Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 01:14

Božič ni družinski praznik

V dneh okrog krščanskega božičnega praznika bomo slišali različne verzije, kaj bi ta praznik naj bil. Najbolj pogosto bo rečeno, da je družinski praznik. To seveda ni res in s takšnim načinom govorjenja, ki ga pogosto prevzamemo tudi kristjani, zamegljujemo jedro božičnega praznovanja.


Neznosna lahkotnost obsojanja

V Reporterju z dne 29. 10. 2018 je dr. Boštjan M. Turk brezprizivno razglasil dr. Milana Zvera, dr. Andrejo Valič Zver in njunega mentorja, zgodovinarja dr. Janka Prunka, za koristolovske politične konvertite (spreobrnjence) in to na podlagi njihovih objav sredi 80-tih let prejšnjega stoletja, v katerih bi naj povzdigovali socializem in takratne režimske prvake.


Podnebne manipulacije

Po dobrih dveh tednih pogajanj so pogajalci skoraj 200 držav v soboto pozno zvečer sklenili podnebni vrh. Do dramatičnih podaljšanj v Katovicah ni prišlo, prav tako pa tudi ne do kakšnega posebnega presenečenja. Knjiga pravil vendarle je sprejeta, z njo se pariški sporazum in mednarodno sodelovanje nadaljujeta, hkrati pa bode v oči zanikanje ali vsaj zmanjševanje pomena znanstvenih poročil o segrevanju podnebja. Pri nas se medtem ukvarjamo s t.i. sovražnim govorom, ki se vse bolj razgalja kot navadna manipulacija. Gre za vprašanje, kdo bo glasnejši, prepričljivejši s podtikanji ali ustrahovanjem...


Ob sklepu Cankarjevega leta

V vrhniškem Cankarjevem domu je včeraj potekala osrednja državna slovesnost ob 100 letnici smrti Ivana Cankarja, ki jo je s slavnostnim nagovorom začel predsednik republike Borut Pahor. Ta je med drugim poudaril, je bil Cankar kljub kritičnosti in opisovanju nesrečnih ljudi in družbe optimist, kar je po njegovem mnenju tudi poziv sodobnemu človeku. No, če se z njegovimi besedami strinjam ali ne, dan pozneje, prav na obletnico samo, ugotavljam, da sem pomalem že naveličan prireditev in dogodkov povezanih z našim velikim pisateljem in dramatikom. Ja, vem to so kar težke besede za nekoga, ki se na radiu ukvarja s kulturo. Kljub temu prosim za razumevanje.


Od Cankarja k večji tranzicijski pravičnosti v Sloveniji

Obhajamo stoletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja. Ker je za nami teden Karitas, bi rad povezal Cankarjeve misli o socialni pravičnosti z karitativnim delovanjem. Nova vlada je sklenila sporazum s sindikati za izboljšave v plačnem sistemu. Delodajalci opozarjajo na nujnost zmanjševanja stroškov države in ureditev javne uprave. Čudno je, če kandidat za ministra za kohezijo meni, da se ne spozna na to področje . Še bolj pa, da naj bi bili po pisanju medijev njegovi dosedanji uradniški posli v nepregledni.


Prejemnici izjemne pokojnine ne smrdi denar klerofašistov

V Izoli sta minule dni odmevala dva dogodka: razstava Ivan Cankar v mestni knjižnici in koncert Nosil bom rdečo zvezdo. Oba dogodka sta vzenimrila javnost, a obsodbo po 133. členu kazenskega zakonika razpadle Jugoslavije je doživel le prvi. Med množico razstavljenih predmetov in besedil je bil na ogled letak iz leta 1944 z naslovom Mi pa imamo pravico do življenja, na katerem so navedene Cankarjeve besede »Mati - domovina – Bog« in verz iz pesmi Rdeči pionirji Mateja Bora »naš bog so: rop, požig, umor!« Nastop nesojene Prešernove nagrajenke Svetlane Makarovič, ki sovraži katoliško Cerkev, je medtem prinesel jasno sporočilo: »Rdeča zvezda naj sije v prihodnost sveta brez kletk, brez meja, brez sovraštva.


Spopad resnic ali Nič ni novega pod soncem

Če je tako zapisal Pridigar pred več kot dvatisoč leti, kaj lahko napišemo ob rob našim štiriindvajsetim, bi se lahko vprašali. Slovenskemu medijskemu prostoru smo nedvomno dali neko novo dimenzijo, pa ne zgolj z verskega stališča, vsa leta se trudimo graditi odnos, in ne zgolj posredovati, vstopati v dialog, in ne zgolj komentirati in podučevati.


Tokrat v levjo kletko ne grem ...

Komisija za enake možnosti na področju znanosti jutri na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravlja posvet o tem, ali je znanstvena sfera vključujoča. Gre za nadaljevanje razprave o izmenični rabi ženske in moške slovnične oblike kot nevtralne v pravilnikih oziroma pravnih aktih nekaterih fakultet. Na posvetu bodo govorili tudi o tem, ali se bo takšna praksa razširila tudi na uradne dokumente na državni ravni.


Sovražni vs. prijazni govor

V zadnjih dneh nas je predsednik vlade Marjan Šarec spodbudil, da smo začeli malo bolj intenzivno razmišljati o besedni zvezi sovražni govor. S svojo izjavo, da naj podjetja, ki so delno ali večinsko v državni lasti, razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor, je premier dvignil precej prahu. Sam pravi, da je bil poziv namenjen razmisleku, da pa ni nikomur govoril, kaj mora in česa ne sme pisati.


Utopija ali upanje?

V zadnjih dneh cerkvenega leta beremo pri mašnih berilih knjigo Razodetja. Pravijo, da je to najbolj razlagana biblijska knjiga, saj jo razlagajo teologi, znanstveniki, verniki različnih krščanskih Cerkva, neverniki, astrologi, vedeževalci… Navadni verniki pa včasih pravzaprav ne vemo, kaj bi s tole knjigo!


Novejše novice | Starejše novice