Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:13

Pregled domačih dogodkov od 29. decembra 2017 do 5. januarja 2018

Piranski zaliv
Foto © Wikipedija

V tokratnem pregledu, ki ga zaznamuje predvsem začetke novega leta in z njim povezani dogodki, bomo posebno pozornost namenili uresničevanju arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško. Začeli bomo s praznikom Marije, sv. Božje matere. Slovenska karitas je dobila novo vodstvo; do menjav je prišlo tudi v nekaterih drugih ustanovah od ljubljanskega kliničnega centra do policije. Gasilci so dosegli dogovor in se odpovedali stavki; te se nam obetajo v drugih poklicih. O tem in še nekaterih dogodkih iz politike, kulture in športa, kjer je blestel deskar Marguč, v tokratnem pregledu ...

Prvi dan v letu v Marijinem narodnem svetišču

Slovenski škofje so zadnji dan v letu, ki je bil hkrati nedelja Svete družine, darovali zahvalne maše. Na novoletni dan, ko katoličani obhajamo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru, je bila v ospredju Marija. Posebej slovesno je bilo na Brezjah, kjer so praznovali 18. obletnico razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Glavno romarsko mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V pridigi je dejal, da nas Marija uči sočutja do vseh trpečih in nas vabi, naj Božja Beseda postane temelj našega odločanja. Zaželel je: „da bi v letu, ki ga nastopamo, postali ljudje , ki živijo iz Božje besede. Na poseben način potrebujemo to besedo v zapletenih razmerah. V okoliščinah, v katerih smo morda negotovi, v katerih se v nas poraja tesnoba …“ Marija nas po njegovih besedah uči, kako nas Božja beseda prepoji, da postane naš način odločanja življenja. „Marija ni vsega razumela, a je vseeno sprejemala božjo besedo in jo premišljevala,“ je dejal nadškof in dodal: „Prosimo tudi mi, da božja beseda postane luč na naši stezi.“

Obletna maša za škofa Jenka

V koprski stolnici so imeli prejšnjo soboto sveto mašo za pokojnega škofa Janeza Jenka ob 23. obletnici njegove smrti. Daroval jo je škof Jurij Bizjak, ki je med mašo podelil službo bralca bogoslovcu Melu Kovicu iz Mirna in službo mašnega pomočnika Tilnu Kocjančiču iz Bertokov. Škof Jurij Bizjak je v pridigi novemu lektorju in akolitu dal za zgled Jezusa, ki je v času pred začetkom javnega delovanja rastel v modrosti pri Bogu in ljudeh. Zatem je spregovoril o škofu Janezu Jenku, njegovi pokončnosti, preprostosti, zavzemanju za družino ter zvestobo Kristusu in Cerkvi. O njem je med drugim dejal: „...bil je odprt za pogovor in velik bojevnik za versko svobodo, za krščansko moralo v javnosti in v življenju vsakega človeka, za trdno zakonsko zvezo in verno družino, za krščansko vzgojo in pravično ter urejeno družbo.“ Škof Janez Jenko, ki je umrl na sveti večer 1994, je bil prvi ordinarij obnovljene in povečane koprske škofije.

75 let smrti blaženega Alojzija Grozdeta

Na novega leta dan so se v Mirni na Dolenjskem spomnili 75. obletnice smrti blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, ki je smrt zaradi nasprotovanja veri pretrpel v noči s 1. na 2. januar 1943 v bližini Mirne. Slovesno mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi je ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof Alojz Uran, ki je imel pozneje tudi molitev ob znamenju mučeništva ob potoku kjer so otroci našli Grozdetovo truplo. Nadškof Uran je spomnil, da je Grozde svoje življenje postavil na Božji temelj, na molitev, na evharistijo. Za sveto obhajilo je dejal: „to je sonce mojega življenja!“ Naj njegov zgled pomaga tudi nam, da bi v tej smeri zlasti v težkih trenutkih iskali pravi življenjski smisel.

Cveto Uršič novi generalni tajnik Slovenske Karitas

Vodenje Slovenske karitas je po novem letu prevzel novi generalni tajnik Cveto Uršič. Predsednik te osrednje katoliške dobrodelne organizacije pri nas, nadškof Alojzij Cvikl se je ob tej priložnosti zahvalil Imretu Jerebicu, ki je to službo opravljal doslej. Novemu generalnemu tajniku Cvetu Uršiču pa je zaželel, da bi Slovenska karitas pod njegovim vodstvom ohranila svojo prepoznavnost. Ta je v prostovoljstvu in v zaupanju, ki ga ima med ljudmi. Spoštovana je, ki nudi pomoč vsakemu ne glede na vero, etično oziroma narodno pripadnost. Cveto Uršič je o prednostnih nalogahdejal, da „bo ena glavnih nalog, kako nuditi podporo starejšim prostovoljcem, da bodo vztrajali v prostovoljstvu. Pomembno je tudi kje in kako pridobivati mlade.“Zavzel se bo tudi za ohranjanje dobrega sodelovanja z državo in povezovanje škofijskih karitas.

