Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Različni odzivi na predlog o dvigu minimalne plače

Slovenija | 17.01.2018, 15:16

Vrstijo se odzivi na predlog za dvig minimalne plače za 4,7 odstotka. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je z njim poskrbela za precej razburjenja. Razloge zanj bo morala pojasniti premierju Miru Cerarju pred naslednjo redno sejo vlade, na kakšnih argumentih temelji, zanima tudi ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.

Predlog za dvig minimalne plače naj bi bil izhodišče za razpravo na skorajšnji seji Ekonomsko-socialnega sveta. Socialni partnerji so se že odzvali. Medtem ko sindikati menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci poudarjajo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave.

V Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da država s tako visoko minimalno plačo delovno intenzivnim panogam, kot sta lesna in tekstilna, ter tam zaposlenim sporoča, da zanje v Sloveniji ni prostora. Da bi to dodatno obremenilo naše gospodarstvo, trdijo obrtniki in podjetniki. Ob tem dodajajo, da mora vlada na področju plač slediti politiki, ki bo vzpostavila bolj normalno razmerje med bruto in neto plačami.

Oglašajo se tudi parlamentarne stranke. Predlog Kopač Mrakove je povzročil negodovanje v SMC. Nesprejemljivo se jim zdi, da so zanj izvedeli iz medijev. Da bi bilo prav, da bi Kopač Mrakova predhodno seznanila koalicijske partnerje, menijo tudi v DeSUS, a ob tem dodajajo, da dvig minimalne plače podpirajo. V SMC so medtem prepričani, da to ne bo rešilo ključne težave, to je previsokega števila prejemnikov. V SD podpirajo svojo ministrico in zavračajo kritike koalicijskih partnerjev. V SDS poudarjajo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. Zavzemajo so se za takšno višino, ki bi stimulirala delo in zagotavljala dostojno preživetje ljudi. V NSi ocenjujejo, da gre za volilne bonbončke, ki delavcem ne bodo prinesli veliko. Pričakujejo, da bo vlada po tem poskrbela še za davčne razbremenitve. Iz skupine nepovezanih poslancev je slišati oceno, kako je prav, da imajo od visoke gospodarske rasti nekaj tudi delavci. V Levici pozdravljajo predlog Kopač Mrakove, a dodajajo, da bi moral biti dvig višji.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...