Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:47

VIDEO: Papež: Dobro je vedeti, da nismo Mesija

Papež s perujskimi duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci
Foto © vaticannews.va

Papež se je včeraj v krajevnem semenišču v Trujillu v Peruju srečal z duhovniki in posvečenimi osebami. Spregovoril je o bistvu njihovega lika, ki ni osredotočen na samega sebe, svoje sposobnosti, zmožnosti ali vodenje, ampak kaže pot k Bogu.

Posvečeni niso poklicani, da spodrivajo Gospoda, ne s svojimi deli ne poslanstvom ali številnimi dejavnostmi, ki jih morajo opraviti. Preprosto so poklicani, da delajo skupaj z Gospodom, ne da bi pozabili, da ne zasedajo njegovega mesta, je dejal papež in dodal: »Dobro je vedeti, da nismo Mesija. To nas osvobaja od tega, da bi mislili, kako zelo smo pomembni ali zaposleni.« Sveti oče jim je priporočil, naj se vedno znova vračajo k svojim koreninam, saj bodo v nasprotnem primeru začeli propadati.

»Zelo boleče je videti škofa, redovnico ali župnika, ki propada. Še bolj boleče je kot takšnega videti bogoslovca.«

Papež je navedel nekaj nasvetov, kako se temu izogniti.

»Imam dve tableti, ki zelo pomagata. Ena je, da se pogovarjate z Jezusom, Marijo in molite. Molite in prosite za milost veselja. Drugo tableto lahko vzamete večkrat na dan, če jo potrebujete. Je pa dovolj ena – poglejte se v ogledalo.«

To ni narcizem, je dejal papež. Nasprotno, ko se pogledamo v ogledalo se moramo znati smejati samemu sebi. To nam daje duhovno sposobnost, da pred Gospodom stojimo s svojimi omejitvami, napakami in grehi, pa tudi svojim uspehom in veseljem ob zavedanju, da je On na naši strani.

»Smejanje nas varuje pred samoprevzetniškim novim poganstvom tistih, ki zaupajo le v svoje lastne moči in se imajo za boljše od drugih.«

Papež je posvečene pozval, naj se smejejo znotraj skupnosti, ne skupnostim ali drugim. Pozorni naj bodo na tiste, ki so se v življenju pozabili smejati. Pri svojem delu naj poslušajo in se učijo od starejših posvečenih, saj, kot je dejal, mladi hodijo hitro, starejši pa poznajo pot.


Ne spreglejte: