Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 17:49

Peterle si ne predstavlja koalicije strank, ki ne spoštujejo ustave

Predsedniki šestih strank, s katerimi skuša Marjan Šarec sestaviti sredinsko koalicijo, so spet sedli za skupno mizo, na kateri je osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila LMŠ. Pogajalci se morajo spoprijeti s prvo resnejšo oviro - izvršilni odbor NSi namreč z osnutkom ni bil zadovoljen. Evropski poslanec Lojze Peterle meni, da koalicija lahko uspe samo, če bo postavila Slovenijo na prvo mesto in ne bo Slovenije premagalo trgovanje za posamezne točke in stolčke.


Migracije: Kako se lotiti izziva?

Danes goduje sv. Benedikt, zavetnik Evrope. Eden od največjih izzivov stare celine so danes gotovo migracije. Avstrijska vlada, ki bo do konca leta predsedovala Svetu Evropske unije, je včeraj predlagala, da bi evropsko agencijo za zunanje meje Frontex okrepili pripadniki evropskih nacionalnih vojska. Italijanska policija pa je v bližini mejnih prehodov s Slovenijo v tržaški in goriški pokrajini začela izvajati izredni nadzor v boju za zajezitev ilegalnih migracijskih tokov. Po njihovem mnenju bi se namreč število migrantov po balkanski poti utegnilo čez poletje povečati. Spletni portal Domovina.je pa celo piše, da naj bi od migracij imela korist italijanska mafija.


Šurla za Radio Ognjišče o koalicijskih pogajanjih in predčasnih volitvah

Za danes dopoldne napovedano nadaljevanje usklajevanja koalicijske pogodbe med šestimi strankami pod okriljem Marjana Šarca so prestavili. Tako se bodo pogajalci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB znova srečali jutri, ko se bosta sestala tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Matej Tonin.


Zgodovinski preobrat srečanja v Bariju

Še vedno odmeva sobotno zgodovinsko srečanje voditeljev Vzhodnih krščanskih cerkva s papežem Frančiškom v Bariju. Po mnenju poznavalcev je bilo namreč prelomnica na ekumenski poti, saj od sedaj naprej ne gre več le za teološki dialog, ampak se začenjajo sinodalna srečanja med voditelji raznih cerkva kot odgovor na potrebe na Bližnjem Vzhodu.


Papež: Predsodki nam preprečujejo dojemanje resničnosti

Kljub naporom včerajšnjega dne ob srečanju z voditelji pravoslavnih cerkva Bližnjega Vzhoda v Bariju je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu se je Bogu zahvalil za omenjeni dogodek in priložnost skupne molitve ter razmišljanja v prid miru na Bližnjem Vzhodu. Svetega očeta, kot je sam dejal, so njihova pričevanja močno in globoko nagovorila.


Genfest 2018: Kakšen bi bil svet brez meja?

V Svetovnem trgovinskem centru Metro v Manili na Filipinih so danes sklenili svetovni Genfest mladih z naslovom: Onkraj vseh meja. Na srečanju, ki ga vsakih pet let pripravi Gibanja fokolarov, se je zbralo 6000 mladih z vsega sveta, ki jih povezuje visok cilj: ustvarjati zedinjen in bolj solidaren svet. Iz Slovenije se Genfesta na Filipinih udeležuje šest mladih. Vzporedne dogodke, povezane z Genfestom v Manili, so pripravili še na 23 drugih krajih po svetu.


Papež v Bariju: Bližnji vzhod joka, danes trpi in molči, medtem ko ga drugi v iskanju moči in bogastva teptajo

V kraju, kjer častijo relikvije sv. Nikolaja v Bariju je dopoldne potekala molitev za mir na Bližnjem vzhodu, ki so se je poleg papeža Frančiška udeležili tudi predstavniki različnih krščanskih cerkva. Za komentar srečanja smo vprašali urednika Ognjišča mag. Boža Rustjo.


Umrl kardinal Jean-Louis Tauran, dober poznavalec Slovenije

V Vatikanu je minulo noč umrl kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog. Po rodu je bil Francoz, doma iz Bordeauxa. Vrsto let je bil v vatikanski diplomaciji od leta 1990 kot tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. V tej vlogi je spremljal osamosvojitveni proces v naši državi, nas večkrat obiskal in deset let po osamosvojitvi podpisal sporazum o pravnih vprašanjih med Vatikanom in Slovenijo.


V Bariju prvič skupaj s papežem vsi voditelji Vzhodnih cerkva

Sveti oče bo v soboto obiskal ekumensko mesto Bari, kjer bo s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Gre za dogodek, ki bo potekal prvič v zgodovini, saj se bodo v molitvi zbrali voditelji skoraj vseh Cerkva z omenjenega območja.


Sveta Ciril in Metod

Obhajamo slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, slovanskih apostolov in sozavetnikov Evrope. Imenujemo ju tudi apostola Slovanov zaradi pomembnega misijonskega dela med slovanskimi ljudstvi. V ljubljanski nadškofiji sta glavna zavetnika, v mariborski nadškofiji pa druga zavetnika nadškofije. V murskosoboški škofij je sv. Metod glavni zavetnik škofije, njun god pa v Cerkvi na Slovenskem obhajamo kot slovesni praznik. Zato bodo na današnji praznik v mariborski stolnici duhovniki jubilanti obhajali zahvalno sveto mašo.


Novejše novice | Starejše novice