Ljubljana, sobota, 20. oktober 2018, 06:36

Papež na letalu tudi o tem, zakaj je poročil stevarda in stevardeso

Papež na letalu z novinarji
Foto © Vatican insider

"V petih letih nisem pomilostil niti enega storilca spolnih zlorab."

Papež Frančišek se je včeraj vrnil iz enotedenskega apostolskega potovanja iz Čila in Peruja. Po pristanku se je v molitvi za vse milosti svojega obiska zahvalil v baziliki Marije Velike v Rimu. Na tradicionalni novinarski konferenci na letalu pa se je opravičil žrtvam zlorab, če jih je prizadelo, ko je v primeru čilskega škofa Juana Barrosa uporabil neprimerne besede. Pojasnil pa je tudi, zakaj je na letalu poročil stevarda in stevardeso.

Večji del novinarske konference na letalu je bil namenjen primeru čilskega škofa Juana Barrosa, ki naj bi prikrival spolne zlorabe, ki jih je v preteklosti storil duhovnik Fernando Karadima. Papež je primer pojasnil v španskem in italijanskem jeziku ter dejal, da je zaradi spoštovanja do škofa in predvsem zaradi pomanjkanja očitnih dejstev večkrat zavrnil njegov odstop. Ko se je razkril škandal s Karadimo, je prišlo na površje, koliko duhovnikov je Karadima zlorabil in koliko je bilo storilcev zlorab. Barros je takrat prišel v Rim in papežu Frančišku ponudil odstop, a ga je sveti oče zavrnil: »Rekel sem ne. Tako se ne gre. Kajti to pomeni vnaprej priznati krivdo. Vsak primer, če obstajajo krivci, je treba raziskati. In tako sem zavrnil njegov odstop.« Protesti proti Barrosu so se nadaljevali in škof je papežu ponovno ponudil svoj odstop in ta ga je ponovno zavrnil. Preiskava o Barrosu se je nadaljevala, a ni prišlo do nobenih očitnih dejstev. »Ne morem ga obsoditi, ker nimam očitnih dejstev. A sem tudi prepričan, da je nedolžen,« je dejal papež Frančišek. Opravičil se je tudi žrtvam spolnih zlorab, ki jih je nehote prizadel, ko je uporabil izraz 'dokaz' namesto 'očitno dejstvo'. »Barros bo ostal tam, kjer je, če ne najdem razloga, da bi ga obsodil. Ne morem ga obsoditi, če nimam očitnih dejstev – ne pravim 'dokazov', ampak 'očitnih dejstev',« je dejal papež Frančišek.

Znova se je tudi odločno zavzel za ničelno toleranco do zlorab. Pojasnil je, da v petih letih ni pomilostil niti enega storilca, na vsakem potovanju pa se sreča z žrtvami zlorab. Dodal je, kako ga je na enem od teh srečanj v Čilu pretresla pripoved 40 letne mame treh otrok, ki je povedala, da tudi k obhajilu ni mogla hoditi, ker je v roki duhovnika videla roko storilca.

Več vprašanj se je nanašalo na problem korupcije. Slednja je po papeževih besedah veliko hujša kot sama grešnost, saj pokvari dušo in telo. »Skorumpiranec je tako prepričan sam vase, da se ne more vrniti nazaj... to pomeni uničenje človeka«, je zatrdil. Takšni pa niso le nekateri politiki in gospodarstveniki. Papež je kot primer navedel tudi gospodinjo, ki slabo ravno s svojo uslužbenko, ali ji plačuje premalo.

Zatem je odgovoril tudi na vprašanje o poroki na letalu. Dejal je, da sta Carlos in Paula dolgo čakala na sklenitev zakonske zveze pred Bogom in če bi znova čakali na jutri, bi lahko to pomenilo novih deset let. Povedal pa je tudi, da sta opravila pripravo na zakrament zakona in vso potrebno dokumentacijo, saj se je le dan pred cerkveno poroko zaradi potresa porušila njihova župnijska cerkev. Na poroko, ki sta si jo želela, pa sta se pripravila tudi z zakramentom sprave. Vse je torej šlo povsem po pravilih.

Na vprašanje, s kakšnim vtisom odhaja iz Peruja, pa je papež dejal, da ga je prevzel veren narod, ki vero ohranja tudi v številih težavah. Gre tudi za latinsko ameriški narod, ki ima največ svetnikov. Predvsem pa mu v srcu ostajajo številni nasmejani otroci, očetje in mame, ki so dvigovali svoje otroke v pozdrav. To pomeni prihodnost in upanje, je novinarjem na letalu še dejal papež Frančišek.


Ne spreglejte: