Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 05:11

Besede dedičev idej revolucije nimajo stalnega pomena

V sredo smo se na Žalah poslovili od prvega generalnega državnega tožilca v samostojni Sloveniji, ki je še pred osamosvojitvijo kot vodja slovenskega tožilstva prekinil vse stike z jugoslovanskim, kar je zagotovo zahtevalo veliko poguma, saj tedanjim vladajočim strukturam tako ravnanje ni bilo prav posebej po volji. Nič čudnega torej, da se je kmalu po tem, tik pred osamosvojitvijo, predsednik predsedstva Milan Kučan skupaj z 32.000 drugimi, mnogi so bili iz vrst zveze borcev, podpisal pod javno pismo, v katerem so zahtevali njegovo odstavitev.


Plečnik – božji služabnik

V mesecu januarju se spominjamo rojstva in smrti mojstra Jožeta Plečnika (23. 1. 1872 – 7. 1. 1957). Na nekaterih krajih se ga bomo spomnili s posebnimi spominskimi mašami. V lanskem, Plečnikovem letu (60 let od smrti) je bila v Sloveniji in v več drugih državah organizirana vrsta razstav o njegovem delu, izšlo je nekaj novih knjižnih del, Češka pa je mojstru posthumno podelila visoko državno odlikovanje, red Tomaša Garriguea Masaryka.


Besede so prva dediščina

Vas je v zadnjem času kaj tako navdihnilo, da ste o tistem še dolgo razmišljali? Prevzelo, morda celo malo spremenilo? Če smo spretni v zaznavanju in če navdušeno zremo v svet, se resnično lahko hitro najde kaj, kar nas preplavi in vsrka vase.


Kako je LifeSite poskušal očrniti papeža?

Spletni portal LifeSite je nedavno poročal, da je papež Frančišek podelil priznanje sv. Gregorija velikega nekdanji nizozemski ministrici za razvoj Lilianne Ploumen, ki je sicer velika zagovornica splava in nasploh LGBT ideologije. Vatikan je pojasnil, da je medaljo prejela kot vsi ostali v državni delegaciji, ki so 22. junija lani obiskali Svetega očeta.


Juncker in rokomet

Dva evropska konteksta sta nas v zadnjem času močno zaznamovala. Na evropskem rokometnem prvenstvu v Zagrebu so se lotili slovenske reprezentance z najbolj podlo balkansko maniro. Že tekma proti Makedoniji, ki ni nobena evropska velesila, je pokazala koliko je ura.


Ekumenizem kot vir upanja za kristjane ali zgolj babilonski stolp?

Je ekumenizem prekletstvo ali blagoslov? Gre le za enega od projektov v sklopu gradnje Babilonskega stolpa, družbe znotraj katere bo katoliška cerkev le še medla ostalina preteklosti? Prepričan sem, da je Roger s taizejskimi srečanji işkreno želel zdraviti rane na Kristusovem telesu, torej združiti sprte kristjane.


Ošpice, globalno segrevanje in lažne novice

V novo leto nas nas je ob vseh mogočih dobrih sklepih pospremil izbruh ošpic. Po spremljanju lanskih izbruhov v bližnjih evropskih državah je bilo vprašanje časa, kdaj se bo podoben scenarij odvil pri nas. Vprašanje časa in precepljenosti, ki je tudi pri nas v trendu upadanja. Zelo nalezljiva virusna bolezen je še pred nekaj leti veljala za izkoreninjeno, tako kot otroška paraliza, tetanus, mumps, rdečke, davica,... in se očitno vrača.


Hvaležnost medicinske sestre

Celo lansko leto in tudi letos, se je v naši domovini kot rdeča nit ponavljala tema o zdravstveni reformi. Bilo bi zanimivo izračunati koliko ur se je o tem razpravljalo v državnem zboru, a zanimivo bi bilo dobiti v roke tudi obširen dokument – ali ima res čez 2000 strani? – ki so ga pripravili v ministrstvu za zdravje. Vse so izračunali, naredili strokovne statistike in razdelili denar… zdaj pa čakajo, kaj se bo zgodilo. Ves ta čas pa ljudje prav tako prihajajo v bolnišnice in zdravstvene domove, prav tako so bolni, ranjeni, potrebni pomoči, a še danes večina nima niti pojma, kaj je pravzaprav zdravstvena reforma.


Hvalnica norosti

Vedno znova se sprašujem, zakaj v Sloveniji ljudje odklopijo možgane in trdijo, kar nasprotuje logiki. Že pred 30 leti sem se čudil, da je sicer pameten in trezen sogovornik v razpravi, v katero sva se zapletla, bil sposoben na vse posamezne trditve pritrditi, torej jih je imel za resnične, a povzetka, sklepa nikakor ni mogel sprejeti. Kakor, da bi imeli vgrajeno varovalko zoper logiko, kjer vedno drži: »Če je A resnična trditev in B resnična trditev, je torej tudi C resnična trditev.« Saj veste v smislu: »Janez je koklja. Koklja je rumena. Janez je rumen…«


Novoletne zaobljube: Za neuspeh lahko krivimo možgane

Kdor si je zadal kakšne novoletne zaobljube, vsaj kar zadeva hrano ali telesno težo, ki sta najpogostejši zaobljubi, se sedaj že vidi, ali je mislil resno, ali pa bo naslednje leto na seznamu novoletnih zaobljub le popravil letnico, zaobljube pa bodo ostale iste.


Novejše novice | Starejše novice