Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:12

378 pozabljenih konfliktov, ZDA največji prodajalec orožja

Na svetu je skoraj 380 pozabljenih konfliktov, je v najnovejšem poročilu opozorila Italijanska karitas. Mednarodnih mirovnih misij je vse manj, stroški za vojsko in oboroževanje pa iz leta v leto rastejo. Proizvodnja orožja je lani dosegla vrtoglavih 1700 milijard dolarjev. ZDA ostajajo največji prodajalec orožja, sledi jim Rusija, ki je na drugem mestu prehitela Veliko Britanijo.


Posvet o sovražnem govoru

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači priredil posvet o svobodi govora in sovražnem govoru. Kot pravi, je svoboda govora temeljna demokratična pravica, vrednostni steber demokracije. Toda ustavna vrednota je tudi prepoved sleherne oblike sovražnosti, tudi sovražnega govora. Kje je meja, pa so razmišljali številni ugledni vabljeni razpravljalci.


Pell spoznan za krivega spolnih zlorab

Avstralsko sodišče je kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega spolnih zlorab dveh dečkov leta 1996. Sodni proces, ki se je začel v začetku novembra, je bil na željo tožilstva zaprt za javnost. Razsodba proti Pellu naj bi bila razglašena februarja 2019.


Papež maja v Makedonijo in Bolgarijo

Vatikanski tiskovni urad je sporočil, da se bo papež Frančišek od 5. do 7. maja mudil v Bolgariji in Makedoniji.


»Marija nas uči pristne vodstvene vloge«

Na včerajšnji praznik Guadalupske Matere Božje, zavetnice vseh špansko govorečih narodov, je papež Frančišek daroval sveto mašo v baziliki sv. Petra. Poudaril je, da je Marija učiteljica evangelija, ki hodi z nami z nežnostjo in rahločutnostjo Matere. Od nje se učimo, kaj pomeni vodilna vloga, ki drugega ne poniža, ampak mu povrne dostojanstvo.


V Gradežu največja razstava jaslic v Sloveniji

Pred božičem marsikje po Sloveniji že postavljajo razstave jaslic. Teh že več let ne najdemo samo v muzejih in drugih notranjih prostorih, ampak tudi na prostem.


Očenaš ima korenine v konkretnem življenju. Osvobaja nas obupa.

Papež Frančišek nadaljuje sredine kateheze o očenašu. Tokrat je poudaril, da je ta molitev konkretno povezana z našim življenjem. Pomembno je, da prosimo z zaupanjem. Tako nas osvobaja obupa, je dejal.


Za zdaj ustavne obtožbe ne bo

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS so pripravile predlog ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, in sicer zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Besedilo je nared, ampak bodo stranke počakale na sejo državnega zbora, na kateri naj bi prihodnji teden obravnavali novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Novelo je pripravila stranka SDS, a je doslej že večkrat naletela na premalo posluha med poslanskimi kolegi.


Slovenci za Petrov novčič skoraj 75.000 evrov

Slovenski katoličani smo v letu 2017 za Petrov novčič oziroma dobrodelnost papeža Frančiška v najrevnejših območjih Katoliške Cerkve prispevali 74.505,24 evrov. Vatikansko Državno tajništvo se vsem vernikom in duhovnikom zahvaljuje za prispevek, saj tako lahko Sveti sedež in sveti oče opravljata služenje vesoljni Cerkvi.


Koruptivnega ravnanja ne kaznujejo

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija ima na tem področju še vedno veliko izzivov, po indeksu zaznave korupcije smo med 61-imi državami na 34. mestu. Glavni problem v Sloveniji je po besedah profesorja na Fakulteti za varnostne vede sistemska korupcija, in sicer »prav na vplivanju na zakonodajo, ki je v korist ozkega kroga ljudi, ne pa tistih, ki bi jo potrebovali, in pa kadrovanje, ko zasedejo najvišja mesta ljudje, ki nimajo pogojev, referenc in kariere na tem področju, zato institucije ne delujejo, kot bi morale«.


Novejše novice | Starejše novice