Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 08:02

Dan Zemlje: V skrbi za skupni dom

Praznujemo svetovni dan Zemlje, kar je priložnost, da se vsi zavedamo pomena ohranjanja in spoštovanja svojega skupnega doma. Katoliška Cerkev se pridružuje temu dnevu z molitvenimi srečanji in spominom pri svetih mašah. Papež Frančišek je ohranjanju stvarstva posvetil tudi svojo okrožnico z naslovom Hvaljen moj Gospod. V odgovor nanjo je po vsem svetu nastalo veliko pobud in dejavnosti. Med njimi tudi tri poti, ki jih načrtujejo slovenske uršulinke.


Tonin dobil poln mandat za vodenje NSi, verjame v uspeh na volitvah v DZ

Matej Tonin je postal tretji predsednik NSi. Strankini delegati so mu na kongresu v Grosupljem namenili 93-odstotno podporo. Tonin se zaveda odgovornosti, ki so mu jo naložili. Že v nagovoru pred izvolitvijo je poudaril, da je NSi stranka z vsebino in delovnimi ljudmi ter da z njo v vladi Slovenija lahko postane ena od 15 najuspešnejših držav sveta. Delegati NSi so potrdili tudi posodobljen strankin program do leta 2022. NSi ima nov izvršilni odbor, prav tako je znana strankina lista kandidatov za volitve v državni zbor, na kateri ni večjih presenečenj.


Čilski škofje v Vatikan od 14. do 17. maja

Pričakovani obisk čilskih škofov v Vatikanu je po navedbah čilskega dnevnika La Tercera predviden med 14. in 17. majem. Papež Frančišek je pretekli teden napisal večstransko pismo Čilski škofovski konferenci, v katerem prosi odpuščanja za napačno oceno škandala o spolnih zlorabah v tamkajšnji Cerkvi. Obenem vabi 32 škofov v Vatikan, da bi z se njimi temeljito pogovoril o škandala, poroča Družina.


AVDIO: Nadškof Anton Stres na Brezjah obhajal zlato mašo

Svoj zlati duhovniški jubilej je danes v svetišču Marije Pomagaj na Brezjah obhajal upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Ob njem se je po poročanju spletne strani narodnega svetišča zbralo manjše število prijateljev in znancev, ki so nadškofa Stresa spremljali skozi leta njegovega službovanja.


Papež: Sredozemlje naj bo gostoljubna barka miru

Papež Frančišek je ob 25. obletnici smrti škofa Tonina Bella poromal v njegovo rojstno mesto Alessano na jugu Italije in v škofijo Molfetta, ki jo je vodil. Škof Tonino Bello, za katerega teče postopek za beatifikacijo, je Cerkev približal ljudem, bil je znan po svojem prizadevanju za mir in pomoči ubogim. To so bile tudi glavne točke papeževih nagovorov.


Alfie: Aktivirala se je vatikanska diplomacija

Za premestitev malega Alfieja Evansa iz liverpoolske v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu si bo poleg slednje prizadevalo tudi vatikansko državno tajništvo. »Obstajajo zakonodajne in pravne ovire. Bomo videli, ali jih je možno preseči,« je za Vatican News dejal italijanski škof Francesco Cavina, ki je pomagal organizirati včerajšnje srečanje med papežem in Alfiejevim očetom, hkrati je bil pooblaščen, da je vezni člen med družino Evansa in državnim tajništvom. Danes bo znana tudi odločitev sodišča v Franciji, kjer zdravniki želijo prekiniti umetno hranjenje in vnos tekočin 41-letnemu Vincentu Lambertu. Papež je včeraj in v nedeljo omenil tudi njegov primer.


Ali se naši otroci znajo pravilno pokrižati?

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal svoja premišljevanja o pomenu svete maše in začel kateheze o zakramentih. Danes je nadaljeval razmišljanje o svetem krstu, ki ga je zaradi velikega bogastva, ki ga vsebuje, treba vedno na novo odkriti, je poudaril. To, kar se zgodi med obredom svetega krsta, namreč nakazuje na celotno duhovno dinamiko življenja krščenih.


Čilske žrtve spolnih zlorab v Vatikanu 28. in 29. aprila

Tri žrtve spolnih zlorab v Čilu, Juan Carlos Cruz, James Hamilton in José Andrés Murillo, bodo papeža obiskale 28. in 29. aprila. Cruz je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da se bodo s Frančiškom srečali posamezno in kot skupina, v tem času pa bodo bivali v domu sv. Marte v Vatikanu.


VIDEO: Vse najboljše Benedikt XVI.!

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 91. rojstni dan. Rodil se je 16. aprila 1927 v Marktlu v Nemčiji. Na Petrov sedež je bil izvoljen 19. aprila 2005. Svoj odstop je napovedal 11. februarja 2013, od 28. februarja tega leta pa ima naziv zaslužni papež.


Papež Frančišek pozval odgovorne v politiki k delovanju za mir v Siriji

Kot navadno vsako nedeljo, je papež Frančišek tudi danes opoldne z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra. Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška in blagoslovu je svojo pozornost namenil zlasti zapletenemu vprašanju miru. Dejal je, da je globoko vznemirjen zaradi trenutnih razmer v svetu, kjer se kljub vsem razpoložljivim sredstvom s težavo usklajuje skupna akcija v prid miru v Siriji in v drugih deželah sveta. Vse odgovorne v politiki pa je še enkrat pozval, da delajo za to, da prevladata pravičnost in mir. Ob tem je obljubil tudi svojo molitev.


Novejše novice | Starejše novice