Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V pripravi novela zakona o visokem šolstvu, zasebniki zaskrbljeni

Slovenija | 19.01.2018, 20:22

Ministrstvo za izobraževanje pripravlja novelo zakona o visokem šolstvu, ki naj bi določila, kaj je javna služba na tem področju, prav tako naj bi uredila podeljevanje koncesij. Zaradi gradiva, ki je že zakrožilo med strokovnjaki, so nekateri zaskrbljeni. Nekateri profesorji in pravniki opozarjajo, da je bila tokratna novela zakona spisana, da bi omejila zasebnike.

Spomnimo. Ustavno sodišče je leta 2011 ugotovilo, da zakon o visokem šolstvu ni ustaven v delu, ki se nanaša na financiranje visokega šolstva. Odločba, ki jo je izdalo, zahteva predvsem opredelitev javne službe v visokem šolstvu. Predlani je računsko sodišče zaznalo neučinkovitost pri podeljevanju in ohranjanju koncesij v visokem šolstvu, merila naj bi bila preohlapna. Na ministrstvu Maje Makovec Brenčič pojasnjujejo, da je cilj trenutne različice novele zakona o visokem šolstvu odgovoriti na zahteve obeh organov.

"Javna služba še vedno ni jasno in določno opredeljena. Pravzaprav je opredeljena na zelo nedoločen in kontradiktoren način, tako da s to novelo odločba ustavnega sodišča gotovo ne bo izvršena," je poudaril profesor Nove univerze dr. Matej Avbelj, ki je že pregledal gradivo. Opozoril je tudi, da je računsko sodišče prestopilo mejo svojih pristojnosti, ko se je spustilo v kriterije za podeljevanje koncesij. "Ministrstvo večino te novele očitno uporablja zato, da naslavlja tiste, ki na zasebnem področju izvajajo visoko šolstvo, zelo malo pa se posveča vprašanju regulacije javnega šolstva." To nakazuje podatek, da naj bi novela zakona o visokem šolstvu v kar 18 členih govorila o koncesijah zasebnikom. "Ta fokus je najmanj nenavaden, saj zasebno visoko šolstvo dobi zgolj za prgišče javnega denarja, zgolj 4 odstotke sredstev na področju visokega šolstva gre za zasebno visoko šolstvo, ostalo gre za javno visoko šolstvo, s katerim se zakonodajalec oziroma v tem primeru vlagatelj zakona zelo malo ukvarja." Ali držijo nekatere navedbe, da bodo zasebniki ostali brez koncesij, na pristojnem ministrstvu še niso mogli pojasniti, kar dr. Avbelj razume, saj besedilo še ni v javni razpravi. Razgrnjeno naj bi bilo v februarju.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.