Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2018, 08:02

Božič in novo leto v Melbournu

Božič 2017 v Kew-ju v Melbournu
Foto © Marija Anžič

Dogodki, ki so se dogajali skozi leta v različnih krajih sveta, so vse manj veseli, kajti zemeljska obla postaja vsak dan bolj nevarna. Vse manj in manj spoštovanja drug do drugega, vse več zahtev in potreb po dobrem življenju brez dela narašča, ljubezen in spoštovanje drug do drugega, pa počasi tone. Kakor pravijo, delo naredi človeka, še je čas, da resno pomislimo, kako bo današnja varianta življenja ustrezala celotnemu človeštvu!

Večina imigrantov iz Evrope, ki so prispeli na ta peti kontinent pred 100 in več leti, počasi zaključuje svojo življenjsko pot. Seveda njih potomci in kasnejši imigranti iz ostalega sveta, nadaljujemo na današnji zemlji Avstralija! Slovencem torej teče že tretja, četrta, peta generacija itd. Ko smo bili še mladi, smo s trdim delom zgradili poleg vsega drugega, tudi svoje domove - kar pet slovenskih društev in cerkvico sv. bratov Cirila in Metoda v Kew - blizu centra mesta Melbourne. Vsi smo se več ali manj razumeli, srečevali po društvih v praznikih in posebnih obletnicah, uspeli s trdim delom tudi v svojih družinah, na sebe pa včasih kar malo pozabili.

Domača beseda, spomini na Slovenijo, še posebno v tem času božičnih praznikov, navad, slovenske harmonike, vse to in še več kot doto, spoštujemo in radi obiskujemo. V začetku decembra so po slovenskih društvih in v cerkvi pripravili srečanje s sv. Miklavžem, kateri je obdaroval vse pridne otroke z obljubo, da bodo ostali pridni vse leto tako doma kot v šoli. Sam praznik prinaša kar veliko spoštovanje med otroci. Šolska vrata so se za letos s tem zaprla, začetek novega šolskega leta se ponovno prične konec meseca januarja 2018.

Veliko pričakovanje je bilo pred nami – božič, 24.december sveti večer. Pater Ciril Božič s pomočjo Marije Anžič in sodelavci že nekaj let pripravljajo zgodnjo polnočnico ob 9. uri zvečer. Dvorišče Baragovega doma pred Lurško votlino okrašeno z jaslicami je kar žarelo v čudovitih lučkah. Oglasila se je pesem Sveta noč, blažena noč. Najprvo na klavir in trompeto, zatem cerkvenega pevskega zbora in vseh navzočih. S tem smo se spet vsi srečali s sveto družino – svetim Jožefom, Marijo in Jezuščkom v slovenskem jeziku na tako oddaljenem delu sveta.

Božič 2017 na prostem v Melbournu
Božič 2017 na prostem v Melbournu

26. december: sveti Štefan je tudi slovenski državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti! Čestitke Slovenija! Sledi silvestrovo, nedelja, zadnji dan v tem letu-praznik Svete Družine. Novo Leto, ponedeljek 1. januar 2018: praznik Marije svete Božje Matere- svetovni dan miru!

Vse to in še več, nam daje novih moči, ljubezni in spoštovanja drug do drugega, da vsaj za ta kratek čas pozabimo na življenje oddaljeno od domačega ognjišča. Vsem Vam, kateri danes poslušate, mislimo tudi na Vas in Vaše družine, želimo Vam dobrega zdravja, veselja, ljubezni v družini in med prijatelji v letu 2018.


Ne spreglejte: