Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Mednarodna skupnost zaposlena z Jeruzalemom

Svet | 11.12.2017, 15:26 Tanja Dominko

Mednarodna skupnost se te dni ukvarja z razmerami v Sveti deželi, tamkajšnjim mirovnim procesom in razvojem dogodkov po odločitvi ameriškega predsednika o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Danes je na to temo v Bruslju potekalo tudi srečanje zunanjih ministrov Evropske unije in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Uradno stališče je podal tudi Sveti sedež.

Na dnevnem redu neformalnega zajtrka zunanjih ministrov in Netanjahuja so bile tri teme: bližnjevzhodni mirovni proces, dvostranski odnosi med unijo in Izraelom ter regionalna vprašanja. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je obsodila vse napade na Jude in ponovila, da rešitev za konflikt med Izraelom in Palestino temelji na Jeruzalemu kot prestolnici dveh držav. »Verjamemo, da je edina realna rešitev konflikta med Izraelom in Palestino temelji na dveh državah, Jeruzalem pa je prestolnica obeh na podlagi dogovora iz leta 1967, to je naše stališče in bomo še naprej spoštovali mednarodni konsenz o Jeruzalemu, dokler ne bo dokončni status ne določen prek pogajanj med stranema, upamo, da je to mogoče doseči seveda s podporo mednarodne skupnosti. Najslabše v tem trenutku bi bilo stopnjevanje pritiska in nasilja.«

Netanjahuju je sicer pred obiskom v Bruslju Evropo kritiziral zaradi "hinavščine", ker je obsodila Trumpovo odločitev, ne pa tudi izstrelkov iz Gaze na Izrael. Danes pa je izraelski premier poudaril, da priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela omogoča mir in da je, saj je Jeruzalem prestolnica Izraela že 70 let, prestolnica Judov pa 3000 let. "Kar je naredil predsednik Trump, je to, da je zgolj postavil dejstva jasno na mizo. Mir temelji na realnosti, priznavanju realnosti. Da je Jeruzalem prestolnica Izraela, je jasno marsikomu, ki obišče Izrael, vidijo, da je tam sedež kneseta, vlade, predsedniške palače, vrhovnega sodišča. Jeruzalem je prestolnica Izraela, tega nihče ne more zanikati. To ne preprečuje miru, to omogoča mir, saj je priznanje realnosti vsebina, temelj miru."

Je poudaril Netanjahu na skupni izjavi z Mogherinijevo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo v prihodnje večina članic EU preselila svoja predstavništva v Jeruzalem. Trumpova odločitev sicer še vedno sproža množične proteste v islamskem svetu in spopade na palestinskih ozemljih. Podobno srečanje kot danes z izraelskim premierjem bodo imeli zunanji ministri januarja s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Je pa ta v soboto sporočil, da se ne bo sestal s podpredsednikom ZDA Mikom Penceom, ki se bo odpravil na bližnjevzhodno turnejo. ZDA so palestinske oblasti zato že obtožile, da znova zavračajo dialog o miru na Bližnjem vzhodu. Pence se bo v regiji tako predvidoma srečal le z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Sveti sedež je objavil uradno sporočilo o dogajanju, povezanem z Jeruzalemom, ki je sveto mesto za kristjane, Jude in muslimane. Ob tem, ko izraža svojo bolečino ob spopadih zadnjih dni, sveti oče znova vse strani poziva k razumnosti. V molitvi priporoča voditelje, da se bodo zavzeli in prekinili novo spiralo nasilja ter tako odgovorili na hrepenenje po miru, pravičnosti in varnosti prebivalcev te preizkušene dežele. Ob tem Sveti sedež v sporočilu izpostavlja prizadevanja različnih pobud, med katerimi je nujni sklic zasedanja Arabske lige ter Organizacije za islamsko sodelovanje. Sveti sedež ob tem znova poudarja svoje jasno stališče do posebnega značaja Svetega mesta in nujnosti spoštovanja statusa quo. Prav tako znova izraža svoje prepričanje, da bo samo rešitev, ki jo bodo dosegli na pogajanjih med Izraelci in Palestinci, prinesla trajen mir ter zagotovila mirno sobivanje dveh držav znotraj mednarodno priznanih meja.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.