Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 01:07

Papež: Dragi škofje, naučiti se moramo digitalnega jezika.

Papež s perujskimi škofi, foto © vaticannews.va
Papež s perujskimi škofi
Foto © vaticannews.va

Papež se je danes na nadškofiji v Limi srečal s perujskimi škofi. Na podlagi zgleda sv. Turibija iz Mongroveja, ki je bil nadškof v Limi na prehodu iz 16. v 17. stoletje, je spregovoril o identiteti današnjega škofa. Ta dviga glas proti socialnim nepravičnostim, spodbuja edinost Cerkve, govori aktualni jezik mladih. In ne ostaja za pisalno mizo.

Sv. Turibij je ob vseh priložnostih brez strahu povsod in vsem oznanjal Evangelij. A ko je obiskoval svoje ljudstvo, se je zavedel, da ni dovolj, da jih doseže fizično, ampak je bilo nujno, da se je naučil tudi njihovega jezika. Samo tako bi Evangelij lahko razumeli in bi prodrl v njihova srca. To je po papeževih besedah nujno tudi za pastirje 21. stoletja.

»Naučiti se moramo povsem novega jezika, kot je na primer digitalni jezik. Poznati moramo aktualni jezik mladih, družin, otrok,« je dejal škofom. Nato je poudaril, da za sv. Turibija evangelizacija ni bila mogoča brez dejavne ljubezni. To pa mora vedno spremljati pravičnost. Ni pristne ljubezni, ki ne opozarja in obsoja vsakega greha proti življenju ljudi, zlasti najbolj ranljivih. Škofe je pozval tudi k prizadevanju za edinost in ob tem dejal, naj ne bodo zaporniki sporov. Življenje brez sporov ni mogoče, a če smo ljudje in kristjani, se moramo soočiti z njimi in jih sprejeti v edinosti, v dialogu. V prvi cerkvi je privlačilo to, kako so se ljubili, kar je po papeževih besedah najboljša evangelizacija.

Ker je ostalo še nekaj časa, je papež perujske škofe povabil, naj mu zastavijo kakšno vprašanje. Eden od njih je izpostavil problem pomanjkanja duhovnikov na amazonskem območju. Vprašanje diakonata je po papeževih  besedah ena od stvari, o kateri bodo morali resno razmisliti, a ker bo leta 2019 sinoda za Amazonijo, papež pred njo ne sme govoriti, je dejal in dodal, da bodo morali sinodalni očetje pripraviti predloge.


Ne spreglejte: