Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 07:35

Sveti oče povabil k solidarnosti s prizadetimi v poplavah na jugu Indije

Jug Indije se sooča s poplavami, ki so posledica najhujšega monsunskega deževja v stoletju. Padavine so se umirile, a ostalo je pravo razdejanje. Umrlo je skoraj 360 ljudi, reševalci se prebijajo do poplavljenih območij, kjer je ostalo ujetih 100.000 ljudi. Številni med njimi na strehah hiš in ostalih zgradb čakajo pomoč. Starejše, otroke in bolnike na varno prevažajo s helikopterji. Od 800.000 do milijon ljudi je moralo zapustiti domove in so nastanjeni v začasnih bivališčih. Močno je prizadeta infrastruktura. Vseh trpečih se je spomnil papež Frančišek.


V svetu umre preveč humanitarnih delavcev

Zaznamujemo svetovni dan humanitarnih dejavnosti in 15. obletnico bombnega napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu. Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides sta v skupni izjavi izpostavila, da najvišjo ceno v konfliktih pogosto plača civilno prebivalstvo. Napadi, vključno z napadi na humanitarne delavce, pa se iz dneva v dan ponavljajo.


Umrl je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan

V starosti 80 let se je poslovil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan. Prvi afriški politik na čelu organizacije in Nobelov nagrajenec je umrl v bolnišnici v Švici po krajši bolezni. Novico sta sporočili njegova družina, ki je bila zadnje dni ob njem, in njegova fundacija. Kot sta zapisali, se je vse svoje življenje boril za pravičen in miren svet. Njegovih dosežkov znotraj Združenih narodov in širše se spominjajo številni.


Mladi na svetovno srečanje v Panamo kar z jadrnico!

Medtem ko je že vse pripravljeno za Svetovno srečanje družin, ki se bo začelo v torek, pa mladi že zrejo v januar, ko bo njihovo Svetovno srečanje v Panami. Večina bo tja pripotovala z vlaki, avtobusi ali letali. Skupina francoskih mladih pa si je zadala poseben projekt – na pot se bodo odpravili kar s tremi jadrnicami.


V Genovi v Italiji nadaljujejo iskanje pogrešanih v zrušenju viadukta

V Genovi v Italiji še iščejo pogrešane po zrušenju avtocestnega viadukta Morandi. Uradno je tragedija zahtevala 38 življenj, 11 ranjenih ostaja v bolnišnicah. Jutri bo v zahodni sosedi Slovenije dan žalovanja za žrtvami, zanje bodo pripravili tudi državni pogreb. Ministrstvo za infrastrukturo je medtem oblikovalo posebno preiskovalno komisijo.


Novi namestnik v vatikanskem državnem tajništvu prihaja iz Venezuele

Papež Frančišek je za namestnika v vatikanskem državnem tajništvu imenoval dosedanjega nuncija v Mozambiku msgr. Edgarja Peño Parraja. Službo bo začel 15. oktobra.


Tragedija v Genovi, za žrtve zrušenja viadukta molil papež Frančišek

Zahodno sosedo Slovenije je dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja pretresla tragedija. V Genovi se je na naseljeno območje zrušilo 100 metrov viadukta na avtocesti, ki povezuje italijansko riviero in jug Francije. Umrlo je najmanj 40 ljudi, več kot deset je ranjenih, velik del je v kritičnem stanju, zato utegne število tistih, ki so izgubili življenje, še narasti. Prav tako reševalci in gasilci še niso končali iskalne akcije, lahko se zgodi, da bodo izpod ruševin potegnili še kakšno žrtev.


Družine z vsega sveta prihodnji teden na Irsko

Čez teden dni se bo v Dublinu na Irskem začel kongres družin, že večer pred tem pa bo slovesno odprtje Svetovnega srečanja družin. V soboto in nedeljo se bo družinam z vsega sveta pridružil tudi papež Frančišek.


Se Turčija usmerja h Kitajski in Rusiji?

ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Carine na jeklo bodo po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. S tem želi ameriški predsednik Donald Trump pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave. Oblasti v Turčiji sicer napovedujejo, da bodo nove zaveznike iskale v Rusiji in Kitajski.


Papež mladim: Delajte dobro

Več kot petdeset tisoč mladih se je po navedbah Radia Vatikan udeležilo sv. maše, ki jo je na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval predsednik italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti. Malo pred dvanajsto uro se je med njimi pojavil tudi papež Frančišek in se številnim približal v papa-mobilu. Mladim, ki so že v soboto v Rim priromali skupaj s svojimi škofi in duhovniki z vseh koncev Italije, se je zahvalil za njihovo navdušenje in pričevanje vere, ki sta preplavila vse večno mesto. Srečanje je v Italiji del neposredne priprave na jesensko škofovsko sinodo o mladih.


Novejše novice | Starejše novice