Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 07:56

AVDIO: Združeni ob Lipi sprave odločno proti rabi totalitarnih simbolov

Predsednik Društva Združeni ob Lipi sprave Janez Juhant je na izrazil protest "zoper nespoštovanje prepovedi javne rabe totalitarnih simbolov v naši državi". Raba teh simbolov poziva k nasilju nad nedolžnimi, "kar pa je v nasprotju s potjo sprave in z demokratičnimi prizadevanji v družbi".


Grims: Kriminalne združbe čedalje več orožja z območja nekdanjih vojn prevažajo proti Zahodu Evrope

Potem ko je italijanska policija v Gorici odkrila avtomobil z orožjem, ki je v Italijo vstopil iz Slovenije, imel pa je švicarsko registracijo, je o povečanju prevozov orožja včeraj govorila državnozborska komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.


Objahamo god apostola in pisca drugega evangelija sv. Marka

Po izročilu naj bi bil sv. Marko učenec apostola Petra, najverjetneje tudi njegov prevajalec. Rodil naj bi se v Palestini l. 20 po Kr., umrl pa naj bi v drugi polovici I. stoletja.


Muževič: Če ne bo sprememb bodo mladi zdravniki še naprej zapuščali Slovenijo

Udeleženci okrogle mize, ki jo je pripravil sindikat Praktikum, so na politiko naslovili enoten poziv, naj odpravi nov ukrep finančne odgovornosti zdravnikov zaradi neupravičene napotitve bolnika. Soglašali so, da je ukrep »drakonski, neprimeren in nepremišljen« ter ogroža življenja bolnikov, zdravnike pa postavlja v nezavidljiv položaj.


V 77. letu se je poslovila lanska velika Prešernova nagrajenka slikarka Metka Krašovec

V 77. letu je umrla slikarka in lanska velika Prešernova nagrajenka Metka Krašovec, poroča portal MMC RTV Slovenija. Ustvarjala je risbe, slike, grafike in scenografije, njena dela so bila razstavljena na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah in objavljena tudi v knjigah.


Slovenski minoriti o načrtih za naprej

Slovenski minoriti so sinoči v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju začeli XV. redni provincialni kapitelj. Obhajanje kapitlja so začeli s slovesnimi večernicami, sledila je prva uvodna seja, ki je bila namenjena oblikovanju predvidenih komisij in služb za nemoten potek provincialnega kapitlja. Kapitelj vodi vikar minoritskega Reda p. Jerzy Norel. Navzoč je tudi generalni asistent za Srednjo Evropo p. Miljenko Hontić.


Več kot 3.000 slovenskih skavtinj in skavtov poromalo k trem Marijam

Več kot 3.000 slovenskih skavtinj in skavtov je pred nedeljo Dobrega Pastirja in pred dnevom Zemlje poromalo k trem Marijam. Ptujska Gora je gostila štajersko regijo, Sveta Gora primorsko, na Brezjah se je zbrala ljubljanska regija. Vsa tri svetišča so se ob 17. uri povezala v evharistični daritvi in pred tem tudi v molitvi rožnega venca. Tako so se slovenski skavtinje in skavti hkrati zahvalili drug za drugega in za vsa doživetja ter prosili, da bi znali slediti Božji poti.


Trend naraščanja števila zapornikov se je lani ustavil

V letu 2017 so na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij zaznali upočasnitev oz. ustavitev trenda naraščanja števila zaprtih oseb, je na predstavitvi letnega poročila povedal generalni direktor uprave Jože Podržaj. Kot je pojasnil, je bilo v lanskem letu v povprečju zaprtih 1348 oseb, kar je približno dva odstotka manj kot leto pred tem.


Na srečanju družin Aninega sklada pozvali politične stranke k skrbi za družine

V Šentjakobu ob Savi je včeraj potekalo srečanje družin Aninega sklada. Zbralo se je več kot 300 ljudi, ki so se najprej udeležili svete maše, nato pa prisluhnili predavanju zakoncev Kociper na temo duhovne poti v zakonu. Ustanova je s tem srečanjem začela praznovanje 20-letnice delovanja, ki bo vrh doseglo jeseni.


Upravno sodišče: Križevniška cerkev v Ljubljani pripada križevniškemu redu

Križevniška cerkev v prestolnici bo po 26 letih denacionalizacijskega postopka le vrnjena v last in posest križniškemu redu. Do zdaj je z njo upravljal Festival Ljubljana, a upravno sodišče je po poročanju Dnevnika ocenilo, da prireditve, ki jih je organiziral v njej, lahko izpelje tudi drugod. Zavrnilo je njegovo pritožbo in pritožbo ljubljanske mestne občine ter v celoti pritrdilo ministrstvu za kulturo, ki je tako odločilo že pred dobrim letom dni.


Novejše novice | Starejše novice