Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Do ključnega zakona zdravstvene reforme kritični tudi v koaliciji

Slovenija | 17.01.2018, 15:48

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo iz vrst koalicije so začeli z usklajevanjem osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi določili košarico pravic in novo financiranje. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc je zadnjo različico besedila predstavila tik pred iztekom lanskega leta, a že naletela na kritike tako v DeSUS kot SD. Sprejetje ključnega dela zdravstvene reforme še pred volitvami je tako malo verjetno.

Aktualni osnutek zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju med drugim predvideva doplačilo, ki bi z začetkom leta 2020 nadomestilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Razdeljeno bi bilo v pet razredov in znašalo od 20 do 35 evrov. Več od danes bi plačali tisti, ki imajo višjo plačo od povprečne. To doplačilo ne bi bilo fiksno, ampak bi ga lahko država enkrat na leto uskladila z gibanjem povprečne plače. Pri tem bi lahko višino spremenila največ za 10 odstotkov. Spremembe se obetajo tudi pri bolniških odsotnostih - za daljše bi se po enem letu nadomestilo z 80 odstotkov znižalo na 60 odstotkov. Zožena bi bila možnost zavarovanja po družinskem članu. Otroci bodo po novem samostojna kategorija zavarovanca in ne bodo več zavarovani po svojem staršu.

Še pred začetkom usklajevanj je bilo kritične tone slišati iz koalicije. "Ta zakon je daleč od napovedane solidarnosti, ne zagotavlja dolgoročnega financiranja zdravstva in je krivičen do bolnikov, ki so dalj časa bolniško odsotni z dela," je prepričan Tomaž Gantar iz DeSUS. V SD imajo po besedah Bojane Muršič pripombe na lestvico omenjenega doplačila, bolj bi jim bila všeč sedemstopenjska. Kot je dodala, ne nameravajo pristati na tako nizko nadomestilo bolniške odsotnosti po letu dni. Oba sta ključni zakon zdravstvene reforme pričakovala prej, v nasprotju z Janijem Möderndorferjem iz SMC, ki je bolj optimističen, dvomita, da jim ga bo uspelo uskladiti in mu prižgati zeleno luč še v tem mandatu.

"V SDS smo pričakovali, da bo to prvi zakon, ki bo prišel v parlamentarni postopek. Menimo, da je to najpomembnejši zakon, s katerim se določajo osnovne pravice pacientov v našem zdravstvu. Vse zadnje dogajanje potrjuje to, da ministrica zakone pripravlja za štirimi stenami," pa je za naš radio poudarila poslanka SDS Jelka Godec. Ostri so v še eni opozicijski stranki. V NSi so nam zatrdili, da zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v trenutni obliki gotovo ne bodo podprli. "Ključen argument je, ker se uvaja nova dajatev, nov davek. V bistvu ne ukinja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Iz ene vreče dajemo denar v drugo. Ne odpravlja čakalnih vrst, ne odpravlja problema financiranja in korupcije v zdravstvu. Ministrica ni naredila nič, da bi državljanke in državljani dobili človeka vreden zdravstveni sistem," je razloge naštel Jernej Vrtovec.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...