Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Marija Vnebovzeta, ponoči, zima (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, ponoči, zima

Advent v Clevelandu

Slovenci po svetu | 18.12.2017, 08:23 Matjaž Merljak

Zima je končno le prišla tudi v naše kraje. Sneg je naletel, ni pa povzročal težav z prometom. Državni oddelek, ki oskrbuje promet in ceste, je sistematično plužil in ceste so bile prevozne. Ni nas pa obletel tako močan veter in padavine, kot so razgrajale po Sloveniji. Ubogi ljudje, ki so bili tako močno prizadeti.

Danes je že tretja nedelja v adventu, ko se svet pripravlja na rojstvo v Betlehemu. V naših krajih je že vse v lučkah in izložbe po trgovinah so praznično okrašene, da privabijo kupce, ki iščejo darilca za svojce in te podarijo za božič. Tudi centri mesta so že vsi praznični, kakor se tudi lučke svetijo po ulicah na okrašenih domovih. Skratka vse je skoraj že pripravljeno za praznike.

Le Cerkev je tista, ki nas opominja naj se lepo, ponižno in skromno pripravimo na rojstvo Našega Odrešenika, saj se je rodil v revščini, v štalci ali hlevčku. V ta namen spokornosti se bodo zbrali verniki župnij v okolici župnije Marije Vnebovzete v cerkvi Svetega Hieronima jutri, v ponedeljek, 18. decembra ob 19:00 uri. Med to pobožnostjo bodo navzoči duhovniki vseh teh župnij za spovedovanje, da bo prilika se duhovno pripraviti na veliki praznik.

Oltarno društvo župnije Marije Vnebovzete kliče in vabi nove članice, da se pridružijo in postanejo del te lepe in koristne organizacije. Le nekaj stvari, ki jih ženske te skupnosti postorijo za župnijo so; obiščejo bolnike za praznike, delajo krofe za prodajo enkrat mesečno, pripravijo dobrodelno kosilo za župnijo, molijo sveto uro in rožni venec, nadzirajo priprave in izvedbo poletnega piknika na Pristavi in jesenski festival v dvorani in še bi lahko našteval. Članice Oltarnega društva bi rade srečale vse ženske v župniji in povabile medse. Sprejem novih članic bo v nedeljo 7. januarja, takoj po novem letu.

V decembrski izdaji mesečnika Slovenski ameriški časi lahko beremo prispevek dr. Edija Gobca o slovenskemu mučencu, duhovniku Izidorju Završniku. Njega bi lahko primerjali z poljskim rojakom, duhovnikom Maksimiljanom Kolbetom, saj je ravno tako kot Kolbe, Završnik daroval svoje življenje za svojega bližnjega. To se je zgodilo v taborišču Stari pisker v Mariboru. Izidor Završnik je bil nemški ujetnik in tisto usodno pepelnično sredo leta 1943 so Nemci izbrali vsakega desetega za umor. Pred Završnikom je stal mladi oče in je Izidor stopil na njegovo mesto in bil ustreljen tistega dne z ostalimi talci. Žal Slovenija o tem velikanu malo ali nič ne ve. Pač v Sloveniji še danes od strahu se o takih stvareh ne govori. Zanimivo pa je da je bil Poljak Maksimiljan Kolbe razglašen za svetnika že oktobra leta 1982. Slovenec pa tega ne more doseči, ker pač radi molčimo.

In še ena zaskrbujoča vest. Pretekli ponedeljek zvečer, ko je župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše pregledal okolico župnije in pobral jajca v kokošnjaku, kjer goji že nekaj časa kure, je bil napaden. Dva mladeniča sta pričakala za grmovjem in ga napadla. Ko je župnik videl pištolo, je pobegnil. V begu je padel in sta mladeniča streljala nanj. Na vso srečo župnika nista zadela in je ostal nepoškodovan. Mladeniča sta zbežala, ko se je oglasil neki sosed in so ju naslednji dan policisti že prijeli. Hvala Bogu, župnik je zdrav, a lahko bi pa bil ranjen, če ne hujše in to za par jajc, ki jih je nabral v kurniku. Vem pa, da bi jih rade volje fantom dal, samo če bi vprašala. To je znak časov v katerih živimo.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...