Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Medžugorje (foto: Tone Gorjup)
Medžugorje

Vatikan: Romanja v Medžugorje tudi uradno dovoljena

Cerkev na Slovenskem | 08.12.2017, 12:24 Petra Stopar

Spletni portal Aleteia poroča o premikih v zvezi s položajem Medžugorja. Papežev odposlanec in poljski nadškof Henrik Hoser je potrdil, da so romanja v Medžugorje s strani Vatikana tudi uradno dovoljena. Svojo končno odločitev o pristnosti prikazovanj pa mora papež še sporočiti.

Po navedbah portala zgodba Medžugorja še ni končana, a kot je povedal nadškof Hoser, je češčenje v Medžugorju »dovoljeno, ni prepovedano in ni ga treba skrivati«.

Sam je po papeževem naročilu preučeval pastoralne potrebe vernikov in romarjev v Medžugorju in spisal poročilo o tem, na podlagi katerega bo papež Frančišek sprejel končno odločitev, je pa iz Vatikana že prišlo sporočilo, da so romanja na ta priljubljen romarski kraj tudi uradno dovoljena. Cerkvena skupnost do zdaj romanj uradno ni smela organizirati, so pa jih lahko verniki sami ali druge organizacije.

Papež je po Hoserjevih besedah nedavno že prosil albanskega kardinala, da blagoslovi vernike v Medžugorju. Poljski nadškof je med drugim povedal, da je Medžugorje pravi fenomen, ko gre za spovedovanje, pri čemer je to tako množično, da tudi 50 spovednic ni dovolj. Avtentičnost tega kraja po Hoserjevem mnenju potrjuje tudi število dobrodelnih organizacij, ki delujejo tam, pa tudi dobra krščanska vzgoja.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...