Voščilo predsednikov

Predsednik države Borut Pahor je v novoletni poslanici omenil nekaj najbolj odmevnih slovenskih dosežkov, zaradi katerih smo lahko "eden na drugega in na našo domovino tudi ponosni". Državljankam in državljanom je zaželel, da bi v prihodnjem letu storili čim več takih dejanj, ki nas opogumljajo. Predsednik vlade Miro Cerar je v novoletni poslanici poudaril, da je čas, v katerem živimo, nepotrpežljiv in od nas terja nenehne odgovore na vedno nove preizkušnje. Leto 2018 bo po njegovih besedah leto preizkušenj za politiko in za državljane, ki jim želi sodelovanja, spoštovanja in modrih odločitev.

Arbitražna razsodba za Slovenijo stopila v veljavo

Od razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je minilo šest mesecev, zato je Slovenija 30. decembra začela z njeno implementacijo, medtem ko Hrvaška to še naprej zavrača. Uveljavitev zakonodaje je ključna v primeru, da se bo spor preselil pred mednarodne ustanove. Prvi dan so pred sedmo uro zjutraj tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje. Slovenska policija se je nemudoma odzvala in celotno dogajanje tudi dokumentirala. Poudarila je še, da so ladje nezakonito prestopile državno mejo. Zaradi tega bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke. Čeprav je minilo teden dni, državi ostajata vsaka pri svojem. Uveljavitev arbitražne razsodbe je odmevala tudi na 22. rednem letnem posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. Predsednik vlade Miro Cerar je v nagovoru udeležencem dejal, da bo Slovenija dosledno vztrajala pri njeni uresničitvi. Diplomatom je spregovoril tudi o drugih prioritetah zunanje politike. Posebej se je dotaknil izzivov, pred katerimi je EU, in ponovil stališča Slovenije. Glede predsedovanja Slovenije EU v drugi polovici leta 2021 je povedal, da je vlada že naredila prve korake v smeri uspešnega predsedovanja.

Gasilci ne bodo stavkali

Ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek sta pred koncem tedna podpisala stavkovni sporazum ter aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Dogovor prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem, večini se osnovne plače dvigujejo za dva plačna razreda. Ministrica je vesela, da so v zahtevnih pogajanjih uspeli doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače, pri čemer je poudarila, da gasilci plače urejajo kot zadnji in dogovor ne pomeni odstopanja v javnem sektorju. Gre praktično za prve spremembe na tem področju od leta 2006, medtem ko je bila za ostale poklice sprejeta vrsta aneksov h kolektivnim pogodbam. Ogrizek je spomnil, da so pogajanja potekala sedem mesecev. Zadovoljni so, da bodo gasilci po dolgem času napredovali in po njegovi oceni so "zdaj blizu primerljivim poklicem".

Politika poskrbela za novo vodstvo UKC Ljubljana

Dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Andraž Kopač je sredi minulega tedna predal posle svojemu nasledniku Alešu Šabedru. Obenem je strokovno vodenje največje bolnišnice v državi prevzela Jadranka Buturović Ponikvar. Kopač je vsem zaželel "uspešno delo in veliko dobrih strokovnih in ne političnih odločitev". Svet UKC ga je sicer sredi decembra krivdno razrešil. Prejšnji predsednik Zdravniške zbornice Andrej Možina je za Radio Ognjišče dejal, da zamenjavo težko ocenjuje, saj novega direktorja ne pozna. „Kolikor sem seznanjen, gre za imenovanje vršilca dolžnosti in vtisi o njegovih kompetencah bodo jasni šele, ko bo redni razpis in takrat bo šele vidno iz programa, kakšne so njegove kompetence za vodenje te pomembne tercialne ustanove.“ Želi mu sicer, da bi delal dobro. Po besedah Možine je, dokler se politika ne bo umaknila iz zdravstva, vseeno, kdo je direktor. Opozoril je tudi na tvegano prakso, da se v predvolilnem času na tako pomembna mesta postavlja nove ljudi.

Prvi policist Fank odšel v pokoj

Generalni direktor policije v odhodu Marjan Fank je pred koncem tedna predal posle Simonu Veličkemu, ki bo po sklepu vlade policijo vodil kot vršilec dolžnosti. Slednji je ob tem povedal, da namerava nadaljevati Fankovo delo, od policistov pa pričakuje predvsem človečnost pri delu. Fank, ki odhaja v pokoj, je ob predaji povedal, da mu je posebej v čast, da so v težkem obdobju, ki je za njimi, uspeli ohraniti zaupanje ljudi. Velički, ki je bil do zdaj Fankov namestnik, pa je po primopredaji dejal, da mu je v čast, da prevzema posle od človeka, kot je Fank. Na notranjem ministrstvu so sicer danes predstavili tudi nova dovoljenja za prebivanje državljanom Evropskega gospodarskega prostora in Švice, ki nudijo višjo raven zaščite. Izdajati so jih začeli 1. januarja in to z namenom, da bi imetnikom olajšaji potovanja v druge države.

