Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Štefanovanje v Sydneyju (foto: Alfred Brežnik)
Štefanovanje v Sydneyju

Božič v Sydneyju

Slovenci po svetu | 31.12.2017, 18:27 Matjaž Merljak

V silvestrski oddaji Slovencem po svetu in domovini smo bili povezani tudi s frančiškanom patrom Darkom Žnidaršičem, ki deluje med rojaki v avstralskem Sydneyju. Tam imajo poleg slovesnega praznovanja božiča tudi Štefanovanje, kjer se spomnijo obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo.

Z adventnim časom, s katerim začenjamo cerkveno leto, smo v Avstraliji začeli Leto mladih ob 10-letnici Svetovnega dneva mladih v Sydneyu in tudi pred bližajočo se sinodo o mladih, ki bo v Rimu oktobra 2018.

Miklavž nas pride razveselit vsako prvo nedeljo v decembru, otrok in staršev je bilo manj, veselje pa nič manjše. Tončka in Jenny Stariha sta pripravili medenjake in lectovo hišico, ki jo licitiramo in izkupiček namenimo potrebnim, ali pa za kakšen projekt v naši cerkvi in misijonu. Tokrat smo izkupiček namenili za nove orgle v naši cerkvi, ker stare odpovedujejo. Nove orgle pričakujemo sredi januarja, ko bo tudi 45. obletnica blagoslova naše cerkve sv. Rafaela. Cerkev sv. Rafaela v Sydneyu - Merrylandsu je 14. januarja 1973 blagoslovil ljubljanski pomožni škof dr. Stanislav Lenič. Jubilej cerkve bomo praznovali oktobra, leta 2019 pa bo že pol stoletja, odkar imamo Slovenci v Sydneyu in okolici svojo cerkev v Merrylandsu.

V četrtek po Miklavžu naša molitvena skupina Srca Jezusovega pripravi srečanje bolnikov in upokojencev, ki ga pripravimo dvakrat na leto. Zberemo se k molitvi rožnega venca in sveti maši, po sv. maši pa imamo v dvorani kosilo, družabno srečanje in srečelov. Ker so naše pridne kuharice tudi že pri sedmih, osmih križih in ne morejo več tako sodelovati kot nekoč, sedaj pri nedeljski maši oznanim, naj prinesejo dobrote za skupno mizo in si jih podelimo med seboj. Res smo bili pridni in nismo bili lačni. Bog povrni vsem pridnim!

Rojaki na Štefanovanju
Rojaki na Štefanovanju © Alfred Brežnik

V naslednjih adventnih dneh obiskujem bolnike in ostarele, tudi v Wollongongu in v Canberri, kjer je mesečna slovenska nedeljska maša in potem je sv. maša spet za božič na vseh treh krajih (Sydney, Wollongong, Canberra). December je letos pošteno vroč, temperature so od 37 do 43 stopinj Celzija, dežja pa že poldrugi mesec od nikoder ali pa kakšna malenkost.

Na božični večer smo ga končno dočakali in oba praznika, Gospodovo rojstvo in Štefanovo, sta bila prav prijetna. Pri nedeljski sv. maši 24. decembra v Merrylandsu smo sklenili božično devetdnevnico. Zvečer smo obhajali zgodnjo božično polnočnico v naši cerkvi vseh svetih Wollongongu, kjer se nas je zbralo več kot prejšnja leta, tudi mladih je bilo kar nekaj. Pevski zbor je na orglah spremljal organist Andrew Žičkar, za konec smo zapeli Sveto noč, Franci Rajk, brat naše zborovodkinje Barice Brodnik, pa je naprej zapel Sveto noč tudi v angleščini.

Pri sveti maši v Merrylandsu, berilo bere Jožica Modrijančič
Pri sveti maši v Merrylandsu, berilo bere Jožica Modrijančič © Martha Magajna

V Wollongongu bo 22. februarja 2018 posvečen novi škof msgr. Brian Mascord, ki bo nasledil dosedanjega škofa msgr. Petra Inghama, ki odhaja v pokoj. S škofom Petrom Inghamom smo slovenski rojaki in patri zelo povezani, večkrat je obiskal naše slovensko občestvo in maševal za nas, zelo je pozoren do vernikov in duhovnikov in do narodnostnih občestev, ki jih je tudi v tej škofiji kar veliko. Pridno piše v naše cerkvene medije, v Catholic Weekly in nas pridno obvešča o življenju - utripu Cerkve v Avstraliji.

