Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:33

Papež: Splav je kot uboj z najetim morilcem

Papež Frančišek je prav na dan prve sodne obravnave v kazenskem postopku proti p. Strehovcu pri splošni avdienci govoril o peti Božji zapovedi: Ne ubijaj! V zvezi s splavom je bil tudi sveti oče oster v besedah. Dejal je, da gre pri splavu za uboj z najetim morilcem.


Papež Cviklu: Tebe sem pa zato imenoval za nadškofa ...

V Vatikanu se končuje prvi teden zasedanja sinode o mladih. Udeleženci so govorili o tem, kako prisluhniti mladim in jih vključiti v pastoralno prizadevanje. Kot je poudaril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, mora biti pastorala timsko delo, kjer ima vsak prostor. To pomenil, da mladi niso samo gledalci, ampak subjekti.


Izjava Komisije Pravičnost in mir o pregonu dr. Strehovca

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zaskrbljeno spremlja sprožitev sodnega procesa proti dr. Tadeju Strehovcu, tajniku SŠK. Kot je spomnila komisija, je obtožen, da je s podporo katoličanom, ki so molili za nerojene otroke, ter s svojim zagovarjanjem katoliškega nauka o splavu zagrešil kaznivo dejanje sovražnega govora proti tistim, ki imajo splav za moralno dopustno ali celo povsem sprejemljivo dejanje.


Sveti sedež javno odgovoril na primer McCarrick

Po dveh javnih pismih nekdanjega nuncija v ZDA Carla Marie Viganója, v katerih obsoja neprimerno obravnavo nadškofa McCarricka, ki je zlorabljal mlade fante, je Vatikan objavil sporočilo za javnost. V njem med drugim poudarja, da zlorabe ali njihovo prikrivanje ne morejo biti sprejemljivi. Daljši javni odgovor nadškofu Viganóju pa je napisal tudi prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. Neprimerno se mu zdi, da Vigano poskuša s škandalom zaradi spolnih zlorab zamajati moralno avtoriteto papeža.


FOTO: Škof Šuštar: Molitev v naši duši in telesu pripravlja Božje okolje

Na praznik rožnovenske Matere Božje smo se sodelavci Radia Ognjišče s prijatelji radia, poslušalci in drugimi romarji zbrali v narodnem svetišču pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Združili smo se pri sveti maši in v molitvi vseh štirih delov rožnega venca. Somaševanje je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je v pridigi med drugim spregovoril o pomenu molitve.


Nadškof Zore diakonom: Bodite med tistimi, ki Cerkev ljubijo in zanjo živijo

V cerkvi sv. Vida so diakonsko posvečenje prejeli Gregor Bregar, Rok Pogačnik in Tadej Ložar. Somaševanje več deset duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pri oltarju pa sta se mu pridružila tudi ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar in nadškof Alojzij Uran. Pri maši se je zbralo več kot 1500 ljudi iz treh župnij, od koder prihajajo diakoni.


Nadškof Zore: Pomnožimo molitve za papeža!

Medtem ko Cerkev pretresajo razni škandali, se vrstijo tudi posamezni napadi na papeža. V preteklih tednih smo lahko zasledili celo zahteve po njegovem odstopu. Kako se kot katoličani na te kritike odzvati, smo povprašali ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta.


AVDIO: Je mogoče od papeža zahtevati odstop?

V središču vesoljne Cerkve je v tem mesecu sinoda mladih, ki se je začela v sredo. Papež Frančišek je pojem sinodalnosti, zbornosti razširil od škofov na vse Božje ljudstvo, ki skupaj išče pot Cerkve naprej. Temelj in zagotovilo njene edinosti pa je papež, kot Petrov naslednik.


Na sinodi o spolnih zlorabah, LGBT, migracijah ...

Za nami je tretji dan sinode o mladih, ki bo do 28. oktobra potekala v Vatikanu. Delegati se v svojih govorih ta teden osredotočajo na prvi del delovnega gradiva, ki govori o tem, kako prisluhniti mladim. Soglašajo, da mladi niso objekt, ampak subjekt oznanjevanja Evangelija. V razpravah se pojavljajo konkretne teme, vprašanja, povezana s spolnimi zlorabami, z LGBT skupnostjo, migracijami in novimi tehnologijami.


Nadškof Cvikl na sinodi: Mladim prisluhniti v njihovem okolju

Na današnjem dopoldanskem delu zasedanja sinode o mladih je kot tretji v razpravo posegel tudi slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Spregovoril je o tem, kako prisluhniti mladim.


Novejše novice | Starejše novice