Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovesnost v Murski soboti (foto: škofija Murska sobota)
Slovesnost v Murski soboti

Sombotelski škof na obisku v Murski Soboti

Slovenija | 08.01.2018, 10:02 Marjana Debevec

Novomeški škof Andrej Glavan je včeraj v tamkajšnji stolnici podelil službo mašnega pomočnika Jakobu Piletiču in Janezu Meglanu. Murskosoboški škof Peter Štumpf pa je po slovesni sveti maši v Bakovcih blagoslovil doprsni kip pokojnega prelata Martina Poredoša. Na povabilo škofa Štumpfa se je na obisku v Škofiji Murska Sobota v soboto mudil sombotelski škof msgr. dr. János Székely.

Somaševanje je vodil sombotelski škof János Székely ob navzočnosti soboškega škofa Petra Štumpfa in duhovnikov, ki se posvečajo pastorali vernikov madžarske narodnosti v soboški škofiji, in duhovnikov, ki se posvečajo pastorali vernikov slovenske narodnosti v sombotelski škofiji. Od madžarskih duhovnikov sta bila prisotna Tibor Tóth, župnik iz Gornjega Senika v Porabju in István Marton iz Serdahelya pri Letenju. Od slovenskih duhovnikov so bili navzoči msgr. Franc Režonja, škofov vikar za narodnosti in župnik iz Razkrižja, mag. Simon Štihec, župnik v Dobrovniku, József Bernád, škofov svetovalec in duhovni pomočnik v Lendavi, Dejan Horvat, župnik v Markovcih in Viljem Hribernik, župnik v Dolencih.

V začetku svete maše je škof dr. Peter Štumpf pozdravil sombotelskega škofa, duhovnike in vernike. Škof je spomnil na tradicionalno dobre odnose med soboško in sombotelsko škofijo, ki se še bolj utrjujejo po ustanovitvi soboške škofije (2006) in odprtju meja med državo Slovenijo in Madžarsko. Na območju obeh škofij živijo verniki slovenske in madžarske narodnosti, zato si oba škofa skupaj z duhovniki, ki živijo in delujejo ob slovensko – madžarski meji, skupaj prizadevata vernikom ohranjati narodnostne in verske vrednote.

Sombotelski škof se je škofu Petru zahvalil za povabilo in pozdravil vse navzoče v obeh jezikih. Po sveti maši sta oba škofa pri izhodu iz cerkve s stiskom roke pozdravila domače vernike.

Na župnišču je sledilo srečanje obeh škofov in duhovnikov. Škof dr. Peter Štumpf je spregovoril o zgodovini Prekmurja in o njegovi zgodovinski povezanosti s škofijama Győr in Sombotel. Pri tem je spomnil, da je že prvi soboški škof dr. Marijan Turnšek navezal dobre odnose s takratnim sombotelskim škofom dr. Andrasem Veresem ter se zahvalil njegovemu nasledniku dr. Jánosu Székelyju, da je pripravljen nadaljevati iskanje novih načinov povezovanja in vzpostavljanja nekaterih skupnih pastoralnih projektov.

Škof János Székely je povedal, da je odprtost med obema škofijama edinstvena in ne pozna primera, da bi duhovniki ene škofije pastoralno delovali v drugi škofiji, kot je to v primeru soboške in sombotelske škofije.

Sombotelski škof se je tudi ozrl v zgodovino in povedal o bolečini madžarskega naroda po Trianonu (1919), ko so Madžari izgubili veliko svojega ozemlja in prebivalcev. Kljub temu v obmejnih krajih verniki ohranjajo jezik, vero in kulturo. Škof János Székely si bo prizadeval za ohranjanje slovenskega jezika v Porabju, kamor sedaj prihajajo pomagat duhovniki iz soboške škofije in tudi župnik Tibor Tóth iz Gornjega Senika se trudi za slovenske vernike. Pri tem se uči tudi porabski slovenski jezik. Sombotelski škof je pripravljen sprejeti slovenske bogoslovce za učenje madžarskega jezika in še naprej nuditi duhovno pomoč duhovnikov iz obmejnih madžarskih župnij za madžarske vernike v Lendavi in Dobrovniku.

Škof János Székely je predlagal, da bi obe škofiji imeli skupna romanja, mladinska srečanja in oratorij za otroke. Pri tem je še zaprosil za slovenskega kateheta, ki bi lahko v Porabju v slovenščini učil verouk.

Škof Peter Štumpf je škofu Jánosu Székelyu omenil prihajajočo 100-letnico priključitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu in izrazil željo, da bi ta dogodek praznovali skupaj, slovenski in madžarski Prekmurci, čeprav je za slednje ločitev od matične domovine boleča. Na somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov ob temu jubileju, ki bo v Beltincih 17. avgusta 2019, je povabil škofa Jánosa. Oba škofa menita, da je treba še naprej vztrajno iskati in utrjevati primerne načine sobivanja obeh narodnosti. Cerkev mora pri tem izkazovati pripravljenost, da vsem vernikom oznanja evangelij v njihovem materinem jeziku in pri tem ohranjati narodnostno identiteto Slovencev in Madžarov. To seveda ni lahka naloga, ker oba škofa močno občutita pomanjkanje duhovnikov, ki bi lahko dovolj zadovoljivo na dvojezičnem območju opravljali svoje pomembno poslanstvu. Odprtost med obema škofijama je zato nujna in tudi zelo učinkovita pomoč pri odpravljanju teh težav.

Škof Peter Štumpf je sombotelskemu škofu obljubil udeležbo z delegacijo prekmurskih duhovnikov in vernikov na beatifikaciji duhovnika in mučenca Jánosa Brennerja, ki bo v Sombotelu 1. maja 2018. Še prej pa bo škofu Jánosu Székelyu na njegovo željo posredoval slovenski misal, iz katerega bi se rad učil maševati v slovenskem jeziku.

Praznik Svetih treh kraljev je bil tokrat v soboški in sombotelski škofiji nekaj posebnega: Gospodovo razodevanje ne pozna meja, kajti ljubezen med brati ga oznanja in širi njegovo slavo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...