Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Advent - prva svečka (foto: ARO)
Advent - prva svečka

Adventni čas nas vabi na pot odrešenja

Cerkev na Slovenskem | 02.12.2017, 14:36 Tone Gorjup

Na pragu novega cerkvenega leta katoličani začenjamo adventni čas, ki je neposredna priprava na praznik Gospodovega rojstva - božič. Vanj vstopamo z nocojšnjo vigilijo prve adventne nedelje, sklenili pa ga bomo na sveti večer, 24. decembra, ki letos sovpada s četrto adventno nedeljo. Papež Frančišek je ob lanski prvi nedelji zapisal: ’V adventu se začnemo premikati – v smeri proti dopolnitvi časa, Jezusu, kraljestvu pravičnosti in miru.’ Tega premika ne more biti, če v našem življenju ostane vse ’po starem’.

Adventni čas nas kliče k treznosti, čuječnosti, in preprostosti. Pred leti je papež Frančišek poudaril, da smo v adventu poklicani, „da razširimo obzorja svojih src in se pustimo presenetiti življenju, ki vsak dan prinaša nekaj novega. Kot kristjani, bi se morali zavestno truditi, da živimo neodvisno od gotovosti in naučenih vedenjskih vzorcev. Bog namreč pride takrat, ko ga ljudje ne pričakujemo“. Prav zato je advent tudi vabilo k budnosti. V tem smislu nas nagovarja božja beseda štirih adventih nedelj, ki v človeku budijo hrepenenju po odrešenju. Najprej Gospodov drugi prihod ob koncu časov, zatem klic k spreobrnenju, pripoved o Janezu Krstniku, ki pripravlja pot Jezusu in dogajanja neposredno pred Jezusovim rojstvom v Betlehemu. Na to nas opozarja adventni venec, na katerem z vsako nedeljo prižgemo novo svečko. Tudi svetopisemski odlomki pri mašah med tednom so naravnani v tem duhu. 

Radijska adventna spodbuda

V tem duhu, bodo zaznamovane tudi naše letošnje radijske Adventne spodbude. Vsak dan jim boste lahko prisluhnili ob 6.10 zjutraj in sredi dneva ob 12.50. Vabljeni k poslušanju!

Adventni koledar za otroke

Najmlajši so tako kot vsako leto v adventu povabljeni, da se pridružijo svetovni misijonski akciji Otroci za otroke. S tem lahko pomagajo svojim vrstnikom do bolj dostojnega življenja, osnovnega izobraževanja in verske vzgoje. Pri tem jim pomaga adventni koledar z naslovom „Jezus Kristus – središče časa“. Ob njem bodo spoznavali, kako ljudje v različnih misijonskih deželah doživljajo čas in za katere vrednote ga najraje namenjajo.

Adventna akcija upaj.si

Za vse, ki ste doma s svetu sodobnih medijev, Zavod za pastoralno dejavnost Pridi. Com pripravlja posebno adventno akcijo Upaj si. O njej je ena od sodelavk zavoda povedala, da želi spodbuditi kristjane k dobrim delom, da storijo korak naprej v svojem življenju; da v svojem lastnem okolju delili svojo izkušnjo vere v Jezusa pa v prihodnjem tednu.

Upaj.si
Upaj.si © ARO

Mladim lahko pomaga spodbuda, ki jim jo je papež Benedikt XVI. namenil na začetku postnega časa 2009. Dejal jim je, naj bodo v pripravi na božič pozorni: „Priporočam vam, mladi, da živite ta močan čas v čuječi molitvi in z velikodušno evangeljsko zavzetostjo. Papež se je takrat spomnil tudi bolnih, ostarelih in onemoglih: „Spodbujam vas, bolniki, da z darovanjem svojega trpljenja podpirate pot priprave krščanskih narodov na sveti Božič.“ Posebno pozornost je namenil tisti, ki so se odločili za zakonsko življenje: „Upam, novoporočenci, da boste priče Duha ljubezni, ki oživlja in krepi vso Božjo družino.“

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.