V Sydneyu - Merrylandsu obhajamo polnočnico opolnoči, tudi tam smo bili veseli naših mladih in mladih po srcu. Nismo ravno polnoštevilni kot nekoč, nekateri praznujejo drugod, nekateri, zlasti starejši rojaki, pa ne vozijo radi zvečer ali ponoči. Pri polnočnici je sodeloval mešani cerkveni pevski zbor, ki ga vodi Uroš Ergaver, Jezuščka je v jaslice prinesla ministrantka Monika Ergaver, sodeloval je tudi diakon g. Georges Tadourian iz sosednje melkitske (grškokatoliške) župnije sv. Elija v Guildfordu. Diakon Georges, Libanonec, je k naši slovenski polnočnici povabil svojo družino, zapel evangelij angleško - po njihovem napevu - in je s svojo homilijo v angleščini zelo navdušil naše občestvo. Jaz, p. Darko, pa sem zapel evangelij po slovensko in nagovoril občestvo slovensko. - Še eno dnevno mašo obhajamo ob 9.30 dopoldne, kot so svete maše pri nas ob nedeljah, pevci zbora Južne zvezde, ki ga vodi naša organistka Carmen Austin, Filipinka, so zapeli pesmi v obeh jezikih in pripravili besedila pesmi. Za nami so obhajali sv. mašo ob 11.00 sosedje melkiti župnije sv. Elija, ki gradijo svojo novo župnijsko cerkev, zato njihovi duhovniki, diakon in verniki začasno obhajajo bogoslužja v naši cerkvi.

Sveti večer pri sv. Rafaelu v Sydneyju
Sveti večer pri sv. Rafaelu v Sydneyju © Martha Magajna

P. Darko Žnidaršič in diakon melkitske (grškokatoliške) župnije sv. Elija Georges Tadourian. Jezuščka je v jaslice prinesla Monika Ergaver. Foto: Martha Magajna

Na Božič zvečer mašujem redno v Canberri, v cerkvi sv. Petra in Pavla v Garranu. Tudi tam imamo svoj cerkveni pevski zbor, ki ga vodi Marija Urbas, njen vnuk Oskar Urbas pa igra orgle. Ker je bil sedaj odsoten, ga je nadomeščal maturant Aleks Penca, tudi vnuk naše cerkvene pevke. - Talentov še ne bo zmanjkalo, tako upamo in želimo, veseli bomo še novih. Ne pozabimo jih izmoliti, ko povabimo, navdušimo drug drugega.

Na praznik sv. Štefana obhajamo sv. mašo dopoldne v naši cerkvi sv. Rafaela, po sv. maši pa s proslavo v naši dvorani počastimo dan samostojnosti in enotnosti naše Slovenije. Zbralo se nas je več kot 90. V slavnostnem govoru sem (p. Darko) predstavil nagovor našega nadškofa p. Stanislava Zoreta, kakor je nagovoril zbrano občestvo in predstavnike naše države in Cerkve v ljubljanski stolnici v četrtek, 21. decembra. Nadškofove misli so nam vsem segle v srce, saj nas je zelo upravičeno spomnil, da vsaka stvar, ki ima veliko vrednost, kot je neodvisna država, zahteva trud, molitev in delo in pa našo zavest in zavzetost za našo Slovenijo, za naš slovenski narod in za naš slovenski dom tudi daleč od doma. Potrebna je ljubezen do domovine in do vsega, kar je slovensko, potrebna sta enotnost in sodelovanje med ljudmi, če hočemo, da bomo premostili na tisoče majhnih in velikih razočaranj.

Po nagovoru smo nazdravili naši Sloveniji in Slovencem. Skupno božično kosilo, ki so ga pripravile kuharice pod vodstvom gospe Ratke Zonjić, nam je vsem zelo teknilo. Za glasbo in ples pa je poskrbel duet Alpski odmevi. Harmonikar in vodja Štefan Šernek ml., je pred kratkim praznoval svoj 60. rojstni dan, njegova starša Štefan in Ana Šernek, prekmurska rojaka z Bistrice v Črenšovcih, pa sta v začetku leta praznovala svojo biserno poroko.

P. Darko Žnidaršič in rojaki Vas pozdravljamo in voščimo doživete božične dni in srečo in blagoslov v novem letu Gospodovem 2018.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.