Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 17:49

Čirič za Radio Ognjišče: Umik Janše v ozadje je zelo pametna poteza

O sestavljanju koalicije smo se za Mozaik dneva na Radiu Ognjišče pogovarjali z lobistom in svetovalcem Milošem Čiričem, ki je spregovoril tudi o tem, da v koalicijskih pogovori pri Marjanu Šarcu ni bilo razprave o uveljavitvi ustavne odločbe o zasebnem šolstvu.


Po 11-ih urah Šarec zadovoljen

Mesec in pol po volitvah sta v igri dva pretendenta za mandatarski položaj, a si nobeden še ni zagotovil podpore za izvolitev. Prihodnji teden bo na potezi Janez Janša z odločitvijo, ali bo sprejel od predsednika republike ponujeno kandidaturo. Koalicijsko pogodbo, ki jo snujejo pod okriljem Marjana Šarca, pa morajo še dokončno uskladiti.


Zveza vojaških sindikatov JV Evrope v boj za pravice vojakov

Nedavno je bila ustanovljena zveza vojaških sindikatov jugovzhodne Evrope. Cilj takšne organiziranosti je vzpostavitev standardov v vojaškem sindikalizmu, medsebojna izmenjava izkušenj in predvsem boj za pravice zaposlenih v obrambnih resorjih, je za Radio Ognjišče dejal predsednik Sindikata Ministrstva za obrambo Darko Milenković. Spregovoril je tudi o problemih s katerimi se soočajo v Slovenski vojski.


Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. julija 2018

Čeprav je minilo že več kot mesec dni od parlamentarnih volitev, še ni jasno, kdo nam bo vladal. Temu smo v tokratnem pregledu dogodkov od petka do petka namenili posebno pozornost. Na volišča bomo šli tudi 18. novembra, ko bomo volili župane oziroma županje in člane občinskih svetov. Državni zbor je s spremembo zakona o zdravniški službi odprl pot za reševanje otroške srčne kirurgije. Med cerkvenimi dogodki v ospredje postavljamo biserno mašo ustanovitelja našega radia Franca Boleta, v športu pa med drugim kajakaša Petra Kauzeja in plezavko Janjo Garmbret, ki sta dosegla novi zmagi v svetovnem pokalu.


Prostovoljni gasilci na sprejemu v predsedniški palači opozorili na neurejene razmere

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel gasilce in prostovoljce, ki so se odlikovali pri odpravljanju posledic silovitega in močnega neurja, v katerem sta bili najbolj prizadeti občini Črnomelj in Semič. Pri odpravljanju posledic je skupaj sodelovalo skoraj 3700 mož in žena.


AVDIO: Slovenija po oceni Mrakove izgublja konkurenčnost

Medtem ko so oči mnogih slovenskih športnih navdušencev te dni uperjene v svetovno prvenstvo v nogometu, v Združenju Manager svarijo, da Slovenija izgublja svetovno prvenstvo v konkurenčnosti. Ob oblikovanju nove vlade si želijo konstruktivnega sodelovanja pri ključnih razvojnih vprašanjih.


Lokalne volitve bodo 18. novembra; nemogoče jih je združiti z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je danes tudi formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah. Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. Ugotavlja, da te možnosti ni.


AVDIO: Janša bo odločitev o sprejemu mandatarske kandidature sporočil do četrtka

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, prvaka stranke SDS, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov. Naznanil je, da daje Janši teden dni časa za odgovor, ali sprejema kandidaturo za mandatarja ali ne. Če je ne bo sprejel, bo preveril, ali ima večino kdo drug. Janša bo najprej preveril, ali je na pogovore o oblikovanju koalicije z njim pripravljeno zadostno število strank.


Obdolženi v zadevi Mladinska knjiga oproščeni

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes upokojenega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, nekdanjega ekonoma Mirka Krašovca, Ivana Fermeta in Stanislava Valanta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oz. s pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.


Obhajamo god sv. Mohorja in Fortunata

Danes godujeta sveta Mohor in Fortunat. Najbrž večina pozna Mohorjevo družbo, najstarejšo slovensko knjižno založbo, ustanovljeno leta 1852 na pobudo blaženega škofa Antona Martina Slomška.


Novejše novice | Starejše novice