Alen SalihovićAlen Salihović
Hudo poškodovani sadovnjaki (foto: KZ Selnica ob Dravi)
Hudo poškodovani sadovnjaki

Brezobrestna posojila za v pozebi prizadete sadjarje

Kmetijstvo | 12.01.2018, 06:57

Ribniški sklad oziroma Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil nov javni razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu, namenjen vsem tistim sadjarjem in vinogradnikom, ki so utrpeli škodo zaradi lanske pozno pomladanske pozebe. Gre za ugodna, za vlagatelje brezobrestna posojila (obresti sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano) za katera so rezervirali 5 milijonov sredstev.

Namen razpisa je zagotovitev obratnih sredstev za prizadete sadjarje in vinogradnike za izvedbo vseh potrebnih ukrepov za ponovno vzpostavitev razmer za pridelavo sadja in grozdja v letošnji pridelovalni sezoni.

Pogoj za prijavo je, da gre za kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register in imajo v lasti ali zakupu vsaj 0,25 hektara intenzivnih sadovnjakov ali vinogradov, ki so bili po uradni oceni škode, ki jo je podala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, poškodovani vsaj 30 odstotno.

Vlagatelj, ki bo črpal posojilo, mora s projektom najpozneje dve leti po njegovem zaključku doseči pozitivne učinke, kar v praksi pomeni, da mora ohraniti dejavnost sadjarstva in vinogradništva vsaj še dve leti po zaključku projekta.

Skupna doba vračanja posojil je do 5 let z možnostjo koriščenja moratorija na odplačevanje glavnice v trajanju do 2 leti. Moratorij je vključen v skupno dobo vračanja posojila. Najnižji znesek zaprošenega posojila je 5.000,00 evrov, najvišji pa 200.000,00 evrov. Intenzivnost kreditiranja je 3.500 evrov na hektar.

Upravičeni stroški so stroški plač in prispevkov do višine 60% upravičenih stroškov na osnovi opisa izvedenih ukrepov po pozebi iz prijavnega obrazca, lahko pa tudi več na osnovi priloženih dokazil.

Upravičeni stroški so tudi stroški materiala in storitev (npr. gnojila, škropiva, potrošni material, stroški nakupa sadik...) na osnovi priloženih dokazil.

Oddaja vlog je že mogoča, razpis pa bo odprt do porabe sredstev oziroma najkasneje do 28. februarja letošnjega leta. Več informacij o razpisu najdete na spletnih straneh Slovenskega regionalnega sklada!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...