S 1. januarjam več sprememb, ki jih narekuje zakonodaja

Leto 2018, v katerega smo vstopili v ponedeljek, prinaša nekaj sprememb na zokonodajnem področju. Zahtevana pokojninska doba za starostno upokojitev se v tem letu izenačuje za oba spola in znaša 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Ženske bodo morale biti stare 59 let in osem mesecev, moški pa 60 let. V letu 2018 bodo za izračun pokojninske osnove upoštevali katerihkoli najugodnejših zaporednih 24 let zavarovanja.

Več novosti je tudi na področju družine. Otroški dodatek v sedmem in osmem dohodkovnem razredu, ki ga je varčevalni zakon iz leta 2012 ukinil, bo znova izplačan. Tako varčevanja pri otroških dodatkih ne bo več. Plačani očetovski dopust pa bo obsegal 30 dni.

S 1. januarjem 2018 je notranje ministrstvo začelo izdajati nova dovoljenja za prebivanje državljanom Evropskega gospodarskega prostora in Švice v obliki izkaznic z višjo stopnjo zaščite.

Kultura

Bralci so med desetimi nominiranci za Delovo osebnost leta izglasovali jezikoslovca Kozmo Ahačiča, ki je z novima slovnicama prekinil tradicijo ene same zveličane slovnice za vse, iz učenja slovenščine pa naredil prijazen, živ in ustvarjalen proces. Ahačič je pobudnik in urednik jezikovnega portala Fran, vodja priprave Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja in avtor novih šolskih slovnic za osnovnošolce in srednješolce Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat, s katerima je po 40 letih zamenjal Toporišičevi slovnici.

Nagrado Sama Smerkolja za operne umetnike, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče bo letos prejel tenorist in prvak SNG Opera in balet Ljubljana Branko Robinšak. Tako je sklenila strokovna komisija v sestavi Franc Rizmal (predsednik) ter člani Simon Robinson, Jelena Boljubaš in Andrej Debevec. Nagrado za leto 2017 mu bodo izročili 12. januarja v Rdeči dvorani Magistrata.

Ministrstvo za kulturo je s 1. januarjem za v.d. direktorice Slovenske filharmonije imenovalo dosedanjo predsednico sveta tega javnega zavoda Marjetico Mahne. Minister Tone Peršak je postopek za razrešitev prejšnjega direktorja Damjana Damjanovičevo sprožil avgusta. Napetosti v tej ustanovi so že stare. Lanski novoletni koncert orkestra Slovenske filharmonije je odpadel je zaradi stavke odpadel. Stavkajoči filharmoniki so od direktorja Damjanoviča zahtevali prekinitev pogodbe z dirigentom Urošem Lajovicem, ki je od filharmonikov zahteval resno delo. Ker do tega ni prišlo, so pozneje od ministra Peršaka zahtevajo tudi razrešitev direktorja. To je bilo mogoče šele s spremembo sveta zavoda. Spor s političnim ozadjem, ki se je selil tudi na sodišče, je tako zaenkrat končan.

Šport

Slovenski deskar na snegu Rok Marguč je bil v paralelnem veleslalomu v Lackenhofu blizu svoji drugi zmagi na tekmah svetovnega pokala. Hitrejši je bil le Švicar Nevin Galmarini.Za Marguča so to osme stopničke v tekmah svetovnega pokala, prve po marcu 2016. Njegov uspeh je s četrtim mestom dopolnil Žan Košir.

Novoletna turneja štirih skakalnic slovenskemu taboru po treh tekmah ni prinesla odličij, ampak le nekaj uvrtistev med najboljše. V uvodni tekmi v Oberstdorfu nismo imeli svojega predstavnika med deseterico. Najboljši je bil Jernej Damjan na 14. mestu. V nemškem Garmisch-Partenkirchnu je najboljši Slovenec Tilen Bartol pristal na petem mestu, Peter Prevc je bil osmi. V Innsbrucku je bil peti Jernej Damjan, ki je najvišje od naših tudi v seštevku turneje in sicer osmi. Po nastopu je dejal: »Sem ne samo vesel, ampak zelo vesel, da sem na tej skakalnici, kjer nikoli nisem znal skočiti, prišel do tako lepe uvstitve.« Na vseh treh tekmah je prepričljivo slavil Poljak Kamil Stoch, lanski dobitnik zlatega orla, ki se mu nasmiha tudi tokrat.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Dolu pri Hrastniku premagala Iran z 31:19. Pred začetkom evropskega prvenstva na Hrvaškem izbrance Veselina Vujovića čakata še dve tekmi, obe proti Srbiji, prva bo 9. januarja v Murski Soboti, druga pa dan zatem v Velenju.

Slovenski športni časnik Ekipa SN je v izboru najboljšega nogometaša minulega leta še tretjič zapored to prestižno priznanje podelil vratarju Janu Oblaku. V končni razvrstitvi je drugo mesto zasedel Josip Iličić, tretjega pa Samir Handanović.


Ne spreglejte: