Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:32

Da bi nikoli ne nehali iskati in ustvarjati doma

Ob Svetovnem dnevu brezdomstva, ki smo ga obeležili v sredo, 10. oktobra, so v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote želeli sporočiti svetu, da bi ljudje nikoli ne nehali iskati doma in ga ustvarjati tako zase kot za tiste, ki so ga izgubili. Ob tem sporočilu so pripravili Dan odprtih vrat, ki je potekal v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani.


P. Strehovec: Zoperstavimo se skupinam zla!

Na pobudo Akademskega društva Pravnik se pravniki in študenti prava že 15 let zbirajo pri rdeči maši in molijo za razsvetljenje Svetega Duha. Sinoči so posebej molili za tiste, ki se v javnosti pogumno zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine: med drugim za nedotakljivost življenja, tudi nerojenega otroka, svobodo izražanja, svobodo veroizpovedi in pluralno demokracijo.


Peterle pozdravil besede Pahorja, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je včeraj v Ljubljani pripravila proslavo ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe. Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru opozoril, da je po slovenski vojski prvič zadišalo pred 28 leti ter dodal, da so jugoslovanski in slovenski TO skupni ljudje. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa je za naš radio ponovil, da mu je žal, da se je Pahor udeležil slovesnosti, hkrati pa izrazil veselje, da je jasno opozoril na nekatere ključne zadeve.


Nadškof Stres in pravni strokovnjak Letnar Černič o preganjanju p. Strehovca

»Kazenski postopek zoper p. Tadeja Strehovca ne izpolnjuje znakov kaznivega dejanja po 297 členu kazenskega zakonika,« je za oddajo Pogovor o dejal izredni profesor za pravo človekovih pravic, ustavno in upravno pravo, dr. Jernej Letnar Černič. Skrbi ga zastrašujoč učinek tega primera na ljudi. Predsednik Komisije pravičnost in mir pri SŠK nadškof Anton Stres pa je za naš radio opozoril na dvojna merila.


AVDIO: Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Kaj zdaj?

Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Državni zbor namreč ni prižgal zelene luči Primožu Dolencu, ki ga je v imenovanje za prvega moža naše osrednje finančne ustanove predlagal predsednik republike Borut Pahor. Ta bo v kratkem objavil nov razpis. Po presoji kandidatur in po posvetovanjih s poslanskimi skupinami, ki jih namerava opraviti v drugi polovici tega meseca, želi novo ime čim prej sporočiti parlamentu.


AVDIO: Široka podpora p. Tadeju Strehovcu ob začetku sojenja

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je ob 10. uri začela prva od šestih obravnav v kazenskem postopku proti generalnemu tajniku Slovenske škofovske konference (SŠK) p. dr. Tadeju Strehovcu, ker se ne boji naglas povedati, da mora država pred nasiljem zavarovati vse rojene in nerojene otroke. Pred tem je koordinacija Mi ne sodimo, mi pomagamo pripravila javni shod, s katerim je želela opozoriti na njegovo krivično preganjanje. Prišlo je približno 300 podpornikov p. dr. Strehovca, med njimi sta bila ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar in predsednik SDS Janez Janša.


AVDIO: Duševne motnje v porastu

Strokovnjaki ob 10. oktobru, dnevu duševnega zdravja, opozarjajo na porast duševnih stisk in motenj. Pri blažjih oblikah si lahko ljudje pomagajo sami, pri težjih pa je potrebna zdravniška pomoč. Pri mladih in otrocih sta v zadnjih letih čedalje bolj razširjeni depresija in tesnoba.


Če bo p. dr. Strehovec obsojen, bo to sramota za naš pravni sistem

Na ljubljanskem okrajnem sodišču bo jutri na dnevnem redu prva od šestih obravnav, ki se bodo v kazenskem postopku proti p. dr. Tadeju Strehovcu zvrstile do 16. novembra. Obtožnica generalnega tajnika Slovenske škofovske konference bremeni javnega spodbujanja in razpihovanja sovraštva in nestrpnosti. Spletni portal 24kul, ki sodi pod Zavod za družino in kulturo življenja, katerega direktor in lastnik je p. dr. Strehovec, je namreč pred dobrima dvema letoma in pol pod psevdonimom objavil kritični članek na račun poimensko znanega kroga ljudi, ki so želeli preprečiti javno molitev za nerojene otroke pred ljubljansko porodnišnico. Članek naj bi užalil zagovornike in promotorje splava. A tožniki so sprožili številne kritike. Organizirali so se podporniki p. dr. Strehovca, ki bodo pred vsako obravnavo pripravili shod, s katerim bodo opozarjali na njegovo krivično preganjanje. Svoja prizadevanja bodo okrepili z molitvijo.


Peterle in Janša ostra do proslave ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe

Napoved proslave ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe je spodbudila nove delitve v zvezi s slovensko osamosvojitvijo. Proslavo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, pripravljajo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo Sever in Zveza slovenskih častnikov. Slavnosti govornik na proslavi bo predsednik republike Borut Pahor. V Društvu Moris Kočevska reka so prejšnji teden z odprtim pismom Pahorju zastavili vprašanje, ali namerava z nagovorom na proslavi pritrditi "poniglavemu razglašanju kontinuitete" med socialistično in osamosvojitveno TO. Po njihovem mnenju bo namreč proslava nova etapa v potvarjanju osamosvojitvene zgodovine. Kritična sta tudi Janez Janša in Lojze Peterle.


Celje, Nova Gorica in Slovenske Konjice najlepše urejena mesta

V sklopu Dnevov slovenskega turizma, ki potekajo v Portorožu, je Turistična zveza Slovenije sinoči razglasila zmagovalce tekmovanja »Moja dežela – lepa in gostoljubna«. Nazive najlepše urejenih mest so dobili Celje, Nova Gorica in Slovenske Konjice.


Novejše novice | Starejše novice