Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:05

Papež pri avdienci o svojem potovanju v Čile in Peru

Papež med mašo v Trujillu v Peruju
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco izpostavil bistvene poudarke svojega potovanja v Čile in Peru. Že pred avdienco pa se je srečal z majhno skupino preganjane iraške manjšine Jazidov, ki živijo v Nemčiji. Ob sklepu avdience pa je znova pozval k prizadevanjem za mir v Kongu in prenehanju vseh oblik nasilja.

Papež je med današnjo katehezo povzel sporočila, ki jih je namenil prebivalcem Čila in Peruja. Ob sklepu je poudaril, da je, kot vedno, Jezusova beseda dala poln smisel vsemu dogajanju. Tako je evangelij med zadnjo sveto mašo tega njegovega pastoralnega potovanja povzel Božje sporočilo svojemu ljudstvu v Čilu in Peruju, saj pravi: 'Spreobrnite se in verujte evangeliju'.

»Zdelo se je, kot da Gospod pravi: Prejeli boste mir, ki vam ga bom dal in boste zedinjeni v moje upanju«, je temeljno sporočilo svojega obiska povzel sveti oče.

Več o vseh njegovih nagovorih v Peruju boste lahko slišali v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, najdete pa jih tudi na naši spletni strani.

Sicer pa se je, kot že rečeno, papež pred splošno avdienco srečal z jazidsko skupnostjo, ki živi v Nemčiji.

Gre za nedolžne žrtve norih in nečloveških barbarstev, še posebej v Iraku in Siriji, je zatrdil.  Ob tem je papež pozval k priznanju, zaščiti in spoštovanju preganjanih manjšin zaradi vere.

»Še enkrat povzdigujem glas v podporo pravic jazidov, še posebej njihove pravice, da obstajajo kot verska skupnost: nihče si ne sme lastiti pravice izbrisati neko versko skupino le zato, ker ni del t.i. sprejemljivih«, je zatrdil. Spomnil je na trpljenje mnogih jazidov, na ugrabitve, suženjstva, mučenja, umore in rušenja svetih krajev. Mednarodna skupnost ne sme ostati tiho pred vašim trpljenjem, jim je še dejal.

 

Ne spreglejte: