Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med sveto mašo (foto: Vatican news)
Papež med sveto mašo

Papež staroselskim ljudstvom: Edinost ne pomeni uniformiranosti

Svet | 17.01.2018, 17:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je tretji dan v Čilu odpotoval v kraj Temuco, kjer so prvotno živeli indijanski staroselci Mapuči. Na tamkajšnjem letališču je popoldne po našem času daroval sveto mašo za napredek ljudstev. Povabil jih je predvsem k delu za edinost, ki ne pomeni uniformiranosti, ampak sprejemanje drugega. Na kosilu se je nato sveti oče srečal s predstavniki prebivalcev tega območja, kjer so neznanci sinoči zažgali dve cerkvi, ena je pogorela do tal. Do podobnih primerov je v preteklih letih prišlo večkrat. Mapuški aktivisti so s tem opozarjali na izkoriščanje, ki ga doživljajo. Sicer pa so neznanci v zadnjih dneh v Čilu skupno napadli že 9 cerkva, pri čemer so se pojavili tudi letali s konkretnimi grožnjami papežu.

Papež Frančišek se je v nagovoru spomnil trpljenja in nepravičnosti, ki so jih predvsem staroselska ljudstva doživljala na tem območju. Obenem pa je izhajal iz evangelija, v katerem Jezus Očeta prosi: Da bi bili vsi eno. »Njegovo srce namreč ve, da bodo ena največjih groženj celotnemu človeštvu ločitve in spopadi, nadvlade ene nad drugimi«, je poudaril papež.

Zbrane je povabil k molitvi za edinost in zatem navedel skušnjave, ki lahko onesnažijo ta Božji dar. Med njimi je najprej ta, da bi edinost zamenjali z uniformiranostjo (izenačenostjo). »Edinost, za katero je prosil in ponudil Jezus priznava to, kar je vsak narod, vsaka kultura povabljena doprinesti tej blagoslovljeni zemlji. Edinost je spravljena različnost, ker ne dopušča, da bi se v njenem imenu opravičevale osebne ali skupnostne nepravičnosti«, je poudaril papež.

Po njegovih besedah edinost ni sestavljena iz dokumentov, ampak je umetnost poslušanja in priznavanja, kar pomeni sprejeti tisto, kar je Sveti Duh sejal v drugih in je lahko dar tudi za nas. Vse to pa nas vodi tudi v konkretno solidarnost z drugimi.

Edinost lahko po papeževih besedah ogrožajo lepi dogovori, ki se jih nikoli ne uresniči, po drugi strani pa tudi nasilje, ki vedno vodi samo v novo nasilje. Zbrane je zato papež Frančišek povabil k skupni prošnji Očetu, naj jih naredi za ustvarjalce edinosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...