Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:09

Papež staroselskim ljudstvom: Edinost ne pomeni uniformiranosti

Papež med sveto mašo
Foto © Vatican news

"Edinost ni sestavljena iz dokumentov, ampak je umetnost poslušanja in priznavanja."

Papež Frančišek je tretji dan v Čilu odpotoval v kraj Temuco, kjer so prvotno živeli indijanski staroselci Mapuči. Na tamkajšnjem letališču je popoldne po našem času daroval sveto mašo za napredek ljudstev. Povabil jih je predvsem k delu za edinost, ki ne pomeni uniformiranosti, ampak sprejemanje drugega. Na kosilu se je nato sveti oče srečal s predstavniki prebivalcev tega območja, kjer so neznanci sinoči zažgali dve cerkvi, ena je pogorela do tal. Do podobnih primerov je v preteklih letih prišlo večkrat. Mapuški aktivisti so s tem opozarjali na izkoriščanje, ki ga doživljajo. Sicer pa so neznanci v zadnjih dneh v Čilu skupno napadli že 9 cerkva, pri čemer so se pojavili tudi letali s konkretnimi grožnjami papežu.

Papež Frančišek se je v nagovoru spomnil trpljenja in nepravičnosti, ki so jih predvsem staroselska ljudstva doživljala na tem območju. Obenem pa je izhajal iz evangelija, v katerem Jezus Očeta prosi: Da bi bili vsi eno. »Njegovo srce namreč ve, da bodo ena največjih groženj celotnemu človeštvu ločitve in spopadi, nadvlade ene nad drugimi«, je poudaril papež.

Zbrane je povabil k molitvi za edinost in zatem navedel skušnjave, ki lahko onesnažijo ta Božji dar. Med njimi je najprej ta, da bi edinost zamenjali z uniformiranostjo (izenačenostjo). »Edinost, za katero je prosil in ponudil Jezus priznava to, kar je vsak narod, vsaka kultura povabljena doprinesti tej blagoslovljeni zemlji. Edinost je spravljena različnost, ker ne dopušča, da bi se v njenem imenu opravičevale osebne ali skupnostne nepravičnosti«, je poudaril papež.

Po njegovih besedah edinost ni sestavljena iz dokumentov, ampak je umetnost poslušanja in priznavanja, kar pomeni sprejeti tisto, kar je Sveti Duh sejal v drugih in je lahko dar tudi za nas. Vse to pa nas vodi tudi v konkretno solidarnost z drugimi.

Edinost lahko po papeževih besedah ogrožajo lepi dogovori, ki se jih nikoli ne uresniči, po drugi strani pa tudi nasilje, ki vedno vodi samo v novo nasilje. Zbrane je zato papež Frančišek povabil k skupni prošnji Očetu, naj jih naredi za ustvarjalce edinosti.


Ne spreglejte: