Alen SalihovićAlen Salihović
Iz božičnice 2017 v San Justu (foto: FB Naš dom San Justo)
Iz božičnice 2017 v San Justu

Še ohranjamo običaje božičnega praznovanja

Slovenci po svetu | 05.01.2018, 12:07 Matjaž Merljak

Dnevi okrog božiča so bili v Argentini vroči, včasih je bilo čez dan več kot 35 stopinj Celzija. Slovenski rojaki v Buenos Airesu so praznik Gospodovega rojstva praznovali v slovenskih in družinskih domovih. Za pojasnila smo prosili tajnika Zedinjene Slovenije Martina Selana.

Kako ste rojaki v Buenos Airesu, v vašem slovenskem domu praznovali sveti večer?

Veliko je še Slovencev, ki ima to lepo navado, da pokropijo in pokadijo družinske in skupne domove ter molijo pred jaslicami. To je na sveti večer popoldne. Ob osmih se je lepo število rojakov zbralo v cerkvi Marije Pomagaj, kjer je bila slovenska polnočnica. Maševal je delegat slovenskih dušnih pastirjev, msgr. dr. Jure Rode. Duhovnika Franci Cukjati in Robert Brest sta bila na voljo za spored. Pred začetkom maše so mašnik in ministranti pristopili do jaslic, jih pokadili ter zmolili desetki rožnega venca za naše družine in za naše rajne. Pred oltarjem je bil kip novorojenega Jezuščka, ki ga je ob 50-letnici večnih zaobljub darovala s. Mirjam, karmeličanka. Med mašo je lep slo. božične pesmi pel MPZ San Justo pod vodstvom Andrejke Selan Vombergar. Izvedel je pastoralno mašo s slovenskimi božičnimi odpevi Lojzeta Mava. G. Rode je pozdravil vse navzoče in zaželeli blagoslovljen božič. Ministrantom je izročil posebne knijžice, saj so ti tik pred božičem šli na taborjenje, ki ga je vodil duhovnik Robert Brest s sodelavci. Po polnočnici je bil čas za voščila med prijatelji in znanci. Nato so praznovanje nadaljevali doma.

Kakšno pa je praznovanje na božič, se dobite po krajevnih domovih ali je bolj družinski praznik?

Oboje. Vsi slovenski domovi in društva imajo zjutraj slovensko božično sveto mašo. To je lepa tradicija, ki jo ohranjajo skoraj 70 let. Nato je v nekaterih domovih božični prizor, akademija, žive jaslice, božična poezija, petje božičnih pesmi ... Predsedniki domov ali društev voščijo za praznike, sledi božični zajtrk, kjer okusijo potico, ki jo pripravijo žene in matere. S tem zaključijo letno dobo delovanja v odsekih, odborov in organizacij. Nato se vsak zbere z družino pri kosilu ali na svoj način nadaljuje s praznovanjem božiča.

Božič 2017 v San Justu
Božič 2017 v San Justu © Naš dom San Justo

Ste obeležili tudi dan samostojnosti in enotnosti?

To so preživeli običajno, saj je dan po božiču v Argentini običajen delovni dan. Pozdravi in čestitke so bili preko socialnih omrežij.

Danes, ko je ta oddaja na sporedu, je drugi sveti večer, silvestrski večer. Kako bo potekal v vašem slovenskem domu?

Za ta večer je več možnosti. Mnogo se jih druži med sorodnik in prijatelji, da skupaj počakajo novo leto. V nekaterih društvih je večerja, na Slovenski pristavi v Castelarju je silvestrov večer, kjer se druži slovenska mladina in vseh okrajev ter se druži veseli do sončnega vzhoda.

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...