Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:10

Božič je praznik človeka, družine in solidarnosti

0:00
0:00
Dr. Zvone Štrubelj
Foto © Franci Arh

December je mesec, ki je poln različnih dogodkov in srečanj po družinah, šolah in skupnostih, a dr. Zvone Štrubelj, slovenski duhovnik v Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, je rojakom skušal skozi štiri adventne tedne vnašati duhovni ritem tega časa.

Na predvečer prve adventne nedelje je bilo srečanje v Haagu, kjer je lepa skupnost mladih družin z otroki. Slednje je tudi obdaroval Miklavž. V popoldnevu prve adventne nedelje je bilo srečanje za rojake v Bruslju. Tudi tam je otroke obiskal Miklavž, starši pa so sami pripravili igrico o družini, ki se pripravlja na božič. Prišlo je kar petdeset otrok.

Sledili sta še srečanji s slovenskima skupnostma v Parizu in Monsu, svetima mašama je sledil Miklavžev obisk.

Na sveti večer, 24. decembra, je imel dr. Štrubelj ob šestih zvečer sveto mašo v italijanski cerkvi v Genku, pel je združeni pevski zbor Slomšek. Ob desetih zvečer je bila slovenska polnočnica v Heerlenu na Nizozemskem, kjer so se slovenskim rojakom pridružili tudi nizozemski verniki. Na božič je bila maša v zimski kapeli 'rudarske katedrale', ogromne cerkve svete Barbare v Eisdnu, kjer je pel zbor Slomšek.

Letošnji božič ima po besedah dr. Štrublja trojni poudarek. Božič je praznik človeka, saj je beseda ob božiču človek postala. Človek je nosilec božje podobe, nosilec velikega dostojanstva. Božič je praznik družine – brez družine nobena družba ne preživi oz. nima prihodnosti. Sveta družina, ki je zgled medsebojne pomoči, solidarnosti in skupne rasti. Božič je praznik solidarnosti – belgijski škofje so vse nabirke na božični dan namenili sprejemanju beguncev. Od 150 beguncev iz Eritreje, Severne Afrike in drugod, ki jih bodo sprejeli v Belgiji, bo 100 od njih sprejela Cerkev – posamezne škofije, župnije in verniki. "To je bil zelo konkreten predlog – zelo posrečen – da božič praznujemo kot praznik solidarnosti".


Ne spreglejte: