Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:54

Sezona gripe je tu

Gripa
Foto © www.nijz.si

"Lani je bilo v začetku leta zelo veliko bolnikov z gripo, število bolnikov je tudi zelo hitro naraščalo."

Potem ko sta v vrhuncu epidemije gripe na Hrvaškem že umrli dve osebi, smo tudi v Sloveniji zaznali posamezne primere obolenj. Običajno je vsako leto največ obolelih konec januarja ali v začetku februarja. Poleg vsakodnevnih higienskih ukrepov zdravniška stroka svetuje, da se vsi, še posebej pa dojenčki in mlajši otroci, ne zadržujemo v množično obiskovanih krajih, na primer v nakupovalnih centrih.

V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani so že pred tednom dni odprli oddelek za epidemije. Namenjen je odraslim bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je povedal nadzorni zdravnik oddelka Blaž Pečavar. »Vsaka sezona ima svoje značilnosti. Slabost Slovenije je v tem, da imamo slabo precepljenost proti gripi. Lani je bilo v začetku leta zelo veliko bolnikov z gripo, število bolnikov je tudi zelo hitro naraščalo,« je dejal.

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je po zagotovilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsakoletno cepljenje. Pečavar je potrdil, da letošnje cepivo sovpada z virusi gripe, ki krožijo, tako da je učinkovito. Prvo večje število bolnikov z gripo se praviloma pojavi v prvih štirih tednih leta, nato njihovo število narašča oz. se ustali v naslednjih štirih tednih, od 12. tedna pa začne popuščati. Po ocenah inštituta za gripo vsako sezono zboli od pet do 10 odstotkov prebivalcev, kar je zelo veliko.

Razen možnosti cepljenja inštitut za preprečevanje širjenja bolezni priporoča upoštevanje naslednjih pravil: ob prvih znakih bolezni ostati doma, temeljito in pogosto umivati roke, pri kihanju ali kašljanju pa usta pokriti s papirnatim robčkom za enkratno uporabo.

Gripa
Gripa


Ne spreglejte: