Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:09

Mladi in družine v središču življenja Cerkve

Papež z družinami
Foto © Radio Vatikan

"Cerkev zares želi vstopiti v dialog z realnostjo mladih, hoče jih razumeti in jim pomagati."

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je kot bistvene poudarke Cerkve in papeža v letu 2018 izpostavil jutrišnje potovanje v Čile in Peru, sinodo mladih, svetovno srečanje družin v Dublinu, pa tudi poglabljanje spodbude Radost ljubezni in reformo rimske Kurije.

Leto 2018 bo zaznamovano predvsem s pozornostjo Cerkve do mladih, je prepričan kardinal Parolin. Oktobra bo namreč potekala sinoda mladih, že marca pa bo pripravljalno srečanje, ki se ga bodo udeležili mladi iz različnih koncev sveta. »Mislim, da je pri tem pristopu najpomembnejše iskanje novega odnosa Cerkve do mladih, kjer ni nobenega paternalizma. Cerkev zares želi vstopiti v dialog z realnostjo mladih, hoče jih razumeti in jim pomagati«, je za spletni portal Vatican news dejal vatikanski državni tajnik.

Drug poudarek tega leta bo na družinah. Svetovno srečanje družin, ki bo potekalo avgusta v Dublinu, bo prvi večji dogodek po sinodi in po objavi papeževe apostolske spodbude Radost ljubezni. Slednja izhaja iz novega vzorca, ki ga papež po besedah kardinala Parolina potrpežljivo, modro in previdno vpeljuje v Cerkev. »Mislim, da preko Radosti ljubezni po eni strani Cerkev objema družino in njene sodobne probleme, da bi ji pomagala uresničiti evangelij družine, obenem pa družine prosi tudi za pomoč, da bi sodelovale in prispevale k rasti Cerkve«.

Ko govorimo o reformi rimske kurije po besedah kardinal Parolina ne gre le za neke normativne spremembe, ampak predvsem za krščansko spreobrnjenje.

Papež pa bo tudi v tem letu opravil kar nekaj mednarodnih potovanj. Že jutri odhaja v Čile in Peru, ki se soočata s številnimi izzivi. Med njimi je kardinal omenil težave staroselcev in pa močan pojav korupcije, ki preprečuje razvoj in povečuje revščino. »Mislim, da ne bo preprosto potovanje, bo pa gotovo zelo navdušujoče«, je še dejal vatikanski državni tajnik.


Ne spreglejte: