Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Najlepše jaslice so čisto srce

Slovenci po svetu | 27.12.2017, 18:10 Matjaž Merljak

Rojaki na Švedskem so praznovanje božiča povezali s praznikom samostojnosti in enotnosti, sicer pa jih je slovenski duhovnik Zvone Podvinski ves adventni čas spodbujal k čuječnosti in budnosti, da bi se vredno in dostojno pripravili na praznik.

V adventnem času je ob koncih tedna obiskal različne skupnosti na razpršenem področju slovenske katoliške misije na Švedskem, ki ima svoj sedež na zahodu, v Göteborgu. Ob svetih mašah so imeli tudi priložnost, da za božič pripravijo srce, saj so najlepše jaslice za Jezusa čisto srce.

Ob praznovanju božiča in slovenskega državnega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti, so se ustavili ob misli, da se neenotnost doma pozna tudi po svetu ter naglasili, da bi morala domovina bolj zavzeto pomagati k povezanosti in ohranjanju vrednot vere in krščanske omike. Praznovanju, ki je bilo na Štefanovo, so se pridružili tudi Hrvatje.

Božično voščilo

So srečanja, ki pustijo sledi v spominu človeka. So srečanja, iz katerih človek živi, ali za katera človek živi. Veliko je bilo takih srečanj z našimi rojaki na Švedskem, kakor tudi z mojimi dragimi domačimi in prijatelji ter znanci v domovini Sloveniji. Toda, so še ena srečanja, kjer nas zbira Jezus Kristus. Skupaj z njim smo obhajali sv. maše v materinem jeziku. Ta srečanja imajo posebno vrednost, saj nas On, novorojeni Odrešenik vedno znova zbira, nagovarja in nas hrani, s svojo Besedo in s kruhom večnega življenja. Tako se spolnjuje tisto, kar je on sam rekel: » Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.« Jn 10,10b Odprimo svoja srca temu življenju in tako postajamo čuječi za njegov prihod v slavi. Ne vemo, kdaj nas pokliče. Pomembno je, da smo čuječi in pripravljeni.

Vesel sem in hvaležen našim rojakom na Švedskem, ker smo še eno leto skupaj romali, se srečevali pri evharistični mizi in smo hodili v Jezusovo šolo življenja, tistega lepega, krščanskega življenja.

Dragi rojaki doma in po svetu, dragi moji domači, drage poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče, posebej pa še naši bilni, ostareli, invalidi, ki jih med letom duhovno oskrbujemo na terenu, pojdimo v teh dneh znova in znova pred jaslice, da srečamo dete Jezusa, pokleknimo in ga počastimo, kot so ga počastili in obdarili skromni pastirji ter kasneje tudi sveti Trije kralji. Naj vas in vse vaše novorojeno Dete obdari z mirom, blagoslovom in pristnim veseljem. Novo leto pa naj vas razsvetljuje z lučko resnice, da bo pot lažja in da bo Cilj jasen. Srečno pot v letu, ki je pred nami! Božjega varstva in moči za zvesto hojo za Kristusom ter v prizadevanju za ohranjanje slovenske vernosti in slovenskih korenin na Švedskem ter povsod, kamor nas je popeljalo življenje!

Radiu Ognjišče se zahvaljujem v imenu rojakov na Švedskem za pomembno poslanstvo in povezovanje z našimi domačimi ter z rojaki v zamejstvu in po svetu. 

hvaležen za pozornost, vaš Zvone Podvinski, švedski vagabund

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...