Ljubljana, ponedeljek, 22. januar 2018, 07:31

Poslovila se je priznana glasbenica, organistka, zborovodkinja in pedagoginja Angela Tomanič

Angela Tomanič se je rodila leta 1937, svojo življenjsko pot pa po daljšem boju z boleznijo sklenila 14. januarja 2018. Od nje se bodo poslovili v soboto, 20. januarja 2018 ob 13. uri na Brezovici, kjer bo tudi pokopana.


Počivavškovi sindikati vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado

Zaposleni v javnem sektorju čez dober teden začenjajo s stavkami. Prva, ki jo pripravlja šestnajst sindikatov, bo 24. januarja, druga, v kateri jih je manj pa je predvidena za 14. februar. Predstavniki zaposlenih zahtevajo višje plače in enako plačilo za primerljive poklice. Na današnji novinarski konferenci pa so predstavili potek stavke in shoda.


Prometna varnost se v Sloveniji izboljšuje

Stanje prometne varnosti se po dveh letih izboljšuje, lansko število umrlih udeležencev je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov. Izboljšanje stanja beležijo tudi pri številu prometnih nesreč ter hudo in lažje poškodovanih.


Pred trenutno različico ključnega zakona zdravstvene reforme negotova usoda

Ministrstvi za zdravje in finance sta tik pred vstopom v novo leto le dorekli ključne rešitve, na katerih temelji zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta je zdaj na mizah koalicijskih strank. Usklajevale ga bodo prihodnji teden. Čeprav so kritični, so se v DeSUS pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri oblikovanju boljšega predloga. V opozicijskih SDS in NSi medtem ugotavljajo, da takšen način sprejemanja osrednjega dela zdravstvene reforme nikakor ni primeren.


Pregled domačih dogodkov od 5. januarja do 12. januarja 2018

Dogajanje v preteklih nekaj dneh je zaznamovalo spoprijemanje vlade s stavkovnimi zahtevami v javnem sektorju, obisk predsednika države Boruta Pahorja v Bruslju v zvezi z uveljavitvijo arbitražne odločbe, pa tudi poskus ustavne obtožbe zoper premierja Mira Cerarja. Na cerkvenem področju pa v ospredje postavljamo srebrni jubilej škofovskega posvečenja Alojza Urana.


Pogovori o stavki stekli, val nezadovoljstva precejšen

Danes so vendarle sedli za skupno mizo predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in vlade. Po pogovorih je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj dejal, da se je vlada s šolskim sindikatom pripravljena pogajati o stavkovnih zahtevah, naslednjič naj bi se predvidoma dobili čez en teden. Protipredloga danes še niso dobili, vlada naj bi o teh vprašanjih razpravljala na četrtkovi seji. Kot vemo, je SVIZ stavko napovedal za 14. februar, a to še zdaleč ni edina stavka, ki jo napovedujejo v javnem sektorju. Kaj na te napovedi pravijo v opoziciji in v gospodarstvu?


Brezobrestna posojila za v pozebi prizadete sadjarje

Ribniški sklad oziroma Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil nov javni razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu, namenjen vsem tistim sadjarjem in vinogradnikom, ki so utrpeli škodo zaradi lanske pozno pomladanske pozebe. Gre za ugodna, za vlagatelje brezobrestna posojila (obresti sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano) za katera so rezervirali 5 milijonov sredstev.


Tudi Novakova poslala pismo najvišjim predstavnikom EU

Predsednica NSi Ljudmila Novak je predsednikom Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropske ljudske stranke Antoniu Tajaniju, Jean-Claudu Junckerju in Josephu Daulu poslala pismo, v katerem je opozorila, da je njihova vloga pri implementaciji arbitražne razsodbe ključna.


Pred 15 leti se je poslovil nestor slovenske države dr. Jože Pučnik

Danes mineva 15 let od smrti dr. Jožeta Pučnika. Predsednik republike Borut Pahor je zato sinoči pripravil slovesen sprejem v njegovo čast in trajen spomin. Danes dopoldne pa je predsednik SDS Janez Janša skupaj z delegacija vodstva stranke, predstavniki občinskega odbora SDS in delegacijo občine Slovenska Bistrica položil cvetje na grob dr. Jožeta Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.


Makarovič s predvolilnim obdobjem povezuje predvsem stavkovni val

Leto 2018 bodo v Sloveniji med drugim zaznamovale volitve v državni zbor. Nekateri ocenjujejo, da se je neuradna kampanja že začela. Med drugim so jo zaznali v razpravi o ustavni obtožbi premierja Mira Cerarja, videli so jo tudi v novici o posojilu, ki ga je pri podjetnici iz Republike Srbske najela največja opozicijska stranka. A sociolog in politični komentator dr. Matej Makarovič s predvolilnim obdobjem povezuje predvsem napovedani val stavk.


Novejše novice | Starejše novice