Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Plakat, ki naznanja papežev obisk v Čilu (foto: Vatican insider)
Plakat, ki naznanja papežev obisk v Čilu

Vlada v Čilu papeža poskušala odvrniti od obiska

Svet | 11.01.2018, 12:59 Marjana Debevec

V Vatikanu so danes podrobneje predstavili papežev obisk Čila in Peruja, kamor bo sveti oče odpotoval v ponedeljek. Medtem ko nekateri mediji pišejo, da papeža v obeh državah pričakujejo z velikim veseljem, pa drugi navajajo probleme in brezbrižnost tamkajšnje Cerkve.

Vatikanski portal Vatican News piše o tem, da Cerkev v Čilu papeža pričakuje z velikim veseljem. Je pa stanje v državi povsem drugačno kot leta 1987, ko jih je obiskal sv. Janez Pavel II. Takrat je vladala diktatura, danes živijo v demokraciji. Med izzivi je nadškof glavnega mesta kardinal Ricardo Ezzati omenil migracijski zakon, ki ga Cerkev poskuša narediti bolj človeškega.

Vatican insider pa po drugi strani omenja veliko versko brezbrižnost v tej najbogatejši Južno Ameriški državi. Mediji pišejo, da gre za zapleten, težek in negotov papežev obisk. Seveda bo sveti oče povsod lepo sprejet, nihče pa ne pričakuje nekih večjih premikov. Velja omeniti, da je papež Frančišek pred kakšnim letom prejel pismo čilenskih laikov, ki ga opozarjajo na globoko krizo tamkajšnje Cerkve. Ta na zunaj deluje samozadostna in zaprta sama vase. Obenem pa je tudi močno ranjena.

Omenimo le težavne odnose z vlado zaradi protikrščanskih zakonov, kot je uveljavitev splava, ter hude probleme s pedofilijo in prikrivanjem tega pojava.

Res je sicer, da odhajajoča vlada premierke Bacheletove z veliko vnemo pripravlja papežev obisk, obenem pa si ga še nedavno ni želela. Tamkajšnjo škofovsko konferenco je dvakrat uradno prepričevala, naj papeža odvrne od obiska v njihovi državi. Obenem pa so ga v javnosti predstavili kot prijatelja Bolivije in zato sovražnika Čila.

Uradno povabilo je tako prispelo šele lanskega junija. Zdaj je vse v papeževih in Božjih rokah in lahko le molimo, da bo njegov obisk vendarle prispeval h kakšnemu novemu koraku v dobro vseh ljudi.

V Peruju po drugi strani papeža pričakujejo z odprtimi rokami, še posebej staroselci. Spomnimo, da je papež za leto 2019 sklical sinodo za Amazonijo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...