Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:27

»To je bilo potovanje iz teme v luč«

Med nocojšnjo vigilijo katehumeni po vsem svetu prejmejo zakramente uvajanja v krščanstvo. Dva med njimi, ki sta zakramente prejela pred več desetletji, smo povprašali, kakšno spremembo je vera prinesla v njuno življenje.


17. maja bo minilo 150 let od največjega tabora: Praznujmo izpolnjene upe naših prednikov

Maja bo minilo 150 let od vseslovenskega vižmarskega tabora, na katerem se je 17. maja 1869 zbralo približno 30.000 ljudi, ki so v takratnem okolju Avstro-Ogrske monarhije javno izrazili določene želje in potrebe Slovencev. Ob taborski piramidi v Vižmarjah so prejšnjo soboto posadili lipo, osrednja slovesnost ob obletnici pa bo 17. maja.


Nadškof Cvikl delil kosilo

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl si je danes nadel predpasnik in pomagal pri delitvi kosila v Ljudski kuhinji Betlehem, ki deluje pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor.


Škofje pri mašah zadnje večerje o pomenu ljubezni in služenja

Z večernim bogoslužjem velikega četrtka so sinoči v slovenskih cerkvah vstopili v velikonočno tridnevje, ki je višek bogoslužnega leta. Maše zadnje večerje so v stolnicah darovali tudi slovenski škofje, ponekod so 12. ljudem umili noge.


Karitas državo poziva k ohranitvi dodatka za delovno aktivnost

Že nekaj časa je znana namera ministrstva za delo, da ukine enega od socialnovarstvenih prejemkov, in sicer dodatek za delovno aktivnost. S tem naj bi želelo zmanjšati tveganje neaktivnosti pri brezposelnih upravičencih do denarne socialne pomoči. A vse več je pozivov k ohranitvi dodatka. Kaj ta prejemek pomeni dolgotrajno brezposelnim prostovoljcem, so pred časom opisali na Škofijski karitas Celje.


VIDEO: Škofje pri krizmenih mašah: Zahvala sobratom in povabilo k povezanosti

Slovenski škofje so že darovali krizmene maše, pri katerih so duhovniki obnovili svoje obljube. V Mariboru so jih že včeraj, v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Celju in Murski Soboti pa danes. Skupni imenovalec današnjih škofovskih nagovorov je gotovo izražanje hvaležnosti duhovnikom, ki izpolnjujejo poslanstvo, ki jim je bilo zaupano, in ker so sledili Božjemu klicu.


Martin Golob: Evharistija je največ, kar kristjani imamo

Sveta maša je srečanje vseh nas z Bogom, ki pride na oltar, je srečanje občestva, pravi župnik v Srednji vas Martin Golob. Na današnji veliki četrtek se namreč spominjamo, da je Jezus postavil sveto evharistijo, ustanovil duhovništvo in nam dal novo zapoved medsebojne ljubezni. Zgled pa nam je dal s tem, da je svojim učencem umil noge.


AVDIO: V cerkev po krst, potem pa do verouka nič?

Še posebej po veliki noči pride čas prejemanja zakramentov, kot so birma, obhajilo in krst. Predvsem ta je ena od priložnosti, da župnik in župnija v svoje občestvo sprejmeta in pozdravita mlade družine in njihove otroke. A pogosto se zgodi, da se družine po prejemu tega zakramenta oddaljijo od verskega življenja, cerkvena vrata pa znova prestopijo šele z začetkom verouka. Da bi zapolnili to vrzel, vse več duhovnikov in laikov omogoča dejavnosti za družine z majhnimi otroki.


AVDIO: Sodnik Radonjič: Dokazano je, da Milko Novič ni storilec

Milko Novič ni kriv za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tako je odločilo okrožno sodišče v Ljubljani v ponovljenem sojenju. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvezdan Radonjić celo dejal, da Novič dokazano ni storilec. Novič je s sodbo na prvi stopnji zadovoljen, tožilka Blanka Žgajnar pa je že napovedala pritožbo. Za komentar smo vprašali novinarko Večera Damjana Žišt, ki jo je tako hitra odločitev nekoliko presenetila.


AVDIO: Nadškof Cvikl duhovnike povabil k pogumu in žrtvovanju

Jutri bomo obhajali veliki četrtek, ki je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. V ta namen škofje ordinariji skupaj z zbranimi duhovniki in ljudstvom v stolnih cerkvah darujejo krizmene maše. Ime so dobile po sveti krizmi - oljčnem olju, obogatenem z balzamom ali dišavnicami, nad katerim škof zmoli posvetilno molitev. Škofje bodo prav tako blagoslovili krstno in bolniško olje. V Mariborski nadškofiji je že navada, da je krizmena maša na veliko sredo. V stolnici jo je dopoldan daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Novejše novice | Starejše novice