Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Baragov jubilej in škofijska srečanja kolednikov

Slovenija | 12.01.2018, 13:30 Tone Gorjup

Danes teden, 19. januarja, bo minilo 150 let od smrti častitljivega božjega slu­žabnika škofa Friderika Ireneja Baraga. Osrednji dogodek ob tem jubileju bo jutri v Trebnjem, kjer je Baraga odraščal. Ob 10. uri bo v župnijski cerkvi somaševanje škofov in duhovnikov. Maši, pri kateri bodo sodelovali koledniki novomeške škofije, bo sledi posebna akademija, posvečena tebanjskemu rojaku, za katerega pričakujemo, da ga bomo lahko kmalu častili na oltarju.

V novomeški škofiji so posrečeno povezali jubilej misijonskega škofa Baraga in sklep trikraljeve akcije »Naše veselje za srečo drugih!« Na eni strani duhovni pastir s srcem in dušo predan oznanjevanju evangelija med Indijanci, na drugi veroukarji, ki v domačem kraju oznanjajo rojstvo Odrešenika in zbirajo darove za naše misijonarje in njihove projekte, ki jih načrtujejo v tem letu. Friderik Baraga se je že v domovini, kot je zapisal škof Wolf, odlikoval »po zrelosti duha, po dostojnem vedenju, po pobožnosti v verskih obredih, po daržljivosti do ubogih, po zglednem življenju«. S tem si je pridobil ugled pri duhovnikih in naklonjenost svojega škofa, ne pa janzenistov, ki so ga preganjali zaradi njegovih pastoralnih prijemov in zaradi Dušne paše, ki je že pred Mohorjevo družbo poskrbela za to, da so se preprosti ljudje naučili brati.

Zaradi zglednega in strogega življenja so Friderika Baraga mnogi spoštovali in se mu po smrti začeli priporočati v raznih potrebah, tako v Ameriki kot v domovini. Sam gotovo ni razmišljal o tem, da bi bil lahko svetnik, je pa želel vsak trenutek svojega življenja posvetiti oznanjevanju Kristusa. To se zrcali tudi iz pisma Friderika Baraga Leopoldini ustanovi - danes bi rekli Misijonskemu središču, ki je imela sedež na Dunaj: Takole piše: »Večkrat mi tudi najbolj potrebnega manjka. Pa kako velika tolažba, kako preobilno plačilo in kako nepopisno veselje me čaka, ko me bodo na sodni dan obstopili nekateri teh mojih dobrih otrok v Kristusu, ali prav za prav vsi, kakor upam, in govorili pred ostrim Sodnikom: 'Ta nam je prvi oznanjal tvoj božji nauk; pripovedoval nam je o tvojem usmiljenju, ki si ga po svojem Sinu izkazal ljudem, in je napolnil naša srca z vero in ljubeznijo do tebe' - O kako sem hvaležen Bogu, da me je poklical v težavni, pa neizrekljivo tolažilni misijonski stan!« Te Baragove besede potrjujejo, da je bil misijonar z dušo in telesom.

Škofijska srečanja kolednikov

Koledniki novomeške škofije bodo jutri Baragov jubilej doživljali od blizu, saj so povabljeni k slovesnosti oziroma maši v župnijsko cerkev v Trebnje. Temu bo sledila posebna akademija, posvečena tebanjskemu rojaku, za katerega poteka postopek za blaženega. Kolednike sicer čaka poseben program. Z njimi bosta med drugim nekdanja laiška misijonarja v Malaviju Marija in Tomaž Gnidovec. Za celjsko škofijo bo srečanje kolednikov jutri dopoldne v župniji blaženega Antona Martina Slomška v Celju, koledniki koprske škofije se bodo zbrali v škofijski gimnaziji v Vipavi, srečanje za mariborsko nadškofijo gosti župnija Maribor - Sv. Janez Bosko, murskosoboški koledniki pa se bodo zbrali pri Sv. Jurij v Prekmurju. Za ljubljansko nadškofijo bo srečanje prihodnjo soboto v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Vsa srečanja se začenjajo ob 9.30 ali ob 10.00.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...