Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:08

Medijska zbornica poziva k odstavitvi ministra za kulturo Peršaka

Tone Peršak pred poslanci
Foto © DZ

Združenje radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici, ki deluje v sklopu Gospodarske zbornice Slovenije, premiera Mira Cerarja poziva, da razreši ministra za kulturo Antona Peršaka. Ta je namreč po njihovem mnenju nekompetenten za pripravo medijske zakonodaje, ki bo sprejeta v sodelovanju z deležniki in bo slovenskim medijem omogočila obstoj. Več pojasnil je za naš radio podala direktorica Medijske zbornice Irma Butina.

Združenje radiodifuznih medijev je sklep o javnem pozivu predsedniku vlade sprejelo na letnem zboru članstva v sredo. Kot so opozorili v izjavi za javnost, mediji z izjemo javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija v dveh ključnih dokumentih, ki sta strategija razvoja medijev in nacionalni program za kulturo, sploh niso omenjeni. Postopki priprave in sprejemanja dokumentov na ministrstvu za kulturo po njihovih navedbah potekajo brez predhodnega posvetovanja z zainteresirano javnostjo in stroko, poleg tega je minister s svojim odnosom do stroke in medijev "v vseh dosedanjih javnih razpravah pokazal popolno ignoranco ter elementarno nepoznavanje vloge medijev v demokratični družbi".

Razrešitev Peršaka zahtevajo, "ker je nesprejemljivo, da ministrstvo, pristojno za medije, vodi oseba, ki medijev ne razume in jih tudi ne želi razumeti ter v dveh letih za medije ni naredila praktično ničesar". Po njihovih navedbah je Peršak s svojo neaktivnostjo naredil slovenskim medijem "dolgoročno nepopravljivo škodo".

Cerarja zato pozivajo, da po razrešitvi ministra nemudoma pristopi k urgentni pripravi najnujnejših popravkov zakonodaje, ki naj nastanejo v dialogu z izdajatelji medijev, novinarji in stroko, in ne z njihovim ignoriranjem ali sprenevedanjem. "Slovenija potrebuje medijsko zakonodajo, ki bo upoštevala vlogo medijev in novinarjev v demokratični družbi kot enega ključnih nosilcev javnega nadzora nad oblastjo," so prepričani.

Minister za kulturo Anton Peršak meni, da so argumenti Združenja radiodifuznih medijev, ki je premierja Mira Cerarja pozvalo k njegovi razrešitvi, pretirani in predstavljeni zelo enostransko. Med drugim je zavrnil navedbo, da predlog medijske strategije ne govori o medijih nasploh, ampak le o Radioteleviziji Slovenija. Strategija pa je po Peršakovih ocenah verjetno tudi zaradi pomislekov združenja obvisela v usklajevanju. Podobno se je zaradi različnih pripomb koalicija odločila, da v tem mandatu ne bo spreminjala zakona o medijih.


Ne spreglejte: