Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Donko oproščen vseh obtožb: Oprostilna sodba je zmaga družinskih vezi in zdravega razuma

| 23.01.2018, 12:13

Socialni delavec Franci Donko je bil na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznan za nedolžnega v primeru zasebne tožbe odvetnice velenjskega centra za socialno delo Simone Marko.

Odvetnica je Donku očitala, da jo je razžalil z zapisom na spletnem portalu 24kul.si, ko ji je v enem izmed člankov očital, da skupaj z Gabi Čačinovič Vogrinčič in Anjo Kopač Mrak izigrava odločitev Vrhovnega sodišča in zadržuje velenjska dečka stran od starih staršev. Očital ji je nečloveško ravnanje z otroki in nepriznavanje sodbe vrhovnega sodišča, prakse Evropskega sodišča za človekove pravice in konvencije o pravici otrok do nepretrgane vzgoje. V komentarju na sodbo je Donko za naš radio dejal: »Današnja oprostilna sodba ni le moja zmaga, niti samo poraz odvetnice CSD, ampak skupna zmaga vseh slovenskih družin, otrok in starih staršev. Smisel dobi s sporočilom vsej Sloveniji, da potrebujemo takšno razumevanje otrok in družine, ki spoštuje krvne vezi in ljubezen starih staršev ceni bolj kot nove postelje in materialno ugodje. V stranki Glas za otroke in družine se zavedamo, da so otroci naša prihodnost. Z Metko Zevnik sva dve leti nazaj predlagala Novelo ZZZDR, da bi takšno krivico sistemsko popravili. To delo nas čaka, ko bomo v novi vladi, saj pod nobenim pogojem ne smemo dovoliti uničevanja otrok, tudi pod krinko strokovnosti ne, ker bi se s tem izneverili veri prednikov, zdravi pameti in ogrozili našo skupno prihodnost. Zato se je vredno boriti za vsakega otroka. Za vsako družino. Vsi ste pomembni. Za vse vas se bomo borili, že v letošnjem letu tudi v parlamentu. Naj trpljenje koroških dečkov, babice, dedka in njunih zagovornikov ne bo zaman.«

Na vprašanje, kaj ta sodba pomeni za primer »koroških dečkov« je Donko spomnil, da je bila sodba vrhovnega sodišča dovolj jasna. Dodal je, da so odvetnici Simoni Marko preko odvetnika Radovana Cerjaka ves čas skušali dopovedati, da pravica do družinskega življenja, kakor jo razume Evropsko sodišče za človekove pravice ima veliko opravka s koristijo otrok, Markova pa je to v imenu Centra za socialno delo Velenje ves čas vztrajno ločevala.

Simona Marko bo sedaj morala poravnati vse sodne stroške. Poražena stranka v sporu ima sicer osem dni časa, da se na odločitev okrožnega sodišča pritoži, ali bo to storila, pa še ni povsem jasno. Predsednica senata Vanja Verdel Kokolova je namreč jasno povedala, da je sodišče s svojo odločitvijo sledilo praksi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki v ospredje v takšnih primerih postavlja človekovo pravico do svobode govora.

Vir: Kul24

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...