Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Pred trenutno različico ključnega zakona zdravstvene reforme negotova usoda

Slovenija | 13.01.2018, 09:30

Ministrstvi za zdravje in finance sta tik pred vstopom v novo leto le dorekli ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta je zdaj na mizah koalicijskih strank. Usklajevale ga bodo prihodnji teden. Čeprav so kritični, so se v DeSUS pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri oblikovanju boljšega predloga. V opozicijskih SDS in NSi medtem ugotavljajo, da takšen način sprejemanja osrednjega dela zdravstvene reforme nikakor ni primeren.

Oster ton do vsebine najnovejše različice zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je ubral poslanec DeSUS Tomaž Gantar, po njegovih besedah gre za veliko razočaranje, nujne so resna predelava in spremembe, a časa je zelo malo. "Bojim se, da tu ne bo storjen korak naprej. Razlog je v tem, da so v SMC predolgo odlašali in usklajevali zakon znotraj svojih resorjev ter na koncu pripravili predlog, ki je daleč od napovedanega."

Takšen odpor DeSUS je po mnenju poslanke SDS Jelke Godec posledica delovanja ministrice Milojke Kolar Celarc za štirimi stenami. "Ne posvetuje se s strokovno javnostjo, na kar opozarja Zdravniška zbornica Slovenije, ki bi morala sodelovati pri pripravi zakonodaje, prav tako se ne posvetuje s koalicijskimi partnericami," je ocenila. Podobno Kolar Celarčevo vidi poslanec NSi Jernej Vrtovec. "Sprla je ogromno deležnikov v zdravstvenem sistemu. V stanju, ko so o tem, kako vidijo zdravstvo, sprti celo koalicijski partnerji, se takšne zakonodaje ne sme sprejemati, saj prihaja do napak. Na koncu so državljani tisti, ki bodo potegnili kratko," je prepričan.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...