Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 13:42

Kristjani se želijo vrniti v Irak

Po podatkih človekoljubne organizacije »Cerkev v stiski« se je doslej na domove vrnilo približno 30 odstotkov krščanskih iraških begunskih družin. Natančno število kristjanov, ki so ostali v Iraku, ni znano. Pesimistične ocene se gibljejo okoli 200.000 oseb, optimistične pa do 350.000 kristjanov. V domovini so ostali predvsem kristjani iz revnejših slojev, ki si selitve niso mogli privoščiti. Mnogi begunci pa si domov želijo vrniti pred božičnimi prazniki.


Avstralska komisija o pedofiliji po petih letih končala delo

V Avstraliji so po petih letih preiskave uradno objavili nacionalno poročilo o spolnih zlorabah otrok v institucijah. Vodja preiskave, sodnik Peter McClellan, je opozoril, da problem ni stvar preteklosti, ampak do zlorab v institucijah prihaja tudi danes. V zvezi s Katoliško Cerkvijo je komisija že pred časom objavila oceno, da naj bi med letoma 1950 in 2009 kar sedem odstotkov avstralskih duhovnikov zlorabljalo otroke. McClellan je ob tem obsodil dejstvo, da je Cerkev dajala prednost ugledu ustanove in zanemarjala trpljenje žrtev. Predsednik avstralske škofovske konference, nadškof Denis Hart, se je v imenu Cerkve znova opravičil in zatrdil, da jemljejo razkritja zelo resno in bodo ukrepali.


Za Abasa Jeruzalem palestinsko, arabsko, muslimansko in krščansko mesto, ne pa tudi judovsko!

Vrh Organizacije za islamsko sodelovanje, ki ga je sklical turški predsednik Recep Erdogan, je včeraj v Carigradu priznal palestinsko državo in Vzhodni Jeruzalem za njeno prestolnico. Na njem je sodelovalo več kot 24 voditeljev, skupno pa predstavnikov 56 držav.


Papež: Krščanske nedelje ni brez svete maše

Papež Frančišek je romarje v dvorani sv. Pavla VI. v Vatikanu med splošno avdienco danes vprašal, zakaj iti v nedeljo k maši. Odgovor se po njegovem ne skriva le v cerkveni zapovedi, marveč v tem, da bi se srečali z vstalim Gospodom, poslušali Njegovo besedo, se okrepčali na njegovi gostiji in tako postali Cerkev oziroma njegovo mistično telo, ki živi v svetu.


Eksplozija v centru za distribucijo plina na vzhodu Avstrije zahtevala življenje

V največjem centru za distribucijo zemeljskega plina v Avstriji je odjeknila eksplozija, nato je izbruhnil požar. Na kraj nesreče so prihitela številna gasilna vozila in reševalna helikopterja. Umrl je en človek, 21 ljudi je ranjenih, vsi so že v domači oskrbi. Najverjetneje je šlo za posledico tehnične napake, kar je najprej sporočila policija in nato državna obveščevalna služba.


Mednarodna skupnost zaposlena z Jeruzalemom

Mednarodna skupnost se te dni ukvarja z razmerami v Sveti deželi, tamkajšnjim mirovnim procesom in razvojem dogodkov po odločitvi ameriškega predsednika o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Danes je na to temo v Bruslju potekalo tudi srečanje zunanjih ministrov Evropske unije in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Uradno stališče je podal tudi Sveti sedež.


Cerkveni pravni svetovalci o koncu življenja in migracijah

V Luksemburgu poteka srečanje pravnih svetovalcev škofovskih konferenc, ki ga organizira Svet evropskih škofovskih konferenc. Slovensko škofovsko konferenco zastopa dr. Andrej Naglič. Osrednji tematiki sta dostojanstvo človekovega življenja in vprašanja povezana s koncem življenja ter pravna vprašanja povezana z migracijami v Evropi.


Vatikan z novim pozivom k miru v Jeruzalemu

V muslimanskih državah so se nadaljevali protesti proti odločitvi ameriškega ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. V Bejrutu so protestnike, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu, zaustavile varnostne sile s solzivcem in vodnim topom. Arabska liga je pozvala ZDA, naj prekličejo odločitev glede Jeruzalema. S posebno izjavo pa se je danes znova oglasil Sveti sedež.


Ob podelitvi Nobelove nagrade za mir svarila pred "norostjo" jedrskega orožja

Na slovesnosti v Oslu so danes podelili Nobelovo nagrado za mir, ki jo letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican. Prestižno nagrado sta prevzeli izvršna direktorica Ican Beatrice Fihn in Japonka Setsuko Thurlow, ki je leta 1945 preživela napad z atomsko bombo na Hirošimo.


Papež Frančišek opozoril na letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir in na začetek podnebne konference

O obeh temaj je sveti oče spregovoril po opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu.


Novejše novice | Starejše novice