Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:18

Papež perujskim oblastem: Proti korupciji se moramo vsi boriti

Papež Frančišek v Limi
Foto © Radio Vatikan

"Korupciji se je mogoče izogniti in to zahteva prizadevanje vseh."

Druženju z amazonskimi staroselci je v Limi sledilo srečanje s perujskimi političnimi oblastmi in predstavniki civilne družbe. Na dvorišču pred vladno palačo je sveti oče še pod vtisom Amazonije pozval k podpori celostne ekologije in k skupnemu boju proti korupciji.

Papež je svoj nagovor oblastem gradil na geslu potovanja – »Združeni za upanje«: »Peru je dežela upanja, ki vabi in poziva ves svoj narod k združenosti. Ta narod je odgovoren za ohranjanje te združenosti, da bi lahko varoval vse različne razloge za upanje.« Med temi razlogi je navedel naravno bogastvo, predvsem tropski pragozd, ki je vir biotske raznolikosti in kulturne pluralnosti, omenil je mlade in množico svetnikov, ki so prišli iz perujskega naroda.

A kljub temu, je opozoril papež, človeštvo ropa naravne vire, s čimer ne izgublja le živih bitij, ampak tudi vitalne odnose, kar lahko poruši celoten ekosistem. Da bi podpirali celostno ekologijo, je treba spoštovati lokalna ljudstva, ki območje najbolje poznajo. Ob tem je poudaril, da je »propadanje okolja žal tesno povezano z moralnim propadanjem naših skupnosti« in da ju ne smemo razumeti kot ločeni vprašanji.

Največ odobravanja s strani prisotnih pri nagovoru pred vladno palačo je bil papež deležen, ko je obsodil korupcijo, proti kateri se morajo po njegovih besedah boriti vsi: »Nihče ne more reči, da je izven tega procesa. Korupciji se je mogoče izogniti in to zahteva prizadevanje vseh.«

Večkrat ga je množica prekinila s ploskanjem, ko je osebe na odgovornih položajih pozval, naj svojemu narodu in zemlji zagotovijo varnost v prepričanju, da je Peru »prostor upanja in priložnosti za vse, ne samo za nekatere«, in da je to dežela, kjer »lahko vsak uresniči svojo prihodnost«.


Ne spreglejte: