Ljubljana, ponedeljek, 17. december 2018, 01:17

Perujci se veselijo papeževega obiska, Čilenci malo manj

Papež Frančišek z odprtimi rokami
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek se je danes odpravil na novo mednarodno potovanje. Že šestič v svojem pontifikatu se bo mudil na svoji domači celini. Obiskal bo Čile in Peru. Gre za dve zelo različni državi, nam je v pogovoru pojasnil tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter.

Peru je zelo velika in revna država. Nasprotno Čile velja za eno izmed najbogatejših in najrazvitejših držav Latinske Amerike.

»Peru je zelo katoliška dežela. Verska praksa je zelo dobra, visoka. Za razliko od Čila, kjer se pozna, da je sekularizacija na pohodu zelo močna,« je povedal dr. Matjaž Roter in dodal, da papež prihaja v času, ko se ti dve državi nahajata v težki politični krizi. V Peruju potekajo protesti zaradi pomilostitve nekdanjega predsednika. Čile pa je na tranzicijski poti. Prihodnji mesec na oblast prihaja nova desna vlada, levica je volitve izgubila tudi zaradi padca gospodarske rasti in korupcije. Cerkev v Čilu se ukvarja s pedofilskimi škandali. Zato določene skupine niso nič kaj navdušene nad papeževim obiskom.

Nasprotno je v Peruju, kjer bo papež med drugim počastil relikvije perujskih svetnikov: »Peru je dal svetu ogromno svetniških osebnosti. Naj omenim samo sv. Rozo iz Lime, sv. Martina De Porresa, sv. Turibija in druge. Ta svetost perujskega ljudstva bo močna iztočnica, da bo papež povabil ne samo Perujce, temveč ves svet k življenju po evangeliju, krščanskemu življenju, pričevanju za današnji svet.«

Dr. Matjaž Roter je spregovoril tudi o sadovih papeževega septembrskega obiska v Kolumbiji in razmerah v Venezueli.


Ne spreglejte: