Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:09

Pastirčku jubilejna Nagrada Dušana Černeta

Revija Pastirček
Foto © Matjaž Merljak

V Pevmi pri Gorici bo nocoj podelitev 30. Nagrade Dušana Černeta. Prejela jo bo otroška revija Pastirček, ki je lani praznovala 70-letnico izhajanja.

Kot nam je sporočil Ivo Jevnikar iz Knjižnice Dušana Černeta v Trstu, istoimensko nagrado podeljuje poseben odbor pri tej knjižnici. Prvo so podelili leta 1976 v spomin na časnikarja in politika Dušana Černeta (1916-1975) kot priznanje Slovencu oz. Slovenki ali slovenski organizaciji za zasluge v boju za ideale, za katere si je on prizadeval: slovenstvo, demokracija, krščanstvo. Nocoj bodo torej podelili jubilejno, 30. nagrado.

Prireditev bo v cerkvi svetega Silvestra v Pevmi pri Gorici. Tam namreč deluje župnik in dekan Marijan Markežič, ki je že več kot 35 let duša otroške revije Pastirček. Slednjo so zasnovali slovenski kateheti na Goriškem in Tržaškem za veliko noč leta 1946. Najprej je izhajala v Gorici, nato v Trstu, od leta 1976 pa spet v Gorici, kjer zanjo skrbi Zadruga Goriška Mohorjeva družba. Ob reviji, ki je med mladimi bralci zelo priljubljena, je uredništvo poskrbelo za izid še cele vrste otroških knjig in pesmaric.

Nocoj ob 19.30 bo v cerkvi v Pevmi/Piuma (to je ena od verskih postojank, ki jih oskrbuje župnik in dekan Markežič) srečanje ob božični pesmi. Ob domačih skupinah bo nastopilo mnogo bralcev Pastirčka, in sicer v zborih vrtca in osnovne šole. Med prireditvijo bodo predstavniki Knjižnice Dušana Černeta kratko utemeljili svojo izbiro in izročili denarno nagrado in diplomo uredniku Pastirčka.


Ne spreglejte: