Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:10

Tischlerjeva nagrada 2018 Lenčki Kupper

Lenčka Kupper
Foto © www.jskd.si

Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta sporočila, da bo 39. Tischlerjevo nagrado, ki jo bosta organizaciji podelili 22. januarja 2018, prejela avtorica neštetih otroških pesmi, lutkovnih iger, pravljic in pripovedk Lenčka Kupper

Nagrada je poimenovana po ustanovitelju Narodnega sveta koroških Slovencev in prvem ravnatelju Slovenske gimnazije dr. Jošku Tischlerju, organizaciji jo vsako leto podelita kot najvišje priznanje obeh organizacij. Nagrado prejmejo kulturni in politični delavci/delavke za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Nagrajenec/nagrajenka dobi nagrado lahko tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Prvo Tischlerjevo nagrado je leta 1979 prejel Lajko Milisavljevič, v zadnjih letih pa so jo prejeli: Boris Pahor (2013), župnik Stanko Trap (2014), akademik Lojze Lebič (2015), dr. France Vrbinc (2016) in vštsv. prof. mag. Jože Wakounig (2017).

Kot sta sporočili organizaciji, bo Kupperjeva nagrado prejela ob svoji 80-letnici, ki jo bo praznovala 4. aprila 2018. Nagrado bosta v ponedeljek, 22. januarja 2018, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu, podelila predsednika KKZ in NSKS, mag. Janko Krištof in dr. Zdravko Inzko.

Lenčka Kupper je za svoje ustvarjalne dosežke je prejela Gallusovo listino (1986) in več drugih priznanj. Leta 2007 je prejela Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za svoje dolgoletno uspešno delo, s katerim je razmahnila glasbeno življenje v svojem okolju, še zlasti na področju otroške glasbene vzgoje.

Rodila se je 4. aprila 1938 na Bistrici pri Pliberku. Njene zbirke pesmi so namenjene predvsem otrokom in njihovim staršem; predvsem zaradi melodij, ki jih je dodala vsaki pesmi, pa jih mnogi strokovnjaki priporočajo tudi za učenje glasbe v vrtcih in nižjih razredih osnovne šole. Poleg pesmi je pisala tudi povesti, ki so navadno okvir zgodbe, jedro pa je pesem. Kot piše na spletni strani Društva slovenskih prijateljev v Avstriji, živi v Vrbi.


Ne spreglejte: