Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:12

VIDEO: Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Papež med mašo v Trujillu v Peruju
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživljal v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.

El ninjo je prizadel več kot milijon ljudi. V Trujillu je popolnoma uničil 25 tisoč hiš, več deset tisoč jih je bilo poškodovanih. Uničene so bile šole, zdravstveni domovi, ceste, pridelki. »Taki trenutki mnogokrat postavijo v dvom našo vero,« je dejal papež, a poudaril, da nam skozi bolečino pomaga Jezus.

»Nimamo Boga, ki bi mu bilo tuje to, kar čutimo in trpimo, nasprotno, sredi bolečine nam ponuja svojo roko.«

Kot je še dejal papež, se ob močnih pretresih zavemo, kako pomembno je, da smo združeni. Takrat se pokaže solidarnost in gostoljubnost.

»Duša neke skupnosti se meri po tem, kako se uspe povezati v težkih trenutkih, ob nesrečah, da bi mogla ohraniti živo upanje.«

Papež je nato omenil tudi druge vrste viharjev, ki imajo uničujoče posledice za tamkajšnje prebivalstvo.

»Imenujejo se organizirano nasilje in negotovost, ki jo to ustvarja; pomanjkanje priložnosti za izobraževanje in delo, posebej med mladimi, kar jim onemogoča, da bi graditi prihodnost z dostojanstvom; pomanjkanje varne nastanitve za mnoge družine, ki so primorane živeti na področjih visoke nestabilnosti in brez varnih dostopov; kot tudi mnoge druge situacije, ki jih poznate in doživljate.«

Papež je dejal, da na take situacije ni boljšega izhoda kot ta, da svoje življenje napolnimo z evangelijem.


Ne spreglejte: