Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:34

Pogovori o stavki stekli, val nezadovoljstva precejšen

Stavka javnega sektorja
Foto © ARO

Danes so vendarle sedli za skupno mizo predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in vlade. Po pogovorih je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj dejal, da se je vlada s šolskim sindikatom pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, naslednjič naj bi se predvidoma dobili čez en teden. Protipredloga danes še niso dobili, vlada naj bi o teh vprašanjih razpravljala na četrtkovi seji. Kot vemo, je SVIZ stavko napovedal za 14. februar, a to še zdaleč ni edina stavka, ki jo napovedujejo v javnem sektorju. Kaj na te napovedi pravijo v opoziciji in v gospodarstvu?

Vlada je za zdaj odločila, da se bo s sindikati pogovarjala enotna pogajalska skupina, toda sestavila je še ni. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar naj bi imena posredoval prihodnji teden, na posebnem vrhu se bo sestala tudi koalicija.

Da bo vlada v tem obdobju zaposlena s sindikati, je bilo pričakovati. S tem se strinja tudi izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novkovič. »Nismo presenečeni, da se to dogaja pred volitvami, smo pa presenečeni nad zahtevami. Saj če držijo podatki, da so te zahteve vredne milijardo evrov, je to absurdna situacija. Očitno ne znamo v Sloveniji državotvorno razmišljati, pač pa vsak vleče na svojo stran

Kaj pravi opozicija? Vsaj deloma stavkovne ideje razume, a ima različne poglede na to, kako jih uresničiti. "Ljudje si zaslužijo višje plače," je povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec, pri tem pa v stranki rešitev za dvig plač vseh zaposlenih vidijo v davčni razbremenitvi. "Nižji davki pomenijo višje plače," je dejal. Po njegovih besedah je sicer vlada sama "odprla Pandorino skrinjico že na začetku mandata, ko je začela nekaterim sindikalnim skupinam popuščati". S tem, ko je vlada ravnala nesistematično in nepravično oz. ne do vseh enako, je naletela na odpor pri drugih sindikalnih skupinah. Odpor je upravičen, a je treba upoštevati naše zmožnosti. Zdaj je ključno, da vlada ravna še vedno fiskalno vzdržno in ne ruši enotnega plačnega sistema," je ocenil.

V Levici menijo, da je stavka je upravičena, saj kljub visoki gospodarski rasti, rekordnemu zunanjetrgovinskemu presežku in 70-odstotni rasti dobičkov, varčevalni ukrepi še vedno ostajajo, plače pa se ne dvigajo. Iz enakih razlogov je Levica že zahtevala dvig minimalne plače na 700 evrov, dvig denarne socialne pomoči in odpravo prekarnosti. V SDS se še niso izrekli.

Medtem pa je napoved današnjih pogovorov vlade in SVIZA razburila Visokošolski sindikat Slovenije. Kot so zapisali, se zavedajo zakonskih obveznosti, ki jih ima vlada ob napovedi stavke, a dodali, da ima že v trenutnem položaju Sviz kot šolski sindikat univerze dobesedno za talce, kar se po njihovih navedbah vedno znova pokaže tudi pri delitvah proračuna. Zato so proti parcialnim pogajanjem. »Osnovni problem je, da je vlada pokazala nepripravljenost, da bi se skupno pogajala s sindikati javnega sektorja o vseh anomalijah, ki so nastale zato, ker je oportunistično popustila zdravnikom. Tisto, kar mi zahtevamo, je, da skuša vlada ohraniti enotni plačni sistem, neka smiselna razmerja med poklici, dejavnostmi.« Tako je za naš radio pojasnil predsednik sindikata Marko Marinčič. Sindikat je sicer stavko napovedal za 24. januar.

 


Ne spreglejte: