Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 01:21

Papež z žrtvami spolnih zlorab, čilske škofe posvaril pred klerikalizmom

Papež s čilskimi škofi
Foto © vaticannews.va

Papežev včerajšnji nagovor duhovnikom, redovnikom in redovnicam velja za najpomembnejšega na njegovem potovanju v Čilu. Znova se je vrnil k problemu spolnih zlorab, za katere visoko ceno plačujejo vsi, tudi duhovniki, ki s tem nimajo nič. Ob tem je poudaril, da Božje ljudstvo od njih ne pričakuje superjunakov, ampak sočutne pastirje. Škofe pa je posvaril pred klerikalizmom.

Papež se je pred srečanjem z duhovniki in škofi na nunciaturi srečal z žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov. Šlo je za majhno skupino, poleg papeža drugih ljudi ni bilo prisotnih. Frančišek jih je poslušal, molil in jokal z njimi. Na samem srečanju z duhovniki, redovniki in redovnicami pa je spregovoril tudi o tem, kakšne posledice zaradi spolnih zlorab nosijo vsi cerkveni predstavniki.

»Vem, koliko trpijo cerkvene skupnosti, vem, koliko trpite vi bratje in sestre, ki ste bili kljub trdemu delu deležni sumničenj in razprav, kar je v vas samih povzročilo dvom, strah in nezaupanje. Vem, da so vas včasih žalili, ko ste bili na podzemni železnici ali hodili po ulici, in da na številnih območjih plačujete visoko ceno, ko naokoli hodite v duhovniških oblačilih.«

Papež s čilskimi duhovniki, redovniki in redovnicami
Papež s čilskimi duhovniki, redovniki in redovnicami


A ker je Cerkev ranjena, je sposobna razumeti tudi rane sveta, je dejal papež in dodal, da Božje ljudstvo ne pričakuje in ne potrebuje superjunakov, ampak pričakuje sočutne pastirje, ki bodo hodili z ljudmi.

Papež se je nato srečal s 50-imi čilskimi škofi in ob tem pozdravil najstarejšega škofa na svetu, 102-letnega Bernardina Piñera, strica novoizvoljenega čilskega predsednika Sebastiana Piñera. V nagovoru je posvaril pred klerikalizmom, zlasti v semeniščih. Za laike pa je dejal, niso služabniki ali uslužbenci škofov. »Niso dolžni kot »papagaji« ponavljati tega, kar rečemo,« je dejal papež.

 


Ne spreglejte: