Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Dragi škofje, naučiti se moramo digitalnega jezika.

Cerkev po svetu | 21.01.2018, 18:05 Marta Jerebič

Papež se je danes na nadškofiji v Limi srečal s perujskimi škofi. Na podlagi zgleda sv. Turibija iz Mongroveja, ki je bil nadškof v Limi na prehodu iz 16. v 17. stoletje, je spregovoril o identiteti današnjega škofa. Ta dviga glas proti socialnim nepravičnostim, spodbuja edinost Cerkve, govori aktualni jezik mladih. In ne ostaja za pisalno mizo.

Sv. Turibij je ob vseh priložnostih brez strahu povsod in vsem oznanjal Evangelij. A ko je obiskoval svoje ljudstvo, se je zavedel, da ni dovolj, da jih doseže fizično, ampak je bilo nujno, da se je naučil tudi njihovega jezika. Samo tako bi Evangelij lahko razumeli in bi prodrl v njihova srca. To je po papeževih besedah nujno tudi za pastirje 21. stoletja.

»Naučiti se moramo povsem novega jezika, kot je na primer digitalni jezik. Poznati moramo aktualni jezik mladih, družin, otrok,« je dejal škofom. Nato je poudaril, da za sv. Turibija evangelizacija ni bila mogoča brez dejavne ljubezni. To pa mora vedno spremljati pravičnost. Ni pristne ljubezni, ki ne opozarja in obsoja vsakega greha proti življenju ljudi, zlasti najbolj ranljivih. Škofe je pozval tudi k prizadevanju za edinost in ob tem dejal, naj ne bodo zaporniki sporov. Življenje brez sporov ni mogoče, a če smo ljudje in kristjani, se moramo soočiti z njimi in jih sprejeti v edinosti, v dialogu. V prvi cerkvi je privlačilo to, kako so se ljubili, kar je po papeževih besedah najboljša evangelizacija.

Ker je ostalo še nekaj časa, je papež perujske škofe povabil, naj mu zastavijo kakšno vprašanje. Eden od njih je izpostavil problem pomanjkanja duhovnikov na amazonskem območju. Vprašanje diakonata je po papeževih  besedah ena od stvari, o kateri bodo morali resno razmisliti, a ker bo leta 2019 sinoda za Amazonijo, papež pred njo ne sme govoriti, je dejal in dodal, da bodo morali sinodalni očetje pripraviti predloge.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...