Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 21:36

Vlada v Čilu papeža poskušala odvrniti od obiska

Plakat, ki naznanja papežev obisk v Čilu
Foto © Vatican insider

V Vatikanu so danes podrobneje predstavili papežev obisk Čila in Peruja, kamor bo sveti oče odpotoval v ponedeljek. Medtem ko nekateri mediji pišejo, da papeža v obeh državah pričakujejo z velikim veseljem, pa drugi navajajo probleme in brezbrižnost tamkajšnje Cerkve.

Vatikanski portal Vatican News piše o tem, da Cerkev v Čilu papeža pričakuje z velikim veseljem. Je pa stanje v državi povsem drugačno kot leta 1987, ko jih je obiskal sv. Janez Pavel II. Takrat je vladala diktatura, danes živijo v demokraciji. Med izzivi je nadškof glavnega mesta kardinal Ricardo Ezzati omenil migracijski zakon, ki ga Cerkev poskuša narediti bolj človeškega.

Vatican insider pa po drugi strani omenja veliko versko brezbrižnost v tej najbogatejši Južno Ameriški državi. Mediji pišejo, da gre za zapleten, težek in negotov papežev obisk. Seveda bo sveti oče povsod lepo sprejet, nihče pa ne pričakuje nekih večjih premikov. Velja omeniti, da je papež Frančišek pred kakšnim letom prejel pismo čilenskih laikov, ki ga opozarjajo na globoko krizo tamkajšnje Cerkve. Ta na zunaj deluje samozadostna in zaprta sama vase. Obenem pa je tudi močno ranjena.

Omenimo le težavne odnose z vlado zaradi protikrščanskih zakonov, kot je uveljavitev splava, ter hude probleme s pedofilijo in prikrivanjem tega pojava.

Res je sicer, da odhajajoča vlada premierke Bacheletove z veliko vnemo pripravlja papežev obisk, obenem pa si ga še nedavno ni želela. Tamkajšnjo škofovsko konferenco je dvakrat uradno prepričevala, naj papeža odvrne od obiska v njihovi državi. Obenem pa so ga v javnosti predstavili kot prijatelja Bolivije in zato sovražnika Čila.

Uradno povabilo je tako prispelo šele lanskega junija. Zdaj je vse v papeževih in Božjih rokah in lahko le molimo, da bo njegov obisk vendarle prispeval h kakšnemu novemu koraku v dobro vseh ljudi.

V Peruju po drugi strani papeža pričakujejo z odprtimi rokami, še posebej staroselci. Spomnimo, da je papež za leto 2019 sklical sinodo za Amazonijo.


Ne spreglejte: