Ljubljana, sobota, 18. avgust 2018, 21:46

Praznovanje dogodkov, ki jih ni bilo

Do demokratičnih sprememb na Slovenskem v začetku devetdesetih let smo praznovali „Dan vstaje Slovenskega naroda“. Ljudska skupščina Slovenije je leta 1951 ta dan, 22. julij, razglasila za republiški praznik, ko naj bi „počila prva partizanska puška proti okupatorju“. V obrazložitvi med drugim najdemo zapisano: „Dvaindvajsetega julija 1941 so se začele na slovenski zemlji prve organizirane partizanske akcije proti fašističnemu okupatorju, ki pomenijo začetek vseljudske revolucije in množične oborožene borbe za osvoboditev slovenskega naroda.“


Sprememba spola: pravica ali nevarnost?

Portugalski parlament je sredi julija sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo.


Figov list

Ko je letos na pomlad razpadla koalicija Miro Cerar, Dejan Židan in Karel Erjavec in se je od predsedniških volitev naprej vedelo, da prihaja na sceno novi obraz Marjan Šarec, smo v komentarju napovedali, da je cilj volitev na levici, da se sestavi vlada iz SD+DESUS+Šarec in še kdo z levice, če bo potreben. Takrat so javno mnenjske raziskave Šarcu kazale veliko boljši rezultat, kot ga je na volitvah dosegel.


Osemnajstletnik in ocene

Kdo je dal pobudo oziroma kdo je pooblastil odredbodajalca, da sme šolar, ko dopolni 18 let, staršem dovoliti ali prepovedati vpogled v njegove ocene in disciplinske vpise v šolskem dnevniku? Prav gotovo ne starši in ne učitelji in ne ravnatelji. Odredbodajalec se sklicuje na polnoletnost dijaka, ki ob tem pridobi mnogo pravic, ki jih še kot mladostnik ni imel.


Kruh brez vrednosti in III. svetovna vojna

Gorje tistemu, ki izkorišča kruh, je pred mesecem dejal papež Frančišek švicarskim katoličanom ob sicer z ekumenizmom zaznamovanim obiskom v Ženevi. Osnovna hrana za vsakdanje življenje ljudstev mora biti dostopna vsem, je še nadaljeval svojo misel in Švicarje ter vse nas pozval k preprostemu in zmernemu življenju, svobodnemu odvečne navlake.


Kolikokrat še

Pa smo dočakali. Rezultate spomladanskega roka mature, namreč. Z veseljem beremo, da so se dijaki katoliških šol odrezali nadpovprečno dobro, z odličnim rezultatom so se spet postavili v vrsto z najboljšimi gimnazijami v Ljubljani, Celju in Mariboru. Zdaj pridejo na vrsto zaslužene dolge počitnice in vpis na univerzo.


Pogled na Slovenijo po volitvah

Ko se je Slovenija osamosvojila je veljala za vzgled vsem evropskim državam, ki so za seboj pustile totalitarni komunistični režim. Slovenija ni bila samo gospodarsko najuspešnejša republika prejšnje Jugoslavije, temveč celotnega prej komunističnega sveta vzhodne in jugovzhodne Evrope. In še ko je Slovenija postala del Evropske Unije in je leta 2008 celo tej predsedovala, je veljala za uspešno postkomunistično državo, ki je na dobri poti, da izpostavi demokratične strukture in to ne samo formalno, saj za to je bila garancija že slovenska ustava, temveč tudi dejansko. Žal se je na tej poti ustavila. Na določenih področjih se celo vrača nazaj. Res se je gospodarsko stanje zadnje čase zopet zboljšalo, vendar ne zaradi vlade, temveč kljub vladi, ki se poslavlja, saj ni naredila domala nič, da bi se znebili socialističnega balasta, ki ga dežela vleče za seboj in katerega se krčevito držijo tisti, ki se iz državnih podjetij še vedno napajajo. Prav zato so bila zaman vsa prizadevanja, da se končno država znebi podjetij, v katerih pravzaprav nima nič iskati, predvsem pa da proda Novo ljubljansko banko, kot to že dalj časa zahteva Evropska komisija. Odgovorni v Sloveniji so tudi dovolili, da se je klub sankcijam in opozorilom iz Evrope preko Slovenije pral iranski denar. Sedanja vlada v odhajanju je poglobila vrsto problemov, ustvarila je tudi nove, na področju zdravstva in zunanje politike pa je pustila pravo pogorišče. Rak rana pa je tudi sodstvo, kljub temu, da se je skrajšal čas sojenja. Procesi, ki bi se jim lahko dalo pridevek montirani, se še vedno dogajajo. Za demokratične vlade popolnoma nenavadno pa je tudi, da se vrhovni sodniki v vstopih v stavbe, v katerih sodijo, preiskujejo s strani policistov. Kaj pomeni načelo v demokratičnem svetu, da so veje oblasti ločene?


NSi želena Šarčeva partnerica, Levica njegova strateška rezerva

Minilo je mesec dni od predčasnih volitev v Državni zbor. V tem času v omejenem obsegu deluje na novo konstituiran Državni zbor, saj vsa njegova delovna telesa še niso bila oblikovana. Sicer pa bodo poslanci Državnega zbora najbrž kmalu odšli na parlamentarne počitnice, med državnozborske klopi pa se bodo vračali le v nujnih primerih, če se bo strankarskim šefom med tem časom že uspelo dogovoriti za oblikovanje vlade. Do takrat bo tekoče vladne posle opravljala Cerarjeva ministrska četica v odhajanju, ki pa ima le omejena pooblastila. Vse se torej čaka na novo vladno ekipo.


Muhasto poletje

Letošnje poletje je čudno. Kar naprej kaplja, pa nobene prave vročine. Osebno mi tak tip vremena, ustreza. Nekaj sonca, nekaj dežja, kar je za kmete in tiste, ki se še ukvarjajo z zemljo ugodno. O suši letos še nismo govorili. Žal pa so vmes tudi neurja s točo in hudourniki. In tukaj se lahko vprašamo, kaj bi nam bolj ustrezalo, nekaj vročine ali luknje v strehi, ki jo je povzročila toča?


Glavobol, ko začasne rešitve postanejo trajne

Predsodek, da je tržno gospodarstvo v splošnem igra z ničelno vsoto (zero sum game) je zelo razširjen. Igra z ničelno vsoto pomeni, da se koristi in izgube vseh udeležencev na trgu izničijo. Dobiček prodajalca naj bi bila izguba kupca, dobiček delodajalca izguba delavca in seveda tudi obratno, dobiček kupca naj bi bil izguba za prodajalca. V normalnih razmerah to seveda ne drži. Dokaz za to je izjemen napredek v blaginji, ki ga je svobodni svet deležen od industrijske revolucije sem. Statistični zavod poroča,da smo, da bi zaslužili za različne dobrine, ob osamosvojitvi morali v povprečju delati mnogo več časa kot delamo sedaj. Če bi bilo gospodarstvo igra z ničelno vsoto, se v povprečju blaginja ne bi povečevala. To pa še ne pomeni, da v tržnem gospodarstvu kdo kdaj ni na izgubi ali da nihče ni prikrajšan.


Novejše novice | Starejše novice