Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:54

Škof Bizjak za Radio Ognjišče: Izrael nenehno išče način sožitja, nasprotna stran pa ga želi poriniti v morje

Škof Jurij Bizjak
Foto © Škofija Koper

Za komentar na zadnje dogajanje v Jeruzalemu smo vprašali biblicista koprskega škofa Jurija Bizjaka, ki v Sveto deželo pogosto spremlja romarske skupine.

Škof Bizjak je uvodoma spomnil, da je Jeruzalem mesto miru, ki pa je bil že pred tri tisoč leti prva judovska prestolnica. "Jeruzalem je takšen pojem, da je težko uloviti to silovito zgodovino, to dolgotrajno zgodovino, to tako razmrcvarjeno zgodovino po eni strani, po po drugi strani pa nobeno mesto na svetu ne uživa toliko privlačnosti kot prav Jeruzalem takšen kot je. In s to gnečo, ki se tam okrog nenehno dogaja in s tem pomislekom, kdo ima tam prav, mi prihaja na misel nek pregovor, ki sem ga nekoč slišal, ki pravi: Najboljša je tista draga, kjer imajo vsi igralci prav."

Glede na zgodovino je po škofovih besedah težko kogarkoli izključiti iz te zgodbe, a je vseeno spomnil na sveto pismo v katerem beremo o tem, kako David postane kralj vseh Izraelcev. "David je imel trideset let, ko je postal kralj, in je kraljeval štirideset let. V Hebrónu je kraljeval Judu sedem let in šest mesecev, v Jeruzalemu pa je kraljeval triintrideset let vsemu Izraelu in Judu." 2 Samuel 5

V čem je torej največja razlika med Arabci oziroma muslimani in judi? Škof Bizjak odgovarja: "Izrael vendar išče ves čas nek način sožitja. Išče na tem prostoru. Medtem, ko se precej jasno čuti, da je nasprotna stran vedno na položaju, da je treba Izraela poriniti v morje."

Škof je nekoliko zadržan do vseh napadov na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tega ne jemlje tako usodno."V čem vidim, da je ta poteza Trumpa dobra najbrž tudi za Palestince. Zato ker ta pogajanja tečejo že 70 let, torej toliko časa, kolikor je stara država in vsi so utrujeni. In če v 70-ih letih ni nekega napredka, to postane morija za ene in druge. Seveda pa veliko bolj za Palestince in tukaj trpijo veliko več. In kaj je prav gotovo in v to sem zelo prepričan, da se ta zadeva ne napaja iz Palestincev in Izraelcev ampak, da se to kuri od zunaj. Predvsem od zunaj."

Škof Bizjak je opozoril še, da bi morali biti mediji bolj previdni pri poročanju in tudi obsojanju, predvsem izraelske strani. Celotnemu pogovoru s škofom boste lahko prisluhnili v nedeljski oddaji Iz življenja Vesoljne Cerkve.


Ne spreglejte: