Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Počivavškovi sindikati vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado

Slovenija | 15.01.2018, 15:59 Andrej Šinko

Zaposleni v javnem sektorju čez dober teden začenjajo s stavkami. Prva, ki jo pripravlja šestnajst sindikatov, bo 24. januarja, druga, v kateri jih je manj pa je predvidena za 14. februar. Predstavniki zaposlenih zahtevajo višje plače in enako plačilo za primerljive poklice. Na današnji novinarski konferenci pa so predstavili potek stavke in shoda.

Sindikati javnega sektorja zahtevajo višje plače in da se popravijo porušena razmerja, ki so nastala po tem, ko se je vlada pogajala s posameznimi skupinami v javnem sektorju. Tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v sklopu enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

Sindikati združeni v pogajalsko skupino, ki jo vodi Jakob Počivavšek, vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado, kritični pa so tudi do poteze vladne strani, ki se je ločeno sestala s Svizom. Počivavšek je pojasnil, da je stavko za 24. januar doslej napovedalo 16 sindikatov, protestnega shoda, ki bo na dan stavke pred vladno palačo, pa naj bi se udeležili zaposleni združeni v kar 22 sindikatov javnega sektorja iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva.

Vlada po navedbah Počivavška ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju. Trditve ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da si vlada prizadeva za ohranitev enotnega plačnega sistema, so tako zgolj prazne besede, saj so ravnanja vlade drugačna, je ocenil Počivavšek.

Na vladni strani pa povsem drugačne besede. Minister Koprivnikar je pretekli teden dejal, da se v koaliciji niso pripravljeni pogovarjati o linearnem dvigu plač vsem zaposlenim za dva ali štiri plačne razrede. »Pripravljeni smo se pogajati o tistih zahtevah, ki se nanašajo na dvig zdravniških plač, tistih zahtevah, ki se nanašajo na upoštevanje gospodarske rasti in postopno odpravljanje teh ukrepov. Tako da s temi pogajanji, ki so potekala do sedaj lahko nadaljujemo tudi v okviru odziva na stavkovne zahteve in bomo tudi vse to resno preučili in se z vsemi sindikati soočili,« je pojasnil minister Koprivnikar, ki je takrat ocenil, da so zahteve sindikatov skupno težke skoraj milijardo evrov.

Sindikalist Počivavšek v takšne ocene dvomi, o konkretnih številkah pa da bodo lahko govorili šele takrat, ko se bo vlada dejansko spustila v pogajanja. Spomnil je tudi, da je vlada na četrtkovi seji sklenila oblikovati posebno pogajalsko skupino, ki se bo pogajala enotno s sindikati javnega sektorja, že naslednji dan pa se je ločeno sestala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki je stavko napovedal za 14. februar. Po Počivavškovih besedah je nerazumljivo tudi, da vlada namerava za vodjo posebne pogajalske skupine imenovati Koprivnikarja, ki je pogajanja pripeljal do točke, ko so sindikati primorani uporabiti svoje najmočnejše orodje – stavko. Vlado so zato pozvali naj za vodjo pogajalske skupine imenuje drugo osebo.

Prav o sestavi pogajalske skupine in zahtevah sindikatov pa bodo zvečer govorili tudi zbrani na vrhu koalicije, ki se ga bo poleg ministra za javno upravo Koprivnikarja udeležila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Do stavkovnih zahtev pa naj bi se danes opredelila tudi resorna ministrstva.

Kako bo potekala stavka?

Predstavniki nekaterih sindikatov so na današnji novinarski konferenci nakazali, kako bo potekala stavka v njihovi dejavnosti, podrobneje pa bodo aktivnosti predstavili na novinarskih konferencah v prihodnjih dneh.

Na področju zdravstva se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani različne profile, kot so medicinske sestre, bolničarji, strežnice, laboratorijski tehniki in farmacevti. Napovedali so, da bo njihovo delo okrnjeno - v času stavke bodo opravljali le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja.

Lekarne bodo organizirane tako kot v času dežurstva. Veterinarji bodo ta dan opravljali samo nujna dela v zvezi z zaščito živali. Prav tako bodo omejene storitve na centrih za socialno delo. Na fakultetah bodo večinoma odpadla predavanja. Kjer so izpitni roki, bo presoja prepuščena posamezniku, ne bodo pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov. Pri tem so v visokošolskem sindikatu poudarili, da so sindikat za celotno dejavnost in vključujejo tudi administrativno tehnične delavce.

Zaprte bodo nekatere visokošolske knjižnice, prav tako nekateri vrtci, so pojasnili v Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Vir. Po navedbah Sindikata kulture in narave Slovenije pa bodo vrata zaprli tudi nekateri zavodi, kot so knjižnice, arhiv, gledališče, kjer si ta dan tako ne bo možno izposoditi knjig ali pa bodo odpadle predstave.

Po navedbah sindikatov bo stavka ta dan tudi na upravnih enotah, finančni upravi, zaporskem sistemu, pa tudi v državnem zboru. Na Radioteleviziji Slovenija se nameravajo stavki pridružiti z enourno prekinitvijo programa ter neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev tako, da bodo program namenili predvsem stavkovnim temam.

Za vojake velja prepoved stavke, jih je pa eden od dveh sindikatov, ki jih zastopata, pozval, naj si vzamejo dan letnega dopusta in se udeležijo protestnega shoda. Gasilci, ki so z vlado nedavno dosegli dogovor, tudi ne bodo stavkali, v njihovem sindikatu pa napovedujejo udeležbo na protestu.

Čeprav so v sindikatih poudarili, da gre za stavko vseh zaposlenih, h katerih so povabljeni tudi nečlani sindikatov, pa ni jasno, kolikšen delež zaposlenih se ji bo pridružil. Nekateri sindikati so namreč napovedali ločene stavke, tako bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi, 14. februarja pa bo stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo organizira Sviz.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...