Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Knjiga je lahko lepo božično darilo

| 09.12.2017, 15:15

Pred nami so prazniki in knjiga je še vedno ena najbolj priljubljenih daril. Ognjišče vam ponuja nekaj idej.

Knjiga, ki jo je želel Papež Frančišek: DOCAT - Kaj storiti? - Družbeni nauk katoliške Cerkve

DOCAT je poljudna predstavitev socialnega in družbenega nauka katoliške Cerkve. Razdeljen je na 12 poglavij, ki obravnavajo vsa najpomembnejša področja družbe kot celote. Pri njegovem nastanku so poleg strokovnjakov sodelovali mladi z vsega sveta s fotografijami, vprašanji in pobudami. Družbeni nauk imenuje to "participacija": soudeležba. In prav zaradi tega DOCAT posebej nagovarja mlade in jih usmerja, da delujejo po načelih resnice, pravičnosti in ljubezni. V DOCAT-u predstavljeni družbeni nauk ne prihaja od tega ali onega papeža niti od tega ali onega učenjaka, prihaja , kot pravi papež Frančišek, iz srca evangelija, prihaja od Jezusa samega. Saj je Jezus Božji družbeni nauk.

ZAKLADNICA MODROSTI - Izbor misli Zajemi vsak dan - Zbirka Za luč in moč 2

“Če nehaš hoteti, da bi bil boljši, nehaš biti dober.” Ta izrek sv. Bernarda je bila ena od 31 misli v rubriki Ognjišča Zajemi vsak dan, ki se je predstavila avgusta 1984 in ‘nastopa’ že triintrideset let. Teh življenjskih modrosti, zajetih iz Svetega pisma, besedil svetnic in svetnikov, papežev, mislecev ter domačih in tujih pesnikov in pisateljev, je vsak mesec toliko, kolikor dni ima. V knjigi je zbranih 930 misli različnih avtorjev (280), urejene so tematsko, pri vsakem geslu je najprej misel iz Svetega pisma, sledijo misli svetnikov, blaženih in svetniških osebnosti, papežev, škofov in drugih učiteljev duhovnosti, na koncu so zlata zrna iz del domačih in tujih pesnikov in pisateljev ter ljudske modrosti v pregovorih. Odprite to malo ‘zakladnico modrosti’, da bodo vaši dnevi čim bogatejši!

Karel Gržan - JAZ, ČARLI ČEPLI

Vedrina, veselje do življenja, globok smisel za šaljiv pogled na (svoje) življenje in še bi lahko naštevali misli, ki se človeku porodijo ob prebiranju prigod kaplana Karlija. Ne, to ni namišljen lik! To so zgodbe, ki jih je pisalo življenje duhovnika Karla Gržana in smo jih lahko dve leti prebirali v reviji Ognjišče. Zdaj so zbrane v knjigi “Jaz, Čarli Čeplin”. Besedila posameznih prigod so pisana v sproščenem stilu. Gržan pred nas ne stopa nič kaj zadržano, ampak kot človek, ki mu ni težko povedati, kje je bil in s kom je bil ter kaj se je dogajalo. In kar je najboljše - vse je začinjeno z veliko mero pristnega humorja. Zbirka humoresk - darilo za vse nas, za “eno lepo in bolj veselo življenje”. Za tiste, ki nimate časa za branje, je nekaj humoresk zbranih tudi na zgoščenki, ki je priložena knjigi.

DOLGČAS PRI MAŠI? - Mašna knjiga za otroke - razlaga maše za otroke

Če česa ne razumemo, je to kaj hitro lahko odveč in prav pošteno dolgočasno. Se strinjamo? Da se otrokom in vnukom to ne bi dogajalo pri maši, ampak bi jo lahko bolje razumeli in globlje doživljali, nam pisec naproti pošilja prijaznega župnika Mirana. Ta z veliko mero potrpežljivosti in jasnosti, korak za korakom razloži, kje imajo mašni deli svoje mesto in zakaj prav tam, kaj pomenijo določeni simboli ter opravila in kaj izrečene besede naučenih obrazcev. In to opravi na način, da z zanimanjem prisluhnejo tudi starejši! Tukaj sta še Špelca in Zala, ki poskrbita, da je vse skupaj še bolj stvarno in zanimivo. “Dolgčas pri maši? - Mašna knjiga za otroke” ni suhoparni priročnik z razlago reda svete maše, ampak čudovita ura verouka, ki ji zdaj lahko vedno pri roki.

Ilustracija Polona Lisjak. Besedilo Leon Marc

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...