Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2018, 07:37

Novice iz Frankfurta

Prejemnica gosi gospa Zdenka in glasbenik Lojze Ogorevc
Foto © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Nekateri menijo in zatrjujejo, da je martinovo slovenski narodni praznik in bi lahko bil celo zelo spoštovan državni praznik. Državni zbor je celo predlagani datum stalnih občinskih volitev z martinove nedelje prestavil na teden dni kasneje.

V slovenski župniji v Frankfurtu pa imamo že skoraj pet desetletij martinovanje, lepo in veselo s plesom in petjem pripravljeno zabavo. Letošnje je bilo seveda ravno na god sv. Martina, v soboto 11. novembra. Ker se seveda v zadnjem času generacije naših skupnosti precej hitro menjavajo, smo nekoliko s strahom pričakovali, kakšna bo udeležba. Še kar dodobra smo napolnili dvorano pri sv. Bonifaciju v Sachsenhausnu v Frankfurtu, kjer s to prireditvijo domujemo (s kakšno izjemo vmes) že 45 let.

Izbrana družba za nesenje jajc
Izbrana družba za nesenje jajc

Vseh skupaj nas je bilo kar nekaj preko sto, za ples in lepo, prijetno vzdušje pa so poskrbeli Lojze Ogorevc ter dva njegova spremljevalca z igranjem in petjem, pa še zabavna točka prenašanja in nesenja jajc je bila vmes. Tudi kakšen nov obraz ob večini znanih smo lahko videli in spoznali. Kakor že vrsto prejšnjih let, smo tudi letos izmed obiskovalcev izžrebali srečneža, ki je prejel pečeno gos. Ta je letos pristala v naročju gospe Zdenke iz Dietzenbacha.

Za dobro hrano ter pijačo in vse druge organizacijske zadeve pa je poskrbela Helena Žmavc z župnijskim svetom, pa še kdo drug je priskočil za to ali ono stvar na pomoč. Letos je bilo še nekoliko bolj naporno, ker je bilo potrebno dvorano pripraviti v soboto in jo v zgodnjem nedeljskem jutru pospraviti in tudi vse naše stvari v povezavi s hrano in pijačo odpeljati v naše prostore.

Polna dvorana na martinovanju v Frankfurtu
Polna dvorana na martinovanju v Frankfurtu

Hvala vsem, ki so vse to pripravili in izpeljali, da smo se vsi lepo in prijetno počutili in izražali željo, da bi naslednje martinovanje bilo vsaj tako uspešno in prijetno kot je bilo letošnje.


Ne spreglejte: