Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ekumenska molitev v Murskosoboški  stolnici (foto: Administrator)
Ekumenska molitev v Murskosoboški stolnici

Na ozemlju murskosoboške škofije gojijo ekumenizem prijateljstva

Slovenija | 18.01.2018, 09:00

Pri nas ekumenizem še posebej živijo na območju Škofije Murska Sobota. Njen ordinarij je prepričan, da tam ne gojijo le teološkega ekumenizma, ampak predvsem ekumenizem prijateljstva.

Škof Peter Štumpf je v pogovoru za naš radio omenil lepe odnose Katoliške Cerkve z evangeličani, binkoštniki in kalvinci. Spomnil je, da je vsem skupna molitev očenaš. "Ta naš Nebeški Oče je do nas zelo velikodušen. Običajno po družinah noben sin oziroma nobena hči ne more in ne sme prezreti velikodušnosti očeta. Če oče daje vse, je prav da tudi sin oziroma hči kaj da očetu. Lahko mu dasta svoje spoštovanje in ljubezen."

Našemu Nebeškemu Očetu lahko v tokratni molitveni osmini za edinost kristjanov lahko damo to, da se imamo radi. "Da se ne kregamo, ne obsojamo, ne iščemo, kdo ima prav in kdo ne, ter da iščemo načine edinosti in ljubezni." Prav s slednjim se lahko zahvalimo Bogu, da smo lahko njegovi otroci. "Če smo Njegovi otroci ter drug drugemu bratje in sestre, bomo že znali poiskati načine, kako skrbeti za ohranitev dostojanstva, kako si pomagati pri lepšem življenju, in hkrati hoditi skupaj na poti vere, ki vodi do večnosti," je poudaril škof Štumpf.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.