Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 09:24

Nadškof Cvikl po Ad limina: Vatikan si želi, da bi čim prej izpeljali finančno sanacijo

V minulem tednu smo vam v Mozaikih dneva predvajali pogovore s škofi ordinariji o vtisih po obisku Ad limina Apostolorum. Začeli smo s predsednikom Slovenske škofovske konference ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom, sklenili pa bomo s podpredsednikom SŠK mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom. Ta je v luči radijskega misijona dejal, da gre pri njem za milostni trenutek. "Hvala Bogu, da se je tako zasidral v našo zavest," je dejal nadškof Cvikl.


Škof Štumpf: vsak vernik in vsak duhovnik mora biti tudi misijonar

Murkosoboški škof Peter Štumpf je že dvakrat doživel obisk »ad limina« v Rimu. Tokrat je vodil skupino slovenskih škofov med obiskom na Kongregaciji za zadeve svetnikov. V poročilu, ki ga je pripravil, je predstavil 11 kandidatov, ki so v postopkih na škofijski ravni ali pa so že na kongregaciji. Predstavil je tudi skupino, v kateri je 24 mučencev komunizma in 5 mučencev nacizma. Na kongregaciji so opozorili, da so za dolgotrajnost postopkov kandidatov za beatifikacijo pogosto krivi nedejavni postulatorji. Tudi na kongregaciji za evangelizacijo narodov so škofje dobili konkretne napotke: prebujati v duhovnikih, družina in mladih misijonsko vzdušje. Sicer pa mora biti po besedah škofa Štumpfa vsak vernik, vsak duhovnik misijonar, oznanjevalec evangelija.


VIDEO: Mladi Slovenci na predsinodalnem zasedanju v Rimu

Predsinodalnega zasedanja mladih, ki v Rimu poteka te dni, se udeležujejo tudi predstavnica Skupnosti katoliške mladine Špela Pucelj, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije Neža Repanšek in predstavnik skupnosti Emanuel duhovnik Janez Evangelist Rus.


Vatikan: Viganó odstopil. Odneslo ga je retuširano pismo Benedikta

Vodja vatikanskega Tajništva za komunikacije, msgr. Dario Edoardo Viganó, je odstopil, potem ko je Tajništvo pred dnevi objavilo fotografijo pisma zaslužnega papeža Benedikta XVI., na kateri so bili nekateri deli zabrisani. Frančišek je njegov odstop sprejel in za začasnega vodjo imenoval tajnika dikasterija Lucia Adriana Ruiza.


Papež potrdil udeležbo na svetovnem srečanju družin na Irskem. Avdienca o obhajilu.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco uradno potrdil udeležbo na 9. svetovnem srečanju družin, ki bo od 21. do 26. avgusta v Dublinu. V irski prestolnici se bo mudil ob sklepu dogodka 25. in 26. avgusta. Danes pa je sprejel dve irski družini, ki sta mu prinesli ikono Svete družine, uradno podobo svetovnega srečanja družin. Frančišek je sicer v katehezi nadaljeval razmišljanja o posameznih delih svete maše, tokrat je govoril o obhajilu.


Škof Bizjak: Arbitraža v Vatikanu le bežno omenjena. Vprašanje se umetno goji za nabiranje političnih točk.

Koprski škof Jurij Bizjak je ob obisku ad limina v Rimu oddal približno 100 strani dolgo poročilo o svoji škofiji. V njej je preureditev župnij le omenjena. To bo namreč predmet naslednjega obiska, saj poročilo obsega podatke do konca leta 2016. Za naš radio je povedal, da so arbitražno razsodbo v Vatikanu le omenili, po njegovem mnenju pa se to vprašanje v obeh državah skoraj umetno goji le za nabiranje političnih točk. Papeža Frančiška je označil za trdnega in mirnega. O radijskem misijonu pa je dejal, da je kot sol in kvas. Prepričan je, da ga posluša več ljudi, kot si mislimo.


Bog je mlad: Mladi so preroki s krili, ki znajo gledati naprej

V Italiji in drugod po svetu je danes izšla knjiga z naslovom »Bog je mlad«. Gre za intervju s papežem Frančiškom, s katerim se je pogovarjal novinar in publicist najmlajše generacije, 33-letni Thomas Leoncini. Pri založbi Družina bo izšla v četrtek, v njej pa papež med drugim pravi, da so mladi preroki s krili, ki znajo gledati naprej.


Škof Lipovšek: Cerkev v Sloveniji še vedno čuti vplive nostalgičnih ostankov polpretekle zgodovine

Misijon se začne najprej v nas, ki smo vsi misijonarji, je v pogovoru za Radio Ognjišče v luči radijskega misijona dejal celjski škof Stanislav Lipovšek. Z njim smo se pogovarjali o stanju v celjski škofiji pa tudi o obisku Ad limina Apostolorum.


Začenja se zgodovinsko pred sinodalno srečanje mladih

V Vatikanu se je začelo predsinodalno zasedanje, na katerem se je zbralo več kot 300 mladih z vsega sveta. Med njimi so predstavniki škofovskih konferenc, cerkvenih gibanj, pa tudi kristjani drugih cerkva, predstavniki različnih verstev in neverujoči. V teh dneh jih bodo nagovorili razni strokovnjaki, vse pa bo mogoče spremljati preko svetovnega spleta, da bi lahko mladi z vseh koncev sveta sodelovali na omenjenem zasedanju. To nedeljo, ki bo tudi svetovni dan mladih po škofijah, bodo mladi papežu izročili sklepe srečanja, v katerih bodo izrazili svoje želje in najgloblja hrepenenja.


Škof Glavan: Med obiskom Ad limina smo dobili priznanje za odziv na krizo s prebežniki

Novomeški škof Andrej Glavan je prepričan, da je radijski misijon v dobi digitalizacije pomembna oblika oznanjevanja evangelija in poglabljanja duhovnega življenja. V pogovoru za naš radio je spomnil, da je radijskim misijonarjem in vsem, ki bodo prisluhnili njihovim nagovorom, svoj blagoslov podelil tudi papež Frančišek. Škof Glavan se je z njim nazadnje srečal ob nedavnem obisku Ad limina Apostolorum v Rimu in Vatikanu. Ob tem je njemu in njegovim sodelavcem poročal tudi o razmerah v svoji škofiji, med drugim je omenil soočanje z valom prebežnikov pred dobrima dvema letoma.


Novejše novice | Starejše novice