Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:54

Papež: Krščanske nedelje ni brez svete maše

Najsvetejše, monštranca
Foto © ARO

"Ne gremo k maši zato, da bi nekaj dali Bogu, ampak da bi od njega prejeli tisto, kar zares potrebujemo."

Papež Frančišek je romarje v dvorani sv. Pavla VI. v Vatikanu med splošno avdienco danes vprašal, zakaj iti v nedeljo k maši. Odgovor se po njegovem ne skriva le v cerkveni zapovedi, marveč v tem, da bi se srečali z vstalim Gospodom, poslušali Njegovo besedo, se okrepčali na njegovi gostiji in tako postali Cerkev oziroma njegovo mistično telo, ki živi v svetu.

Kot poroča Radio Vatikan, je papež med današnjo katehezo poudaril, da je nedeljsko obhajanje evharistije središče življenja Cerkve. Zaradi tega je nedelja za nas sveti dan, posvečen z evharističnim obhajanjem, živo navzočnostjo Gospoda med nami in za nas, je dejal papež in ugotavljal: »Maša je torej tista, ki naredi krščansko nedeljo. Krščanska nedelja se vrti okoli maše. Kakšna je namreč nedelja za kristjana, če v njej manjka srečanje z Gospodom?«

Po njegovih besedah obstajajo krščanske skupnosti, ki žal ne morejo vsako nedeljo biti deležne maše. A tudi one so na ta sveti dan poklicane, da se zberejo v molitvi v Gospodovem imenu, poslušajo Božjo besedo in ohranjajo živo željo po evharistiji.

Nedeljo je označil tudi za dan počitka, ki izhaja iz krščanskega čuta, da živimo kot otroci in ne kot sužnji, ta čut pa je izšel ravno iz nedeljske evharistije. »Brez Kristusa smo obsojeni, da nam gospodari dnevna utrujenost, zaskrbljenosti in strah pred jutrišnjim dnem. Nedeljsko srečanje z Gospodom pa nam daje moč, da danes živimo z zaupanjem in s pogumom ter gremo naprej z upanjem,« meni papež.

»Kaj torej lahko odgovorimo nekomu, ki nam pravi, da mu niti nedeljska maša nič ne pomeni, ker je pomembno dobro živeti in ljubiti bližnjega?« Kot je odgovoril papež Frančišek, je res, da se kakovost krščanskega življenja meri v zmožnosti ljubiti, kakor je rekel Jezus. A kako lahko prakticiramo evangelij, ne da bi nedeljo za nedeljo jemali energijo iz neizčrpnega izvira evharistije? »Ne gremo k maši zato, da bi nekaj dali Bogu, ampak da bi od njega prejeli tisto, kar zares potrebujemo,« še pravi sveti oče.


Ne spreglejte: