Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:09

Škof Štumpf: Dražgoše so postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti

0:00
0:00
Dražgoše
Foto © Wikipedia

Škof Peter Štumpf se je kritično odzval na slovesnost, ki je bila konec tedna v Dražgošah. Kot je zapisal na spletni strani Škofije Murska Sobota, bi bil to lahko kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli. A postal je zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti - tudi do Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Škof Štumpf je spomnil, da je tokrat v Dražgošah nestrpnost podžigala žena, ki ji v življenju prav nič ne manjka in ki živi tudi od tega, da se norčuje iz ostalih. Igralka Lara Jankovič, ki je nagovorila zbrane, je med drugim vpila, da obsoja vse, ki z roko v roki s Katoliško Cerkvijo delajo razdor med narodom in širijo sovraštvo, poudarila je tudi, da zanjo sprave ni, saj po njenih besedah vsi vemo, kdo so osvoboditelji, kdo izdajalci in kdo piše zgodovino. "S temi izjavami zelo jasno napoveduje zaostrovanje razmer v slovenski družbi," je škof Štumpf poudaril v pogovoru za naš radio. Prepričan je še, da tako Jankovičeva kot tisti, ki podpirajo njena stališča, našo državo vračajo v čas pred drugo svetovno vojno. "Da nihče ni obsodil spornega govora v Dražgošah, pomeni, da se naši politiki in vsi, ki so bili tam zraven, strinjajo z njim oziroma so ga tudi naročili."

Kot je ugotavljal škof Štumpf, so Dražgoše še naprej poligon za govorjenje brez utemeljenosti, sekularnost, kot jo razumejo udeleženci tamkajšnje vsakoletne slovesnosti, ki močno odmeva v večinskih medijih, pa po njegovem mnenju nima nobenih nadomestkov za odpuščanje in ljubezen celo do sovražnikov ter skrb za uboge in bolne. "Cilja sekularne družbe naj bi bila strpnost in miroljubnost, a če ne bo evangelija, ki ga oznanja in uresničuje Cerkev, tudi prek svojih ustanov in posameznikov, bo tudi pri nas še več ljudi ostalo brez hrane, bolniške oskrbe, izobrazbe in zatočišča." Škof Štumpf je opozoril, da so naše vrednote tiste, ki v družbo prinašajo ali tudi ne sočutje in usmiljenje. "Če ne bi bilo krščanskih moralnih načel, Slovenije sploh nikdar ne bi bilo."

Vir: Škofija Murska Sobota

Ne spreglejte: