Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:08

Nadškofija Ljubljana: Odškodnina je visoka zaradi dolgotrajne denacionalizacije

Nadškofija Ljubljana
Foto © Wikipedia

Časopis Dnevnik je poročal o tem, da je okrožno sodišče v Ljubljani zaradi dolgotrajne denacionalizacije Nadškofiji Ljubljana v vnovičnem odločanju prisodilo dobrih 17 milijonov evrov odškodnine. Zavezanec za plačilo tega denarja je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije, ki še proučuje, ali se bo pritožil. Na Nadškofiji Ljubljana pričakujejo, da pristojni organi pri ostalih tožbenih zahtevkih ne bodo odlašali.

Na Nadškofiji Ljubljana so potrdili, da je sodišče nedavno odločilo o enem od njihovih tožbenih zahtevkov in mu skladno s pričakovanji ugodilo. Kot so dodali, je odškodnina sorazmerno visoka zaradi dolgotrajne denacionalizacije. Postopki tudi po več kot četrt stoletja niso končani, razloge za to gre po pojasnilih Nadškofije Ljubljana iskati predvsem v neutemeljenem nasprotovanju zavezancev vračilu v naravi, zavračanju poravnalnih ponudb upravičencev in v počasnem odločanju upravnih organov, ki v konkretnih primerih pogosto ne upoštevajo že ustaljene prakse.

Z Nadškofije Ljubljana so sporočili še, da so zaradi nemožnosti uporabe podržavljenih nepremičnin, ki bi jih po sklepu denacionalizacije morali dobiti nazaj, proti Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije vložili več tožbenih zahtevkov, o katerih še ni bilo pravnomočno odločeno. Prepričani so še, da bi drugačen pristop zavezanca k sklepanju poravnav postopke zagotovo skrajšal in znižal uveljavljanje odškodnine.


Ne spreglejte: