Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med mašo v Limi (foto: Vatican news)
Papež med mašo v Limi

Papež Perujcem: Ne bojte se biti svetniki 21. stoletja!

Svet | 22.01.2018, 10:50 Marjana Debevec

V mojem srcu ste pustili neizbrisen pečat, je papež Frančišek dejal Perujcem pred odhodom. Pri sveti maši, na letališču, ki se je je udeležilo več kot 300 tisoč ljudi in je bila sklepno dejanje njegovega obiska te Južno Ameriške države, pa je sveti oče mlade in ostarele povabil, naj nezaupanje in beg zamenjajo s srečanjem in solidarnostjo. Protistrup globalizaciji brezbrižnosti je po njegovih besedah živeti ljubezen do Boga in do bližnjega.

Papež je spomnil na izzive velikega mesta, kot je Lima, kjer mnogi ostareli živijo odrinjeni na rob družbe. Med izvrženimi pa so tudi mnogi otroci in najstniki. Naša človečnost pa se meri ravno po tem, kakšen odnos imamo do trpljenja in do trpečega.

»Jezus je prišel vse do nas kot protistrup globalizaciji brezbrižnosti. Pred to Ljubeznijo namreč ne moremo ostati brezbrižni«, je zatrdil Frančišek. Po njegovih besedah Jezus tudi danes hodi po naših ulicah, trka na naša vrata in naša srca, da bi na novo prižgal upanja in hrepenenja, da bi tako propadanje zamenjalo bratstvo, nepravičnost solidarnost in bi nasilje premagalo orožje miru.

Danes Jezus kliče vsakega od nas, da bi postal njegov misijonar, je prepričan papež, ki je ob sklepu svete maše dejal, da bo obisk Peruja za vedno ostal zapisan v njegovem srcu.

»Vse vas vabim: Ne bojte se biti svetniki 21. stoletja. Ne pustite si ukrasti upanja! In ni boljšega načina za ohranjanje upanja kot ta, da ostanete zedinjeni«, je Perujcem še zaželel sveti oče.

Pred opoldansko molitvijo je sveti oče posebej nagovoril mlade, ki jim je dejal, naj ne olepšujejo svojega srca, kot se to dela z digitalno fotografijo na fotoshopu, saj jih ima Jezus rad takšne, kot so. Pustimo, naj nas vidi, kot smo in nam pomaga iti naprej, jih je povabil. On je namreč vedno ob njih in ima za vsakega pripravljene uresničljive sanje. »Ko nas Jezus gleda, ne misli nato, koliko smo popolni, ampak misli na vso ljubezen, ki jo imamo v srcu in jo lahko ponudimo drugim, tako, da jim služimo. Edino vprašanje, ki ga ima za nas je: 'Mi hočeš slediti in biti moj učenec?'«, je mladim še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...