Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež z družinami (foto: Radio Vatikan)
Papež z družinami

Mladi in družine v središču življenja Cerkve

Svet | 14.01.2018, 00:47 Marjana Debevec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je kot bistvene poudarke Cerkve in papeža v letu 2018 izpostavil jutrišnje potovanje v Čile in Peru, sinodo mladih, svetovno srečanje družin v Dublinu, pa tudi poglabljanje spodbude Radost ljubezni in reformo rimske Kurije.

Leto 2018 bo zaznamovano predvsem s pozornostjo Cerkve do mladih, je prepričan kardinal Parolin. Oktobra bo namreč potekala sinoda mladih, že marca pa bo pripravljalno srečanje, ki se ga bodo udeležili mladi iz različnih koncev sveta. »Mislim, da je pri tem pristopu najpomembnejše iskanje novega odnosa Cerkve do mladih, kjer ni nobenega paternalizma. Cerkev zares želi vstopiti v dialog z realnostjo mladih, hoče jih razumeti in jim pomagati«, je za spletni portal Vatican news dejal vatikanski državni tajnik.

Drug poudarek tega leta bo na družinah. Svetovno srečanje družin, ki bo potekalo avgusta v Dublinu, bo prvi večji dogodek po sinodi in po objavi papeževe apostolske spodbude Radost ljubezni. Slednja izhaja iz novega vzorca, ki ga papež po besedah kardinala Parolina potrpežljivo, modro in previdno vpeljuje v Cerkev. »Mislim, da preko Radosti ljubezni po eni strani Cerkev objema družino in njene sodobne probleme, da bi ji pomagala uresničiti evangelij družine, obenem pa družine prosi tudi za pomoč, da bi sodelovale in prispevale k rasti Cerkve«.

Ko govorimo o reformi rimske kurije po besedah kardinal Parolina ne gre le za neke normativne spremembe, ampak predvsem za krščansko spreobrnjenje.

Papež pa bo tudi v tem letu opravil kar nekaj mednarodnih potovanj. Že jutri odhaja v Čile in Peru, ki se soočata s številnimi izzivi. Med njimi je kardinal omenil težave staroselcev in pa močan pojav korupcije, ki preprečuje razvoj in povečuje revščino. »Mislim, da ne bo preprosto potovanje, bo pa gotovo zelo navdušujoče«, je še dejal vatikanski državni tajnik.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...