Ljubljana, torek, 23. januar 2018, 19:07

Donko oproščen vseh obtožb: Oprostilna sodba je zmaga družinskih vezi in zdravega razuma

Socialni delavec Franci Donko je bil na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznan za nedolžnega v primeru zasebne tožbe odvetnice velenjskega centra za socialno delo Simone Marko.


Medijska zbornica poziva k odstavitvi ministra za kulturo Peršaka

Združenje radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici, ki deluje v sklopu Gospodarske zbornice Slovenije, premiera Mira Cerarja poziva, da razreši ministra za kulturo Antona Peršaka. Ta je namreč po njihovem mnenju nekompetenten za pripravo medijske zakonodaje, ki bo sprejeta v sodelovanju z deležniki in bo slovenskim medijem omogočila obstoj. Več pojasnil je za naš radio podala direktorica Medijske zbornice Irma Butina.


Cerar v DZ o stavkah in boju proti korupciji v zdravstvu

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom se je začela redna januarska seja Državnega zbora. Premier se ni mogel izogniti vprašanjem o plačah in zahtevah sindikatov. Prepričan je, da napovedane stavke v javnem sektorju ne bodo povzročile kaosa v državi in da jih vlada obravnava z vso resnostjo.


Pregled domačih dogodkov od 12. do 18. januarja 2018

V minulem tednu je razburjal predlog o zvišanju minimalne plače. Nič posebno novega ni v zvezi z napovedanimi stavkami v javnem sektorju, morda le to, da je vlada imenovala skupino za pogajanja s sindikati, ki jo bo vodil pristojni minister Boris Koprivnikar. Policija je izvedla akcijo proti trgovini z ljudmi, kakršne pri nas še ni bilo, odmevala je sodba v korist varčevalcev v švicarskih frankih. Naša krajevna Cerkev se je pridružila molitveni osmini za edinost kristjanov, vstopili smo tudi v Baragovo leto ob 150. obletnici smrti našega misijonarja in škofa, ki je Božjo besedo oznanjal med Indijanci. Znani so letošnji Prešernovi nagrajenci, našim rokometašem se je kljub številnim spornim sodniškim odločitvam na kar dveh tekmah uspelo prebiti v drugi del evropskega prvenstva na Hrvaškem.


V pripravi novela zakona o visokem šolstvu, zasebniki zaskrbljeni

Ministrstvo za izobraževanje pripravlja novelo zakona o visokem šolstvu, ki naj bi določila, kaj je javna služba na tem področju, prav tako naj bi uredila podeljevanje koncesij. Zaradi gradiva, ki je že zakrožilo med strokovnjaki, so nekateri zaskrbljeni. Nekateri profesorji in pravniki opozarjajo, da je bila tokratna novela zakona spisana, da bi omejila zasebnike.


Poslovil se je Anton Drobnič

V Ljubljani je minulo noč v 90. letu umrl pravnik Anton Drobnič, prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji, dolgoletni predsednik Nove Slovenske zaveze in praktičen kristjan. Med drugim je bil zaslužen za razveljavitev in ustavitev sodbe proti škofu Rožmanu.


Črnčec o tem, da SOVA stavka že drugi meseca: Lahko smo vsi skupaj zaskrbljeni

Uslužbenci Slovenske obveščevalne varnostne agencije stavkajo že drugi mesec. Da bi se to vprašanje moralo čim prej rešiti, predvsem zaradi varnosti državljanov nam je po telefonu dejal strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec. Sicer še danes ni povsem jasno, na kakšen način stavkajo slovenski vohuni, tednik Reporter pa je ob tem pisal tudi o političnih ozadjih stavke, saj naj bi šlo za napad kadrov, zvestih SD in Zoranu Jankoviću, na predsednika vlade Mira Cerarja.


Na ozemlju murskosoboške škofije gojijo ekumenizem prijateljstva

Pri nas ekumenizem še posebej živijo na območju Škofije Murska Sobota. Njen ordinarij je prepričan, da tam ne gojijo le teološkega ekumenizma, ampak predvsem ekumenizem prijateljstva.


Korak bližje k edinosti med cerkvami

Začenjamo molitveno osmino za edinost kristjanov, ki bo tokrat potekala pod geslom: Tvoja desnica, Gospod, je mogočna. Na poti k edinosti ima osrednje mesto molitev. Edinost namreč ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Obenem pa v tem tednu potekajo tudi skupna srečanja s pričevanji o tem, kako si posamezniki in cerkve prizadevajo za dialog.


Do ključnega zakona zdravstvene reforme kritični tudi v koaliciji

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo iz vrst koalicije so začeli z usklajevanjem osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi določili košarico pravic in novo financiranje. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc je zadnjo različico besedila predstavila tik pred iztekom lanskega leta, a že naletela na kritike tako v DeSUS kot SD. Sprejetje ključnega dela zdravstvene reforme še pred volitvami je tako malo verjetno.


Novejše novice | Starejše novice